UNAMID , Darfur'daki ortak BM-Afrika Birliği Misyonu, Sudan Hükümeti'ni, eyaletin çeşitli yerlerindeki barışçıl protestoculara, sivillere ve yerinden edilmiş kişilere yönelik son zamanlarda şiddetli saldırılarda meydana gelen artıştan sorumlu olanları tutuklamaya çağırdı.

BM insani işler ofisine gelen bilgilere göre silahlı kişilerin Cumartesi günü Masteri Village, Batı Darfur bölgesine yaptıkları saldırılar sonucu, son bir hafta içerisinde 60'dan fazla kişinin öldüğü ve bir o kadar da insanın yaralandığı OCHA tarafından aktarıldı.

Çocuk mağdurlar

BM Çocuk Fonu UNICEF , Yaklaşık 1.500 evin yakıldığını, çocukların kurbanlar arasında olduğunu ve bunların beşinin öldürüldüğü ve dokuzunun da yaralandığını ve bunların hepsinin bir ile üç yaşları arasında olduğunu da sözlerine ekledi. 

UNAMID , gerilimleri azaltmak için Sudan makamları ve yerel topluluklarla yakın işbirliği içinde çalışıyor ve herkesi istikrarı geri kazanma konusunda pay sahibi olmaya, durumun daha da kötüleşmesini önleyici tedbirleri yoğunlaştırmaya çağırdı.

UNAMID “ kadın ve çocuklara yönelik bu tür saldırıları, saldırılardan kaynaklanan can kaybını, yaralanmaları ve zorunlu göçlere neden olunmasını kınıyor. İlgili hükümet makamlarını da bu tür saldırıları yapan failleri yakalamaya ve onları adalete teslim etmeye çağırdı ."

Sudan'ın tarihinin bu anında bu tür olayları tekrar etmesi, ancak toplumlar arasındaki bölünmeyi ve anlaşmazlığı artırabilir ve devrimin kazanımlarını rayından çıkarabilir.“Sudan Hükümeti ve silahlı hareketlerin Darfur bölgesine ve aslında tüm Sudan'a sürekli barış ve istikrar getirme çabasıyla bir barış anlaşmasına varmaya çalışırken bu olayların meydana gelmesinden üzüntü duyuluyor. ” açıklaması yapıldı.

[18:44, 28.07.2020] Güven Boğa: ikisinimi kullanacağız [18:46, 28.07.2020] Emin İncesoy:

UNAMID, Hükümetin 2003 yılında bir tarafta hükümet güçleri ile müttefik milisler ve diğer tarafta isyancı gruplar arasında başlayan çatışmaların ardından yerlerinden edilen kamplarda milyonlarca kişinin kaldığı Darfur'a ortak bir koruma gücü uygulanacağını duyurdu.

“Darfur'daki sivil nüfus yeterince acı çekti ve saldırıya uğrama korkusu olmadan barış ve huzur içinde yaşamayı hak ediyorlar” dedi.

“UNAMID, sivillerin korunmasına ilişkin birincil sorumluluğun özellikle geri çekilmenin sağlandığı alanlarda yetkisi sınırları dahilinde mümkün olduğunca bu birincil sorumluluğu yerine getirilmesinde Hükümete yardımcı olmaya hazırdır. ” denildi.

[18:44, 28.07.2020] Güven Boğa: ikisinimi kullanacağız [18:46, 28.07.2020] Emin İncesoy:
Editör: TE Bilisim