Wong, 2019 protestosu nedeniyle tutuklandıktan sonra ve maske yasasını ihlal ettiği iddiasıyla kefaletle serbest bırakıldı.

Aktivistin sosyal medya hesaplarına göre, Hong Kong yetkilileri Joshua Wong'u 2019 protestosunda ve mahkemelerin o zamandan beri kısmen anayasaya aykırı bulduğu bir maske karşıtı yasayı ihlal ettiği iddiasıyla tutukladı.

Demokrasi yanlısı isimler Guardian'a verdiği demeçte, deneyimli aktivist Koo Sze-yiu'nun da tutuklandığını söyledi.

23 yaşındaki Wong, salgından önce, 2019'un büyük bir bölümünde Hong Kong sokaklarına kitlesel protestolar çeken demokrasi yanlısı hareketin en yüksek profilli figürlerinden biri ve ardından acımasız ulusal güvenlik yasaları onları sona erdirdi. yıl.

Wong'un resmi sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarda, Perşembe günü öğleden sonra 5 Ekim 2019'da yetkisiz bir toplantıya katıldığı için tutuklandığını söyledi.

Gönderide, "Daha önce temyiz mahkemesi tarafından kısmen anayasaya aykırı olduğu kararına varılmış olan korkunç maske karşıtı yasayı ihlal ettiği söylendi" denildi.

Wong, birkaç saat sonra kefaletle serbest bırakıldı ve medyaya, uluslararası toplumun kendisi gibi önde gelen aktivistlere daha az odaklanmaları gerektiğini ve Hong Kong'dan Tayvan'a tekneyle kaçmaya çalıştıkları iddiasıyla Çin anakarasında tutuklanan 12 Hong Konger'in serbest bırakılması çağrısında bulunmaları gerektiğini söyledi. .

Ağustos ayında Wong, Tiananmen Meydanı katliamının yıldönümünde düzenlenen mum ışığı nöbetine katıldığı için 24 tutuklandı .

Hong Kong bayrağına saygısızlık

Guardian'a, Koo Sze-yiu'nun izinsiz bir protestoya katıldıkları iddiasıyla Perşembe günü erken saatlerde tutuklandığı da doğrulandı. 74 yaşındaki Koo, ileri evre kanser tedavisi görüyor ve Perşembe öğleden sonra tıbbi randevusu planlandı. O sırada yerel basında çıkan haberlere göre, Koo en son Haziran ayında Hong Kong bayrağına saygısızlık ettiği için altı hafta hapis cezasına çarptırıldı.

5 Ekim mitingine Wong da dahil olmak üzere binlerce kişi katıldı . Kısmen, o günün erken saatlerinde yapılan bir duyuru, icra kurulu başkanı Carrie Lam'ın, protestocuların sık sık kimliklerini korumak veya kendilerini polisin kalabalık kontrol taktiklerinden korumak için kullandıkları maskelerin takılmasını yasaklayan bir yasayı çıkarmak için acil durum düzenlemelerine başvuracaktı. Analistler, bunun Hong Kong'daki otoriter yönetimin başlangıcını işaret ettiğini ve binlerce kişinin polis tarafından dağıtılan biber gazıyla ve protestocular tarafından iki metro istasyonunda yakılan ateşlerle şiddete dönüşen bir geceyi protesto etmek için sokaklara döküldüğünü söyledi.

Maskeler aleyhindeki kanuna karşı temyiz, kısmen anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Nisan ayında Hong Kong'un en yüksek mahkemesine götürüldü .

Mahkeme, Hong Kong'un genel müdürünün sömürge dönemi düzenlemelerini kamu güvenliği için acil kararnameler çıkarmak için kullanabileceğini ve maskelerin yasaklanmasının anayasal olduğunu, ancak yalnızca yasadışı toplantılarda bulunduğunu tespit etti. Kanuni toplantılarda maskelerin yasaklanmasının ve polisin bunların kaldırılmasını talep etmesine izin vermenin anayasaya aykırı olduğunu tespit etti.

Değiştirilen maske karşıtı yasa, pandemi nedeniyle tüm insanların halka açık yerlerde maske takması gerektiği yönündeki eşzamanlı yasal bir zorunluluğa rağmen aktif olmaya devam ediyor.

ABD merkezli bir aktivist ve Wong'un arkadaşı Jeffrey Ngo, Wong'un protestolarla ilgili ayrı bir dava için kefaletle haftada iki kez karakola rapor verdiğini söyledi.

Ngo, Twitter'da "Yetkisiz bir toplantıya katıldığı ve anti-maske yasasını ihlal ettiği için daha önce tutuklandığı yer burası" dedi.

“Hükümet, korumanızı düşürmek için - bir veya iki hafta bir veya iki hafta boyunca görece normallik yanılsaması yaratıyor. Sonra ani baskılarla, seni kısarlar. "

Wong'un şu anda dağılmış olan siyasi parti Demosisto'nun kurucu ortakları da hedef alındı. Agnes Chow, yeni ulusal güvenlik yasası uyarınca geçen ay tutuklandı ve Nathan Law İngiltere'ye kaçtı .

Hong Kong Watch Direktörü Johnny Patterson: “Joshua Wong'un tutuklanması, Hong Kong'daki aleni siyasi kovuşturmanın en son örneğidir. Pekin ve Hong Kong hükümetindeki muadilleri, siyasi muhaliflerini susturmak ve bir otosansür atmosferi yaratmak için mahkemeleri kötüye kullanan bir hukuk kampanyası yürütüyorlar. "

İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin direktörü Sophie Richardson, tutuklamanın Hong Kong'un yasal ve siyasi sistemlerinin bir iddianamesi olduğunu söyledi.

Wong'un davasının Pazartesi günü Doğu Bölgesi sulh mahkemesinde dile getirilmesi planlanıyor.

Yorum için Hong Kong polis gücü ile temasa geçildi.

Editör: TE Bilisim