Erkeklerin en iyi tenisçisi, aşı durumuyla ilgili anlaşmazlıkta mahkeme savaşını kaybettikten sonra 'oyuna odaklanma zamanı' diyor.

Tenis yıldızı Novak Djokovic, Avustralya mahkemesinin hükümetin sınır dışı etme kararını onaylamasının ardından Avustralya Açık şampiyonluğunu koruma şansını kaybetti.

Pazar günü üç Federal Mahkeme yargıcı, Göçmenlik Bakanı Alex Hawke'nin kamu yararı gerekçesiyle Sırpların vizesini iptal etme kararının yanında yer aldı.

Karardan kısa bir süre sonra federal ajanlar, COVID-19 aşısı olmayan Djokoviç'e Melbourne'deki havaalanına kadar eşlik etti ve burada Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden bir Emirates uçağına bindi.

34 yaşındaki Pazartesi sabahı Dubai'ye indi.

Ayrılmadan önce Djokoviç, Avustralya mahkemesinin kararından "son derece hayal kırıklığına uğradığını", ancak karara saygı duyduğunu söyledi.

"Avustralya'da kalıp Avustralya Açık'a katılamam" dedi.

"Geçtiğimiz haftaların odağının benim üzerimde olmasından rahatsızım ve umarım artık hepimiz sevdiğim oyuna ve turnuvaya odaklanabiliriz" diye ekledi.

Djokovic'in COVID-19 aşı durumuyla ilgili 11 günlük sansasyonel mücadele, Avustralya'da rekor 21. Grand Slam kazanma hayalini sona erdirdi.

Ülkenin göçmenlik bakanı, Djokoviç'in Avustralya'daki varlığının Avustralya halkının sağlığı ve “düzeni” için bir risk oluşturabileceği ve “Avustralya'daki diğer kişilerin aşılama çabalarına ters etki yapabileceği” gerekçesiyle vizesini iptal etti.

Yargıçlar, Djokoviç'in oluşturduğu iddia edilen risk hakkında yarım gün süren ateşli bir hukuk tartışmasını dinledi.

Hawke, Djokovic'in duruşunun aşı karşıtı duygulara ilham verebileceğini, bazı insanların salgınla aşı olmadan yüzleşmesine yol açabileceğini ve aşı karşıtı eylemcilere protesto ve mitinglerde bir araya gelmeleri için ilham verebileceğini söyledi.

Oyuncunun yüksek güçlü hukuk ekibi, Avustralya'nın onu sınır dışı etme çabasını “mantıksız” ve “mantıksız” olarak gösterdi, ancak zaman zaman keskin sorularla karşılaştılar.

Djokoviç'in avukatı Nick Wood, müvekkilinin aşı karşıtı destek istemediği ve hareketle bağlantılı olmadığı konusunda ısrar etti. Wood, hükümetin "Bay Djokovic'in şu anki görüşlerinin ne olduğunu bilmediğini" söyledi.

Yasal sınır

Djokovic, Avustralya Açık'taki ilk tur maçını Pazartesi gecesi, henüz yasal belirsizlik içindeyken açıklanan 1. Gün programında oynayacaktı.

Avustralya hükümeti , COVID aşısına karşı tutumunu çevreleyen sorunlar nedeniyle Djokovic'in vizesini iptal etti. Bu, Sırp yıldızın daha önce vizesini iptal etme kararı almasından dört gün sonra, usule ilişkin bir mahkeme tarafından bozuldu.

Taraftarlar mahkeme kararına dehşetle tepki gösterdi.

Mahkeme binasının önünde gözyaşlarını silen 44 yaşındaki Djokovic taraftarı Natasha Marjnovic, "Bugün yaptıkları adalet dışında her şey" dedi. "Güzel bir sporcuyu ve kariyerini ve tenisi seven hepimiz için öldürdüler."

Kanadalı tenisçi Vasek Pospisil de bu hamleyi sorguladı.

“Hükümet tarafından ülkeye giriş için bir muafiyet verilmemiş olsaydı Novak asla Avustralya'ya gitmezdi. Pospisil, Twitter'da yaptığı açıklamada, Avustralya Açık'ı atlar ve ailesiyle birlikte evde olurdu ve kimse bu karmaşa hakkında konuşmazdı ”dedi.

“Seçimler yaklaşırken burada siyasi bir gündem vardı ve bu daha açık olamazdı. Bu onun hatası değil. Ülkeye zorla girmedi ve 'kendi kurallarını koymadı'; evde kalmaya hazırdı.”

'Avustralyalıları güvende tutun'

Bir sınır yetkilisi , Djokovic'in Avustralya'nın aşısız ziyaretçilere yönelik kurallarından tıbbi muafiyete hak kazanmadığına karar verdikten sonra vizesini ilk başta iptal etti . Geçen hafta, Djokovic'in 16 Aralık'ta COVID-19 için pozitif test ettiğini ve bunun kendisini aşıdan muaf kıldığını söylediği ortaya çıktı.

İlk mahkeme duruşmasından önce göçmenlerin gözaltında dört gece geçirdi ve Cumartesi gecesi temyizini beklerken tekrar bir göçmenlik oteline kapatıldı.

Sırp yıldızın aşısız ülkeye girmesine izin veren tıbbi muafiyet, Avustralya'da büyük tepki topladı ve Mayıs'tan önce federal seçime gitmesi gereken Başbakan Scott Morrison için siyasi bir mesele haline geldi.

Morrison Pazar günü mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladı ve bunun “sınırlarımızı güçlü tutmaya ve Avustralyalıları güvende tutmaya” yardımcı olacağını söyledi.

Başbakan yaptığı açıklamada, "Artık Avustralya Açık'a devam etme ve yaz boyunca tenis keyfine geri dönme zamanı" dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Pazar günü Avustralyalı yetkililere sert çıkıştı.

“10 gündür Djokovic'e yapılan bu kötü muameleyle kendilerini küçük düşürdüklerini sanıyorlar ama kendilerini küçük düşürdüler. Vucic yerel basına verdiği demeçte, Djokovic'in başı dik ülkesine dönebileceğini söyledi.

Djokovic'in son zamanlardaki Grand Slam oyunundaki hakimiyeti, son yedi büyük turnuvadan dördünü kazanarak ve diğer ikisinde ikinci olarak bitirerek özellikle etkileyiciydi.

Bu süre içinde en azından finale kalamadığı tek zaman 2020 ABD Açık'taydı ve burada dördüncü turda bir maçtan sonra çizgi hakeminin boğazına çarpan bir topa vurduğu için diskalifiye edildi.

Editör: TE Bilisim