Sadece en kötü etkilenen Firozabad bölgesinde çoğu çocuk en az 58 kişi öldü.

Yetkililer sivrisinek üreme alanlarını yok etmek için bir kampanya başlatırken, Eylül ayının başından bu yana Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinde bir dang humması salgınının düzinelerce insanı öldürdüğünden şüpheleniliyor.

Ülkenin en kalabalık eyaletinin en çok etkilenen bölgesi olan Firozabad'ın baş sağlık görevlisi Dinesh Kumar Premi, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, çoğu çocuk 58 kişinin yalnızca kendi bölgesinde öldüğünü ve Uttar Pradesh'in bu bölgede olduğuna dair korkuları artırdığını söyledi. son yılların en kötü dang humması salgınının ortasında.

Premi, “Bu ateşin yayılmasını kontrol altına almak için önleyici tedbirler alıyoruz ve ilçe genelinde 95 sağlık kampı faaliyet gösteriyor” dedi.

Bir hükümet yetkilisi, isminin açıklanmaması koşuluyla, pek çok çocuğun zavallı ebeveynleri, durumları daha da kötüleşmeden önce onları sahte tıp doktorlarına ya da şarlatanlara götürdüğü için ölmüş olabileceğini söyledi.

Uttar Pradesh'teki ölümcül viral ateş salgınının şüpheli nedeni sivrisinek kaynaklı dang iken, sadece üç vakada ölüm nedeni olduğu doğrulandı.

Ancak Uttar Pradesh'in en üst düzey halk sağlığı görevlisi Ved Vrat Singh, bunun daha fazlasının suçlanıp suçlanmayacağını belirlemek için bir denetimin devam ettiğini söyledi.

Firozabad'daki yetkililer, evlerde su birikintisi olup olmadığını kontrol etmek ve risk altındaki alanları dezenfekte etmek için ekipler kurarken, sivrisinek larvalarını yemek için binlerce Gambusia veya sivrisinek balığını su kütlelerine saldı.

Dang humması ölümleri ulusal olarak geçen yıl 56 ile çok yılın en düşük seviyesine geriledi. Yaklaşık 220 milyon kişiye ev sahipliği yapan Uttar Pradesh, 2016'da 42 dang humması ölümü bildirdi ve bu 2015'ten bu yana en yüksek seviye.

İnsandan beslenen Aedes aegypti sivrisineği

Dang humması

Dang humması veya deng humması (İngilizce: dengue fever), dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyondurSivrisinekler dang virüsünü bulaştırır (ya da yayar). İnsanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması “kırık kemik humması” olarak da bilinir. Dang hummasının semptomlarından bazıları şunlardır: baş ağrısı, kızamık görünüşlü cilt kızarıklıkları ve kaslarda ve eklemlerde ağrı. Dang humması, az sayıda insanda hayatı risk haline gelebilir. Bunlardan ilki hemorajik ateş olup kan damarlarında (kan taşıyan tüpler) kanama ve sızıntının yanı sıra trombositlerde (kanın pıhtılaşmasını sağlar) düşük seviyede kan görülmesine neden olur. İkincisi dang şoku sendromudur ve tehlikeli derecede düşük tansiyona neden olur.

Dang virüsünün dört farklı türü vardır. Virüslerin bir türü kişiye bulaştığında, hayatının sonuna kadar bu virüs tipine karşı korunur. Bununla beraber, diğer üç virüsten sadece kısa süre için korunabilir. Daha sonra bu üç virüs türünden birini kapması halinde, ciddi sorunlar yaşaması olasıdır.

İnsanları dang virüsünden koruyan bir aşı bulunmamaktadır. Dang hummasını önlemek için yapılabilecek bazı şeyler mevcuttur. İnsanlar kendilerini sivrisineklerden koruyup ısırılma sayısını azaltabilirler. Bilim insanları ayrıca sivrisineklerin yaşam alanlarını daraltarak sivrisineklerin sayısını azaltmayı önermektedir. Dang hummasına yakalanan kişi, hastalığın hafif ya da orta dereceli olması durumunda, sadece yeterli miktarda sıvı tüketerek iyileşebilir. Durum daha ciddi ise, damardan sıvı alımı (iğne ya da tüp yoluyla damara sıvı verilmesi) ya da kan nakli (başka bir kişiden kan verilmesi) gerekebilir.

1960'lardan bu yana daha fazla sayıda insan dang hummasına yakalanmaktadır. Hastalık II. Dünya Savaşından bu yana dünya çapında bir sorun haline gelmiş olup 110’dan fazla ülkede yaygındır. Her yıl, 50-100 milyon arası insan dang hummasına yakalanmaktadır. Virüsü doğrudan tedavi etme amaçlı bir aşı ya da ilaç üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, sivrisineklerden korunmak için çok farklı yollar denenmektedir. Dang hummasının ilk tarifi 1779 yılında yazılmıştır. 20. yüzyılın başında, bilim insanları hastalığın dang virüsünden kaynaklandığını ve sivrisinekler tarafından bulaştığını (ya da yayıldığını) öğrenmiştir.

Editör: TE Bilisim