İskandinav ülkesi, koronavirüsü artık 'sosyal açıdan kritik' bir hastalık olarak görmediğini açıkladı.

Danimarka'nın yüksek aşılama oranı, Kovid-19'un yayılmasını sınırlamak için 548 gün sonra tüm yerel kısıtlamaları kaldıran ilk AB ülkelerinden biri olmasını sağladı.

Normale dönüş kademeli oldu, ancak Cuma gününden itibaren, aşı yapıldığının bir kanıtı olan dijital geçiş artık gece kulüplerine girerken gerekli değildir ve bu da onu düşen son virüs koruması haline getirir.

İskandinav ülkesinde 12 yaşın üzerindeki insanların %80'inden fazlasının iki aşı olması, Danimarka hükümetinin gece yarısı itibariyle Covid-19'u artık "sosyal açıdan kritik" bir hastalık olarak görmediğini ilan etmesine yol açtı.

"Çok erken olduğunu söyleyemem. Kapıyı açtık ama gerekirse kapatabileceğimizi de söyledik” dedi.

Riis Paludan, Danimarka'da kısıtlamaları gevşetmeye başlamak için devrilme noktasının, 50+ yaş grubundaki çoğunluğun her ikisine de sahip olmasıyla geldiğini söyledi.

14 Ağustos'tan bu yana toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu ortadan kalktı. 1 Eylül'de gece kulüpleri yeniden açıldı, halka açık toplantılara kısıtlamalar kaldırıldı ve restoranlarda oturmak, spor müsabakalarına, spor salonlarına veya kuaföre gitmek için geçiş kartını göstermek artık zorunlu değildi.

Bununla birlikte, havaalanlarında yüz örtülerinin takılması hala zorunludur ve insanların doktor, test merkezleri veya hastanelerde maske takmaları tavsiye edilir. Mesafe hala tavsiye ediliyor ve Danimarkalı olmayanlar için sınırlarda katı giriş kısıtlamaları hala geçerli. Salgın hala “sıradan tehlikeli bir hastalık” olarak kabul ediliyor.

Danimarka sağlık bakanı Magnus Heunicke, Ağustos ayında "salgın kontrol altında" dedi, ancak "salgından çıkmadık " ve hükümetin gerektiği gibi hareket edeceği konusunda uyardı.

Editör: TE Bilisim