Çağdaş Yaşamı Destekleme derneği "11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü" nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Türkiye, Peru ve Kanada’nın öncülüğüyle; kız çocuklarına karşı her tür ayrımcılığın önlenmesi, çocuk ve insan haklarından eksiksiz olarak yararlanabilmeleri ve özel olarak kız çocuklarına yönelik sorunların ortadan kaldırılabilmesi için, 11 Ekim BM tarafından “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildi ve 2012 yılından bu yana da kutlanıyor.

Dünyanın neredeyse tümünde çocuklar çok farklı ve ağır koşullarla karşı karşıya kalıyor. Savaşlar, şiddet, yoksulluk, temel hizmetlere erişememe, erken yaşta ve zorla evlendirme, çocuk işçiliği ve küresel salgın hastalıklar vb. durumlar çocukların yaşamını tehdit ediyor.

Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kız çocukları bu sorunlardan daha da yoğun ve şiddetli etkileniyor. Türkiye’de yaklaşık 23 milyon çocuk nüfusunun yarısını kız çocukları oluşturuyor. Birlikte yaşadığımız -görünen o ki uzun bir süre de yaşamaya devam edeceğimiz- mülteci çocuklarla birlikte bu sayı 25 milyona ulaşıyor.

Toplumsal cinsiyet körlüğü olarak da tanımlayabileceğimiz ve yaşamın her alanında karşımıza çıkan toplumsal cinsiyet ayrımcılılığı; eğitim, çocuk evlilikleri başta olmak üzere kız çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. Bu durum şiddetten, evliliğe, çalışma yaşamından, politikaya kadar her alana olumsuz yansıyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak kuruluşumuzdan bugüne, tam 31 yıldır, özellikle kız çocuklarımıza eğitim desteği vererek, çocuk kulüpleri, okullar, yurtlar açarak; çağdaş etkinlik merkezleriyle, kütüphanelerle, kapasite geliştirmeye yönelik çok sayıda projeyi hayata geçirdik. 91 bin kız çocuğumuza burs verdik. Ayrıca yine çoğunluğu kız olmak üzere yaklaşık 38 bin üniversiteli gencimize eğitim desteği sağladık. Türkiye genelinde 118 şubemiz ile birlikte daha fazla sayıda kız çocuğumuza ulaşmak için çalışıyoruz.

Efsane Genel Başkanımız Prof. Dr. Türkan Saylan’ın gösterdiği “100 bin kız çocuğuna burs desteği verebilmek” hedefinde yolumuza devam ediyoruz. Koronavirüs salgını nedeniyle eğitim hizmetlerine erişemeyen çocuklarımız için tablet-bilgisayar-internet bağlantısı sorunlarını çözmek için çaba harcıyoruz.

Buna ek olarak geniş bir kadro ile “21. Yüzyıl’a Hazırlık Etkinlikleri”ni 2020 yılı içinde başlatacağız.

Daha eşit-özgür bir ülke ve dünya özlemimizi, sizlerin de desteğiyle, kız çocuklarımızı güçlendirerek gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışmaya edeceğiz!

#DünyaKızÇocuklarıGünü

#ÇağdaşYaşamıDesteklemeDerneği

#30YıldırElEle

Editör: TE Bilisim