Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Kishishe köyüne yapılan baskından M23 isyancıları sorumlu tutuldu.

Sanayi Bakanı Julien Paluku Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçen hafta Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde köylülere düzenlenen saldırıda M23 isyancı grubunun sorumlu tutulduğu saldırıda "yaklaşık 300" kişinin öldüğünü söyledi.

Hükümet ölü sayısını 100'den fazla olarak açıklamadan önce ordu ilk olarak M23 isyancılarını doğu Kuzey Kivu eyaletindeki Kishishe köyünde en az 50 sivili öldürmekle suçladı.

İsyancı grup katliam suçlamalarını reddetti ve 29 Kasım'da köyde sekiz sivilin öldürüldüğünü söyledi - ölümlerini "başıboş kurşunlara" bağladı.

Paluku ve hükümet sözcüsü Patrick Muyaya, Pazartesi günü düzenledikleri basın toplantısında, sivil toplum ve bölgedeki "tüm toplulukları gruplandıran bir örgüt" tarafından derlenen verilere atıfta bulunarak, cinayet çılgınlığıyla ilgili yeni rakamları açıkladı.

2007'den 2019'a kadar Kuzey Kivu eyaletinin valisi olan Paluku, "Her topluluk, Kişişe ve çevresindeki birimlerde ölen insanları kaydetmeyi başardı" dedi.

"Yalnızca bir toplulukta 105'ten fazla ölüm var" diye ekledi.

FDLR [Ruanda'nın Kurtuluşu için Demokratik Güçlerden Hutular] ile hiçbir ilgisi olmayan ve mai-mai ile hiçbir bağlantısı olmayan, "Kişişe'nin düzenli sakinleri olduğu bilinen kişilerin" "yaklaşık 300 ölümüne bakıyoruz". topluluk temelli milis grubu, dedi Paluku.

Ölenlerin hepsinin sivil olduğunu ve en az 17 kişinin çocuk olduğuna inanıldığını söylediler.

Muyaya, bölgenin "M23 işgali altında" olduğu düşünülürse, verilerin tam olarak dökümünün zor olduğunu da sözlerine ekledi.

23 Mart hareketi veya M23, yıllardır atıl durumda olan, ağırlıklı olarak Kongolu bir Tutsi isyancı grubudur. Geçen yıl Kasım ayında yeniden silahlandı ve Haziran ayında Uganda sınırındaki Bunagana kasabasını ele geçirdi. Kısa bir sükunet döneminin ardından Ekim ayında yeniden taarruza geçti.

Kinshasa, küçük komşusu Ruanda'yı M23'e destek sağlamakla suçluyor, bu da BM uzmanları ve ABD'li yetkililerin son aylarda işaret ettiği bir şey.

Kigali suçlamaya itiraz ediyor ve Kinşasa'yı, 1994 yılında Ruanda'da Tutsi topluluğuna yönelik soykırımdan sonra DRC'de kurulan eski bir Ruandalı Hutu isyancı grubu olan FDLR ile gizli anlaşma yapmakla suçladı.

Editör: Güven BOĞA