Güney Amerika ülkesindeki BM misyonunun başkanı; "Kolombiya'da, devam eden saldırılara ve damgalanmaya rağmen, hükümetle 2016 barış anlaşması kapsamında silahlarını bırakan eski FARC-EP savaşçılarının büyük çoğunluğunun yeniden entegrasyon sürecine dahil olduğu Kolombiya'da kalıcı barış yolunda muazzam zorluklar devam etmektedir" dedi.

Genel Sekreter'in Kolombiya'daki BM Doğrulama Misyonu'nun çalışmaları hakkındaki son raporunu sunan Carlos Ruiz Massieu,  Güvenlik Konseyi'ne  eski savaşçıların COVIDF-19 salgınının sağlık ve ekonomik etkilerine karşı koymak için aileleri ve yerel topluluklarla birlikte çalıştığını söyledi.  

"Maalesef, çatışma sırasında büyük ölçüde zarar gören bazı bölgeler, sosyal liderlere, insan hakları savunucularına, eski savaşçılara ve tüm topluluklara saldırmaya devam eden diğer aktörlerin şiddetiyle kuşatılmaya devam ediyor", 14 Ekim Çarşamba günü Konsey üyelerine tele konferans, video aracılığıyla bir toplantı yaptığını söyledi.

Masumların kurban olması

Ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan son katliamlar, gençler de dahil olmak üzere masum sivillerin bu grupların eylemlerine nasıl kurban gittiğinin acı bir hatırlatıcısıdır, dedi Bay Ruiz Massieu, kadın sosyal liderler için güvenliği iyileştirme ihtiyacını da vurguladı insan hakları savunucuları.

Genel Sekreter'in 90 günlük  raporuna göre , yasadışı silahlı gruplar ve suç örgütleri,  sosyal ve bölgesel kontrollerini güçlendirmek için Kolombiya'da yaklaşık 28.000 kişinin hayatına mal olan COVID-19 salgınından  yararlanıyor.

FARC-EP savaşçıları

27 Haziran'dan, 25 Eylül'e kadar süren raporlama döneminde, Misyon, yılın başından bu yana ikisi kadın olmak üzere toplam 50 kişi olmak üzere tümü erkek olan eski FARC-EP savaşçılarının toplam 19 cinayetini doğruladı. .

"Şiddeti engellemenin yollarını bulmak, Barış Anlaşması vaatlerini yerine getirmek için zorunludur" diyen Bay Ruiz Massieu, Kolombiya'yı yasadışı silahlı grupları, suç örgütlerini ve destek ağlarını ortadan kaldırmak için bir kamu politikasını sonuçlandırmaya ve uygulamaya çağırdı.

Editör: TE Bilisim