Bingöl'de Dağ Keçilerinin Katledilmesi Kabul Edilemez

Bursa, Tunceli ve Eskişehir’de Dağ Keçilerinin Avlanmalarına İzin Verilmemiş, Adana, Kayseri, Niğde, Mersin ve Hatay illerini kapsayan 97 Dağ Keçisi için ise 13 Temmuz’da ihalenin iptali için dava açılmışken Bingöl'de avlanma izninin çıkması tepkilere neden oldu.

Adana, Kayseri, Niğde, Mersin ve Hatay illerini kapsayan 97 Dağ Keçisinin avlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Yaban Keçisi Acente Kotalarının Avlattırılması için ihaleye çıkmış fakat Habere Güven Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci Güven Boğa, dağ keçisi avlattırılması ihalesinin iptal edilmesi için dava açmıştı.

Bu süreçte Adana’da ki Mahkeme’den halen herhangi bir karar çıkmazken Bingöl’de 7 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 7 yaban keçisi için avlanma izni verilmesi hayvan severleri şok etti..

Bingöl'de avlanma ile ilgili belge

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yayımlanan “Av Turizmi Uygulama Talimatı”nda, Bingöl’de, 7 çengel boynuzlu dağ keçisi ve 7 yaban keçisinin öldürmesi de yer aldı. 2020-2021 yılları arasında “Av Turizmi Uygulama Talimatı”nda avın açılış ve kapanış tarihleri, izin verilen av hayvanları ile avcı başına avlanabilecek bir günlük av hayvanı limitleri, avlanma izni verilen avlaklar ile sahalar belirlendi.

Buna göre, bazı bölgelerde Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi, ceylan, karaca, yaban domuzu, çakal ve tilki avına 31 Mart 2021 tarihine kadar izin verildiği belirtildi. Her bir yaban keçisi için 14 bin TL avlanma ücreti belirlenirken, çengel boynuzlu dağ keçileri için ise 8 bin 500 TL avlanma ücreti belirlendi.

Ülke genelinde 480 yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karacanın avlanmasına izin verildi.

Daha önce Bursa, Eskişehir ve Tunceli’de dağ keçilerinin avlanması için yapılan ihale tepkiler üzerine iptal edilmişti.

Adana'da İhalenin İptal Edilmesi Bekleniyor

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Güven Boğa, “Yaban keçileri ile ilgili yapılan dava konusu ihalede hayvanların kiralanmasının değil öldürülmesinin söz konusu olduğu ortadadır. Bu anlamda hem bir hayvansever hem de bir vatandaş olarak duruma sessiz kalamazdık. Tarım ve Orman Bakanlığı Adana 7. Bölge Müdürlüğü’nün hayvanları ihale yoluyla avlanmaları üzere sattığı ortadadır. Bu ihale bir yandan hem kanuna hem de hayvan haklarına aykırıdır. Kısa süre içerisinde yürütmenin durdurulması için karar verilmesiyle ve  söz konusu ihalenin durdurulmasıyla sadece bizim değil, kamu vicdanı da rahatlayacaktır.” dedi.

Ayrıca Boğa; üç ilde izin verilmeyen, Adana’da ise Mahkemenin vereceği kararla netleşecek olan bir süreç yaşanırken Bingöl’de Dağ Keçilerinin katledilecek olmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Boğa, Hayvan Hakları çerçevesinde Mahkemelerin çifte standart davranamayacağını, üç ilde ki iptalin Bingöl içinde emsal teşkil ettiğini belirterek kamuoyundan konuya olan duyarlılığın arttırılması gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim