Taliban, ülkeyi kimin yöneteceğini açıklamadan önce Panjshir direnişini söndürmeye kararlı görünüyor.

Cumartesi günü, Afganistan'ın silahlı gruba karşı direnen son bölgesi olan Afganistan'ın Panjshir Vadisi'nde Taliban ile direniş güçleri arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Yerel lider Ahmed Mesud'a sadık muhalif güçleri bir araya getiren Afganistan Ulusal Direniş Cephesi'nin (NRF) bir sözcüsü, Taliban güçlerinin Kapisa eyaleti ile Panjshir arasındaki sınırdaki Darband tepelerine ulaştığını ancak geri püskürtüldüğünü söyledi.

Fahim Dashty bir tweet'te, "Afganistan'ın kalesinin savunması yıkılmaz" dedi.

Bir Taliban kaynağı, Panjshir'de çatışmaların devam ettiğini, ancak ilerlemenin başkent Bazarak'a giden yola ve eyalet valisinin yerleşkesine yerleştirilen mayınlar tarafından yavaşlatıldığını söyledi. Kaynak, "Mayın temizleme ve saldırılar aynı anda devam ediyor" dedi.

İsyancılardan hükümdarlara dönüşme zorluğuyla karşı karşıya kalan Taliban, yirmi yıllık savaşı sona erdirmesi beklenen Pazartesi günü ABD birliklerinin geri çekilmesinin ardından ülkeye kimin liderlik edeceğini açıklamadan önce Panjshir direnişini söndürmeye kararlı görünüyor.

Ancak Sovyetler Birliği'nin işgaline ve aynı zamanda 1996'dan 2001'e kadar Taliban'ın ilk kuralına karşı yaklaşık on yıldır direnen Panjshir, inatla direniyor.

Taliban karşıtı milisler ve eski Afgan güvenlik güçlerinden oluşan NRF savaşçılarının, Kabil'in 80 km (50 mil) kuzeyindeki vadide dar bir geçitle korunan önemli bir cephanelik depoladıkları anlaşılıyor.

'İstila altında'

Vadinin düştüğüne dair söylentiler yayılırken başkent Kabil'de bir gecede kutlama silah sesleri yükseldi. Kabil'deki Acil Durum Hastanesi, Taliban'ın savaşçılarını durmaları için uyaran sert bir ihtar tweeti attığı için salvolar tarafından iki kişinin öldürüldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını söyledi.

Baş sözcü Zabihullah Mücahid, yeni rejimin enformasyon bakanı olmaya bahşiş verdiğinde, "Havaya ateş etmekten kaçının ve bunun yerine Tanrı'ya şükredin" dedi.

“Size verilen silahlar ve mermiler kamu malıdır. Bunları boşa harcamaya kimsenin hakkı yok. Mermiler sivillere de zarar verebilir, boş yere ateş etmeyin.”

Panjshir'de, Taliban karşıtı komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un yanında saklanan eski Başkan Yardımcısı Amrullah Salih, NRF'nin tehlikeli pozisyonunu kabul etti.

Salih video mesajında ​​"Durum zor, işgal altındayız" dedi. Direniş sürüyor ve devam edecek” dedi.

Taliban ve direniş tweetleri, Paryan'ın kilit bölgesinin son birkaç gün içinde birkaç kez el değiştirdiğini öne sürdü, ancak bu da bağımsız olarak doğrulanamadı.

yardım görüşmeleri

Vadiden uzakta, uluslararası toplum yeni Taliban rejimiyle bir diplomasi telaşı ile uğraşmak zorunda kalıyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü Afganistan'ın durumunda kilit bir oyuncu olan ve Taliban'ın siyasi ofisinin bulunduğu Katar'da olacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkeye insani yardıma odaklanmak üzere 13 Eylül'de Cenevre'de Afganistan konusunda üst düzey bir toplantı düzenleyecek.

Afganistan'ın yeni yöneticileri, yıllar süren çatışmalardan sonra gelen iktidardaki ilk görevlerinden daha uzlaşmacı olma sözü verdiler - önce 1979'daki Sovyet işgali ve ardından kanlı bir iç savaş.

Afganistan'ın karmaşık etnik yapısını temsil eden daha “kapsayıcı” bir hükümet sözü verdiler - ancak kadınların en üst düzeylerde yer alması pek olası değil.

Bu arada, Afgan başkentinde geri dönen bazı normallik belirtileri vardı.

İlk ticari uçuş Cumartesi günü Kabil'den Mezar-ı Şerif'e havaalanının pistinin onarılmasının ardından havalandı. Katar'ın Afganistan büyükelçisi de teknik bir ekibin yardım almak için Kabil havaalanını yeniden açabildiğini söyledi.

BM, Afganistan'ın bazı bölgelerine insani yardım uçuşlarını yeniden başlatırken, ülkenin bayrak taşıyıcısı Ariana Afghan Airlines Cuma günü iç hat uçuşlarına yeniden başladı ve Birleşik Arap Emirlikleri “acil tıbbi ve gıda yardımı” taşıyan bir uçak gönderdi.

ABD'nin 30 Ağustos'ta Taliban tarafından risk altında olduğu düşünülen diplomatları, yabancıları ve Afganları tahliye etme operasyonlarını tamamlamasından bu yana havaalanı kapatıldı. Ancak onbinlerce insan tahliye edilemedi.

Taliban'ın Mücahid'i ayrıca başkentteki başlıca döviz satıcılarından birinin yeniden açıldığını söyledi.

Yoksul Afganistan ekonomisi, Taliban tarafından devralınmasıyla kargaşaya atıldı. Birçok banka kapalı ve nakit sıkıntısı var.

Editör: TE Bilisim