BM gıda ajansı FAO'yu uyarıyor. "Hayalet avlanma", denizlere atılan terk edilmiş olta takımlarının balıkları veya diğer su altı canlılarını yakalayıp öldürmesi ve deniz ortamlarında tahribata yol açması durumunda ortaya çıkar.

Sorunun ölçeği artık o kadar büyüdü ki, hem deniz yaşamı hem de yaşamları buna bağlı olan insanlar için acilen ele alınması gerekiyor”  , yaklaşık 640.000 ton olta takımının kaybolduğunu veya terk edildiğini tahmin ediyor. Bu atıklar her yıl denizlerde ki ve tüm okyanuslarda ki atıkların yaklaşık onda birini oluşturuyor.

FAO, yunuslar, foklar ve kaplumbağalar gibi türlerin öldürülmesinin yanı sıra, terkedilmiş teçhizatın deniz dibini ve deniz ortamını değiştirebileceğini, tekneleri riske atabileceğini ve sahile vurarak sahile gidenler ve kıyı sakinleri için tehlike oluşturabileceğini söylüyor.

“Hayalet avcılık” deniz ortamlarımızı nasıl mahvediyor?

1. Hayalet avcılığı okyanuslarımıza zarar verir ve içindeki besin kaynaklarını israf eder. Tüm doğal kaynaklarımızın karşı karşıya olduğu artan baskıyla birlikte, deniz yaşamının dünya çapındaki toplulukların ve halkların gıda güvenliği için oynadığı hayati rolü göz ardı edemeyiz.

2. Hayalet balıkçılık, balıkçıların ve kıyı topluluklarının geçim kaynaklarına zarar verir . Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onunun (veya 10 kişiden 1'inin) geçim kaynakları için balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine bağlı olduğu tahmin edilmektedir. Ne kadar yasadışı veya hayalet avcılık olursa, dünya çapındaki balıkçıların geçimini sağlamak ve güvenli gıda kaynakları kazanmak için o kadar az kaynak gerekir.

FAO, hayalet ve IUU balıkçılığına yönelik çeşitli araçlar geliştirmiştir. Örneğin, FAO Liman Devleti Önlemleri Anlaşması, limana yanaşma izni isteyen tüm gemilerin kontrol prosedürlerini ve standart denetimleri izlediğini doğrulayarak IUU balıkçılığını önlemeyi, caydırmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan uluslararası bir anlaşmadır.

Şu anda Sözleşmenin 69 Tarafı bulunmaktadır. FAO üyeleri, bu sorunları ele almak için ek bir çaba olarak, 2018 yılında  olta takımının işaretlenmesine ilişkin uluslararası gönüllü kılavuzları onayladılar. 

Özellikle ALDFG'nin etkilerini tam olarak bilmeyen balıkçılar ve hükümetler için bu konu hakkında farkındalık yaratarak, çevremize, kaynaklarımıza, gıda güvenliğimize ve nihayetinde geleceğimize zarar veren bu gibi sorunları çözebiliriz.

Hayalet balıkçılığın tehlikeleri hakkında daha fazla bilgiyi ve FAO'nun sorunu ele almak ve sona erdirmek için tavsiyelerini  .

Editör: TE Bilisim