BEYRUT - Paranın yoksulluğu körükleyen finansal erimeyle yeni bir düşük seviyeye düşmesinin ardından, Salı günü Lübnan'da protestocular lastikler ve çöp kamyonları ile yolları kapattı.

“Artık dayanamıyoruz ... Dolar yükseliyor ve bizi umursamıyorlar. Aylardır işsiz kalan Rabih Halid protestolardan birinde, hâlâ kazançlarını paylaştırıyorlar ”dedi.

Bir dağ borcu altında ezilen Lübnan, işleri ortadan kaldıran, artan açlık uyarılarını artıran ve insanları banka mevduatlarından mahrum bırakan bir mali krizle boğuşuyor.

Salı günü 10.000 dolara gerileyen Lübnan Lirası'nın düşüşü, ağırlıklı olarak ithalata bel bağlayan bir ülkede değerinin yaklaşık% 85'ini düşürdü.

Düşüş, krizin patlak vermesinden bu yana çocuk bezi veya tahıllar gibi tüketim mallarının fiyatlarının neredeyse üç katına çıktığını gören birçok kişi için bardağı taşıran son damla oldu.

Onurumuzu elimizden alıyorlar. Bugün hayır, haysiyetimiz var demek için geldik ... Biz böcek değiliz. İnsanlardan para çalmak için sizin çıkarlarınız için doları kontrol ediyorlar ”dedi.

“Çocuklarımı beslemek için hâlâ ekmek almaya gücüm yetiyorsa, diğerleri yapamaz. Herkese bu insanlar için sokaklara inmesini söylüyorum. "

Protestocular, başkent Beyrut'un dışındaki ana karayolu ve havaalanı yolunu kapattı. Kıt dolarların fiyatı gayri resmi piyasada 10.000 Lübnan lirasını vurduktan sonra insanlar başka şehirlerde de sokaklara döküldü.

Bu, Lübnan'ın asgari ücretini ayda yaklaşık 68 dolar yapıyor.

Siyasi liderler, kökleri onlarca yıllık devlet yolsuzluğuna dayanan ve 2019'un sonlarında dolar girişlerinin kurumasıyla patlak veren krizden bu yana bir kurtarma planı üzerinde anlaşamadılar.

O zamanlar protestocular, Whatsapp görüşmelerinde günlük 20 sentlik bir ücret de dahil olmak üzere ekonomik zorluklar ve yeni vergi planları nedeniyle ülkeyi kızdırmıştı.

Para birimi en son 2020 yazında, Beyrut'un çoğunu harap eden büyük Ağustos liman patlamasından haftalar önce 10.000'e yaklaştı.

Editör: TE Bilisim