Tarım ve Orman Bakanlığı'na 97 Dağ keçisi vurulmasın dedi, ihalenin iptali davası açtı, 2064,99 TL mahkeme gideri ile karşılaştı. Aynı Bakanlık bazı yaban hayvanlarının vurulmasına ise parasal ceza getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, 2021-2022 av dönemi tazminat bedellerini belirledi. Buna göre yaban koyunu vurmanın cezası 267 bin, alageyik ve yaban keçisi vurmanın cezası 60 bin, boz ayı vurmanın cezası 30 bin TL olarak belirlendi.

ÇELİŞKİLER YUMAĞI

HABERE GÜVEN GAZETESİNİN İMTİYAZ SAHİBİ GÜVEN BOĞA, 97 ADET DAĞ KEÇİSİNİN AVLANMASINA DAİR İHALE İŞLEMİNİN İPTALİNE İLİŞKİN DAVA AÇMIŞ VE BU DAVAYI KAYBETMESİ NEDENİYLE KENDİSİNDEN 2064,99 TL MAHKEME GİDERİ TALEP EDİLMİŞTİR.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA BAĞLI 7. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YABAN KEÇİSİ ACENTE KOTALARININ AVLATTIRILMASI İŞİ İHALE İLANINDA ADANA, HATAY, KAYSERİ, MERSİN ve NİĞDE İLLERİNDE TOPLAM 97 ADET DAĞ KEÇİSİNİN AVLANMASINA DAİR İHALE İŞLEMİNİN İPTALİNE İLİŞKİN DAVA AÇILMIŞ 22.01.2021 TARİHİNDE DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLMİŞTİR.

Habere Güven Genel İmtiyaz Sahibi Güven Boğa tarafından Avukat Ferit Cöhçe aracılığıyla 13.07.2020 tarihinde Adana 2.İdare Mahkemesinde 2020/767 no’lu dosya kapsamında görülen ve 16.07.2020 günlü 97 adet dağ keçisinin avlanmasına dair ihale işleminin İPTALİNE yönelik davanın red edilmesinin ardından dava Danıştay’a taşınmıştır.

Habere Güven İmtiyaz Sahibi Güven Boğa konuyla ilgili açıklamasında;

“Yaban keçileri ile ilgili yapılan dava konusu ihalede hayvanların kiralanmasının değil öldürülmesinin söz konusu olduğu ortadadır. Bu anlamda hem bir hayvansever hem de bir vatandaş olarak duruma sessiz kalamazdık. Tarım ve Orman Bakanlığı Adana 7. Bölge Müdürlüğü’nün hayvanları ihale yoluyla avlanmaları üzere sattığı ortadadır. Bu ihale bir yandan hem kanuna hem de hayvan haklarına aykırıdır. İhalenin durdurulabilmiş olsaydı sadece bizim değil, kamu vicdanı da rahatlayacaktı.”

“Ama ihale mahkeme kararı ile iptal edilemediği gibi mahkeme gideri olarak tarafıma 2064,99 TL yansıtılmıştır.”

Aynı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, 2021-2022 av dönemi tazminat bedellerini belirlemiştir.

Bu ne yaman çelişkidir. Hayvanlar vurulmasın diye yapılan girişim cezalandırılıyor ama aynı Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, bazı hayvanların vurulmasının karşılığının parasal ceza içerdiğini açıklamıştır.

Bu bir çifte standarttır.

Konuyla ilgili Bakanlığın açıklaması ise şu şekildedir;

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, 2021-2022 av dönemi tazminat bedellerini belirledi. Buna göre yaban koyunu vurmanın cezası 267 bin, alageyik ve yaban keçisi vurmanın cezası 60 bin, boz ayı vurmanın cezası 30 bin TL olarak belirlendi.

DKMP Genel Müdürlüğü, 2021-2022 av dönemine ilişkin av ve yaban hayvanları tazminat bedellerini belirledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzasıyla yayımlanan tabloda, koruma altına alınan av ve yaban hayvanları ile merkez av komisyonunca belirlenen sürede avlanmasına izin verilen av hayvanlarının tazminat bedellerine yer verildi.

İdari yaptırım cezalarının dahil edilmediği tabloya göre; koruma altındaki hayvanlardan yaban koyunu ve leopar vurmanın cezası 267 bin, alageyik, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi vurmanın cezası 60 bin, boz ayı vurmanın cezası 30 bin, çizgili sırtlan ve karakulak vurmanın cezası 26 bin 500, kızıl geyik vurmanın cezası 35 bin, Akdeniz foku vurmanın cezası 16 bin, ceylan vurmanın cezası 25 bin, vaşak vurmanın cezası ise 13 bin 200 lira olarak belirlendi.

Ayrıca iribaşlı deniz kaplumbağası, yeşil deniz kaplumbağası, nil kaplumbağası ve fırat kaplumbağası vurmanın cezası 16 bin, çöl varanı vurmanın cezası 14 bin, beyazbantlı dağ engereği, wagner engereği, Anadolu engereği, darevski engereği, kafkas engereği ve Çoruh engereği vurmanın cezası 12 bin 300, çöl kobrası, bolkar engereği, baran engereği ve bozkır engereği vurmanın cezası ise 8 bin 500 TL oldu.

Kuşlardan da, atmacağiller ve doğangiller familyasından bütün türleri vurmanın cezası 15 bin, keleynak ve incegagalı kervançulluğu vurmanın cezası 10 bin 500, tepeli pelikan, mezgeldek, toy ve yakalı toy vurmanın cezası 9 bin 500, orman horozu, dağ horozu, turnagiller ve urkeklik 6 bin 600, ak pelikan, flamingo, kuğular ve leylekgiller familyasındaki bütün türleri vurmanın cezası 4 bin 700 TL olarak belirlendi.

CHP Adana Milletvekili - Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'ta Konuya Hassasiyet Göstermişti:

Barut'un Konuyla İlgili Basında Yer Alan Haberi;

CHP'li Ayhan Barut: İhale iptal edilmezse 5 ilde yine dağ keçisi katliamı yapılacak

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri'de 97 adet yaban keçisi için ihale yapıldığını ve ihale iptal edilmezse dağ keçilerinin katledileceğini belirtti.

https://www.evrensel.net/haber/409561/chpli-ayhan-barut-ihale-iptal-edilmezse-5-ilde-yine-dag-kecisi-katliami-yapilacak

Editör: TE Bilisim