Yüzlerce sağlık çalışanı 29 Mayıs Cumartesi günü Dünya Sağlık Örgütü'ne yürüdü ve tüm ülkelerdeki yetkililerin iklim değişikliğinin sağlık risklerini tanımasını ve bunlara karşı koymasını talep etti.

Beyaz tıbbi önlük ve yüz maskesi takan yaklaşık iki yüz kişi, Cenevre'nin uluslararası bölgesinden DSÖ genel merkezine iki kilometre (1.2 mil) yürüdü veya tekerlekli sandalyelerle itildi.

Bazıları, yanan bir gezegene doğru yükselen kırmızı sıcaklık ölçeğini gösteren yükselen bir termometre de dahil olmak üzere harekete geçmeye çağıran dev pankartlar taşıdı.

DSÖ binasında bir kez, Yok Oluş İsyanı Doktorları (Doctors4XR) iklim aktivisti ağının temsilcileri, DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus'a bir dilekçe verdi.

Dünyanın dört bir yanından 1100'den fazla sağlık profesyoneli tarafından imzalanan metin, "atalet, hareketsizlik ve konuşmalar ve eylemler arasındaki uçurumu" çarptı.

Şu anda DSÖ üye devletlerinin yıllık ana toplantısında sanal olarak yer alan her ülkedeki sağlık yetkililerinin "iklim değişikliğinin insanları ölüm riskine soktuğunu kamuoyuna açıklamalarını ve yaşamı korumak için şimdi harekete geçmelerini" talep etti.

Dilekçede, "Yıllarca deklarasyon üstüne deklarasyon, çok taraflı kuruluşlar - DSÖ dahil - bizi uyardı: iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğin kaybı dünya çapında insan sağlığını tehlikeye atıyor."

Dünya çapındaki sağlık çalışanları zaten "çevresel bozulmanın hastalarımız ve topluluklarımız üzerindeki sonuçlarıyla her gün karşı karşıya" dediler.#foto1

"Yaşadıkları rahatsızlıkların listesi her geçen gün daha da uzuyor.

"Kirli hava nedeniyle solunum ve kalp-damar hastalıkları, sıcak hava dalgaları nedeniyle iş günü kaybı ve ölümler, kaliteli gıda eksikliği nedeniyle aşırı ve yetersiz beslenme, kirli içme suyu nedeniyle ishal ve zehirlenmeler giderek daha fazla görüyoruz.

- 'İklim değişikliği için aşı yok' -

Dilekçe, 37 santigrat derecede (98,6 Fahrenheit) sağlıklı bir insan çizimi ile süslenmiş bir zarf içinde, ardından iki derece eklenirse "hasta", +4C'de ve +5C'de "ölümcül tehlike"de geldi. , "çok geç", ardından "Gezegenle aynı" sözleriyle devam ediyor.

Dilekçede, "Birikmiş kanıtlara, tekrarlanan uyarılara rağmen... Covid-19 salgını da dahil olmak üzere daha sık ve daha ciddi doğal afetlere rağmen", "hükümetlerimiz tarafından uygulanan somut eylemler neredeyse yeterli değil."

Tedros eylemcileri selamladı ve mektuplarını üye ülkelere okuyacaklarına söz verdi.

"COVID-19 salgını, insanların sağlığı ile gezegen arasındaki yakın ilişkiyi bir kez daha vurguladı" dedi ve "yetersiz hazırlıklı olduğumuzda ve birbirimizle işbirliği yapmadığımızda neler olduğunu" gösterdiğini vurguladı.

Bu anlamda, "iklim değişikliğinin yarattığı riskler, herhangi bir hastalığın riskini gölgede bırakabilir" diye uyardı.

"Salgın sona erecek, ancak iklim değişikliği için bir aşı yok."

Lancet tıp dergisinin baş editörü ve imzacılardan biri olan Richard Horton da aynı fikirde.

Video bağlantısıyla "İklim krizi sadece sağlığa yönelik bir tehdit değil" dedi.

"Hayatın kendisi için bir tehdittir."

Extinction Rebellion

Yokoluş İsyanı, iklim sistemindeki devrilme noktalarından, biyolojik çeşitlilik kaybından ve sosyal ve ekolojik çöküş riskinden kaçınmak için hükümeti harekete geçirmek için şiddetsiz sivil itaatsizliği kullanma amacını taşıyan küresel bir çevre hareketidir.

Editör: TE Bilisim