Almanya'nın demiryolu operatörü ve bir tren sürücüleri sendikası yeni bir ücret anlaşması üzerinde anlaştı. Anlaşmazlık daha önce üç tur grev görmüştü.

Almanya'nın ülke çapındaki tren sistemini felce uğratan birkaç demiryolu grevinden sonra , Alman demiryolu operatörü Deutsche Bahn (DB) ile GDL tren sürücüleri birliği arasında Perşembe günü bir anlaşma duyuruldu.

Almanya'nın Aşağı Saksonya ve Schleswig-Holstein eyaletlerinin başbakanları tarafından açıklanan anlaşma, DB ile GDL arasında aylarca süren kilitlenmenin ardından ülke genelindeki demiryolu kesintilerini çözmeye hazırlanıyor .

Tren sürücülerine maaş zammı

İki taraf, 32 aylık bir süre için sürücüler için kademeli olarak %3,3'lük bir ücret artışı ve her üye için 800 ila 1.000 € (940-1,180 $) arasında iki ikramiye ödemesi üzerinde anlaştı.

1 Aralık'tan itibaren yüzde 1,5'lik zam yürürlüğe girecek. 1 Mart 2023'te yüzde 1,8'lik bir maaş artışı daha yürürlüğe girecek.

GDL başkanı Claus Weselsky, anlaşmanın her iki taraf için de "iyi bir uzlaşma" olduğunu söyledi.

Weselsky, devlete ait demiryolu işletmecisinin sürücüler için mevcut emeklilik planının değişmeyeceğini de sözlerine ekledi.

DB İnsan Kaynakları Direktörü Martin Seiler, ilgili tarafların anlaşmayı güvence altına almak ve hizmetleri çalışır durumda tutmak için "sert ve yoğun bir şekilde, gizlilik içinde, halktan uzakta" müzakere ettiklerini söyledi.

Alman sosyal medya kullanıcıları bu hareketi övdü ve rahatladığını ifade ederken, herkes anlaşmadan memnun değildi.

Tren grevleri milyonlarca hayal kırıklığına uğramış yolcuyu seyahat planlarını değiştirmeye zorladı

Yeniden müzakere çağrısı

Duyuruyu takiben, daha büyük bir demiryolu birliği olan EVG'den yetkililer, anlaşmadan memnun olmadıklarını ve daha fazla müzakere için baskı yapacaklarını söylediler.

EVG başkanı Klaus-Dieter Hommel'in aktardığına göre Spiegel , "Müzakerelere değil, aynı zamanda endüstriyel eylem de dahil olmak üzere tedbirlere hazırlanıyoruz."  dedi.

Hommel, iki eyalet başbakanının müzakerelere ve duyuruya dahil edilmesini eleştirdi ve ikiliyi iş anlaşmazlığına siyasi müdahalede bulunmakla suçladı.

Editör: TE Bilisim