“DİŞ HEKİMLİĞİ MÜZESİ”NİN TANITIM KİTABI HAZIRLANDI

DİŞ HEKİMLİĞİ MÜZESİ KİTAPLAŞTIRILDI

Seyhan Belediyesi’nin hizmete açtığı Türkiye’nin ilk ve tek diş hekimliği müzesi olan Prof.Dr. İlter Uzel Diş Hekimliği ve Tıp Müzesi kitaplaştırıldı. 455 belediyenin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği tarafından  “Koleksiyon ve Arşiv Müzeleri” dalında ödüle layık bulunan müzenin ziyaretçilerinin yararlanması için hazırlanan kitapta, müzede sergilenen eserler hakkında bilgiler yer alıyor.

Hazırlanan kitapla Adana’da da sağlık alanındaki tek müze olan Prof.Dr. İlter Uzel Diş Hekimliği ve Tıp Müzesi’nin hem kurumsallaştırılmasının hem de ziyaretçilerinin diş hekimliğinin tarihi gelişimiyle ilgili en doğru bilgilere ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK DİŞ HEKİMLİĞİ MÜZESİ

Adana’nın tarihi yapılarını yeniden kent yaşamıyla buluşturmak için büyük çaba gösteren Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın hizmete açtığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Özel Müze” statüsü verilen Türkiye’nin ilk ve tek diş hekimliği müzesi olan Prof.Dr. İlter Uzel Diş Hekimliği ve Tıp Müzesi,       pandemi koşullarına ve müzenin girişinin bulunduğu Ali Münif Yeğenağa caddesindeki sokak sağlıklaştırma çalışmalarına rağmen günde 30 civarında konuk tarafından ziyaret ediliyor.

ATATÜRK’ÜN ÜST ÇENE DİŞ KALIBI DA SERGİLENİYOR

Prof.Dr. İlter Uzel’in 50 yıllık meslek yaşamının birikimi olan tıp ve diş hekimliği aletleri, diş hekimliğine ait orijinal ve taş baskı kitaplar, gravür ve resimleri de kapsayan envanterinin sergilendiği müzede, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait üst çene diş kalıbı, 150 yıllık dişçi koltuğu, Enver Paşaya ait altın dolgulu azı diş vb. nadide eserler de yer alıyor.

TÜRKÇE VE İNGİLİZCE OLARAK HAZIRLANDI

Geçtiğimiz günlerde 455 belediyenin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği tarafından 2021 yılı Müze Özendirme Yarışması’nda “Koleksiyon ve Arşiv Müzeleri” dalında ödüle layık bulunan Prof.Dr. İlter Uzel Diş Hekimliği ve Tıp Müzesi Seyhan Belediyesi ve Prof.Dr. İlter Uzel tarafından kitaplaştırıldı. Türkçe ve İngilizce olarak basılan kitapta, müzede sergilenen objeler ile illüstratif çalışmalarla ilgili bilgilerin yer alıyor. Kitapla hem müzenin kurumsallaşması hem de müze yerli ve yabancı ziyaretçilerinin diş hekimliğinin tarihi gelişimiyle ilgili bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

Editör: TE Bilisim