Dört BM bağımsız insan hakları uzmanı Salı günü yaptığı açıklamada, Hong Kong demokrasi yanlısı aktivist ve kadın insan hakları savunucusu Chow Hang-Tung'un "yıkıma tahrik" ve yabancı ajan olma suçlamalarıyla tutuklanmasının "derin endişe" kaynağı olduğunu söyledi.

8 Eylül'de tutuklanan insan hakları avukatı, 1989'da Tiananmen Meydanı'ndaki protestoları münasebetiyle yıllık mum ışığı nöbeti düzenleyen bir savunma grubu olan Hong Kong Alliance'ın bir üyesiydi.

Diğer birçok aktivist de benzer şekilde tutuklandı ve Ulusal Güvenlik Yasası uyarınca suçlandı.

Geçen yıl Haziran ayının sonunda yürürlüğe giren yasa, Çinli merkezi yetkililere Hong Kong'daki yaşamın tüm yönleri üzerinde daha fazla güç ve kontrol sağladı.

Özel Raportörler, “ Terörizm ve ayaklanma suçlamaları, ifade ve düşünce özgürlüğü, barışçıl toplanma özgürlüğü ve kamu işlerine katılma hakkı da dahil olmak üzere uluslararası hukuk tarafından korunan temel hakların kullanılmasını engellemek için uygunsuz bir şekilde kullanılmaktadır ” dedi .

Raportörler yetkilileri, Milli Güvenlik Kanunu'nun kullanılmasından kaçınmaya ve uygulamasını yeniden gözden geçirmeye çağırıyor.

Uyumsuzluklar 

Yazılı bir analizde uzmanlar, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki Ulusal Güvenlik Yasası ile ilgili endişelerini Çin Hükümeti'ne aktararak, yasanın uluslararası hukukla temel uyumsuzluğunu ve ülkenin insan hakları yükümlülüklerini vurguladılar.

BM uzmanları ayrıca, Kanun kapsamında yabancı hükümetlerden alınan fonlara ve onlara fayda sağlayan faaliyetlere atıfta bulunulan “yabancı ajan” suçlamasıyla ilgili olarak endişelerini dile getirdiler.

Özel Raportörler, Çin'e, derneklerin gereksiz engeller olmaksızın yabancı veya uluslararası kaynaklardan fon arayabilmelerini, alabilmelerini ve kullanabilmelerini sağlama çağrısında bulundu.

Uzmanlar, “Bu tür düzenleyici tedbirler, finansmana aşırı kısıtlamalar getirerek ve yabancı fon alıcılarını cezalandırarak, örgütlenme özgürlüğü hakkını ve diğer insan haklarını ihlal ediyor” dedi.

Standartları sağlam tutun

Uzmanlar, Hükümete, terörizmin ve ulusal güvenliğin yıkılmasının uluslararası hukukta kesin olarak tanımlanmış son derece ciddi suçlar olduğunu hatırlattı.

“Bu etiketlerin, mevcut uluslararası standartlarda öngörülen eşikleri karşılamayan suçlara uygulanmaması gerektiğini” söyleyenler, bunu yapmanın, hem insan hakları hem de uluslararası düzeyde bağlayıcı uluslararası hukuk normlarını zayıflatan bu yasal standartların bütünlüğünü baltaladığını belirtti. barış ve güvenlik”.

 Ayrıca, Hükümetler bunları yerel muhalefeti bastırmak, protestoları sınırlamak ve sivil toplum ve insan hakları savunucularının eleştirilerini dizginlemek için uygunsuz bir şekilde kullandıklarında, uzmanlar bunun terör eylemlerinin ve ayaklanma suçlarının ciddiyetini ucuzlattığını ve bunun “derinden rahatsız edici” olduğunu savundular.

Sadece işlem

Ulusal Güvenlik Yasası'nın uygulanmasının da adil yargılanma endişelerini artırdığını, insan hakları ofisi OHCHR'den yapılan habere göre uzmanlar , bir yargıcın Bayan Chow'un kefaletini serbest bırakılması halinde ulusal güvenliği tehdit etmeye devam edeceği gerekçesiyle iki kez reddettiğini vurguladı. .

Yargıç ayrıca, medyanın duruşmayı haber yapmasının adaletin çıkarına olmadığını belirterek, raporlama kısıtlamalarını kaldırmayı da reddetti.

Uzmanlar, Hükümeti, hem insan haklarına hem de uluslararası hukuka uygun olduğundan emin olmak için Ulusal Güvenlik Yasasını acilen yürürlükten kaldırmaya ve bağımsız olarak gözden geçirmeye teşvik etti.

“Hong Kong'da bağımsız bir yargının yeniden canlandırılması, bu yasanın uygulanmasında bir duraklama ve kullanımının temelden yeniden değerlendirilmesi gerekiyor” dediler.

Doğru uzmanlar

Özel Raportörler, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi tarafından belirli bir insan hakları temasını veya bir ülkenin durumunu incelemek ve rapor etmek üzere atanır . BM personeli değiller ve çalışmaları için ücret almıyorlar.

Bu bildiriye katılan Özel Raportörler , terörle mücadelede insan haklarının geliştirilmesi ve korunması üzerine Fionnuala Ní Aoláin  ; Clément Nyaletsossi Voule,  barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarına ilişkin ; Irene Khan,  ifade özgürlüğü hakkının geliştirilmesi ve korunması konusunda ; ve Mary Lawlor,  insan hakları savunucularının durumu hakkında .  

Editör: TE Bilisim