Dünya yıllardır salgın hastalıklardan endişe duyuyor. COVID-19'dan önce dikkat, en olası neden olarak influenza virüslerine odaklandı. Bir son kağıt gripten tehdit çok gerçek kalmasını hatırlatmaktadır. İnsanlarda pandemik yayılma potansiyeline sahip bir domuz gribi virüsünün Çin'de dolaştığını bildiriyor. Bu çok endişe verici geliyor, ama ne kadar endişeli olmalıyız?

Her yıl milyonlarca grip vakası vardır ve bu da yüz binlerce ölümle sonuçlanır . Bunlara “mevsimsel” veya B tipi influenza virüsleri neden olur. Hayvanlar tarafından barındırılan başka grip virüsü türleri, özellikle kuşların A tipi virüsleri de vardır. Neyse ki, bunların çoğu insanları kötü şekilde enfekte ediyor. Ancak mevsimsel virüslerden farklı oldukları için, insanlar bunlardan hiç veya hiç bağışıklığı yoktur.

Dolayısıyla, insanları kolayca enfekte etme ve aramızda bulaşma yeteneğini kazanan A tipi bir virüs, nüfusumuzdan geçecek ve SARS-CoV-2'nin yaptığı gibi bir pandemiye yol açacaktır. Tahmini 50 milyon ölüme neden olan 1918 İspanyol gribi, pandemik influenza virüslerinin neden Dünya Sağlık Örgütü ve dünyadaki hükümetlerin odak noktası olduğunu göstermektedir.

A tipi virüsler insanları nasıl enfekte edebilir?

İnfluenza virüsleri, hücre yüzeyindeki spesifik bir reseptöre bağlanarak solunum hücrelerini enfekte eder. İnsanlar ve kuşlar, bu reseptörün farklı versiyonlarına sahiptir, bu da kuş gribi virüslerinin insan hücrelerine zayıf bağlandığı anlamına gelir. İnsanlarda bulaşıcılığın düşük olmasının nedeni budur.

Bununla birlikte, iki farklı virüs aynı hücreyi enfekte ederse, grip virüsleri genetik materyallerinin segmentlerini (yeniden sıralama olarak bilinen bir işlemde) kolayca değiştirebilir. Bu, ebeveynlerinin birleşik özelliklerine sahip yeni grip virüsleri oluşturabilir. Yeniden sınıflandırılan bir virüsün bazı kuş virüslerinin büyük zararlılığını insanlar için yüksek enfektivite ile birleştirebileceğinden korkuyor - potansiyel olarak yıkıcı bir kombinasyon.

Ve bunu mümkün kılan domuzlar. Solunum hücreleri, daha önce bahsedilen reseptörün her iki versiyonunu içerir, bu da onları çok çeşitli grip virüslerine karşı duyarlı hale getirir. Bu, yeniden sınıflandırmanın gerçekleştiği en olası ev sahibi oldukları anlamına gelir. Bu nedenle, yeni ve potansiyel olarak tehlikeli grip virüslerini tanımlamak için kapsamlı bir küresel gözetim ağı vardır. Ve bu son makalede, domuz gribi virüslerinin Çin'de ortaya çıktığını ve potansiyel olarak pandemik suşların olmasını beklediğimiz birçok özelliği sergilediğini gördü.

Gelincikler bu yeni virüslerin tehlikesini göstermeye yardımcı olur

2011-2018 yılları arasında Çin'deki domuzlardan izole edilen virüsler arasında altı farklı tip tespit edildi. 2011'de baskın virüsler, 2009 H1N1 domuz gribi virüsünün varyantlarıydı. Müteakip virüsler, yeniden sıralamadan kaynaklanan ayırt edici özellikleri taşıyordu.

Özellikle, bir tür (G4 olarak adlandırılır) ilk olarak 2013 yılında alınan örneklerde tespit edildi ve 2018 yılına kadar baskın ve tek tip izole edildi. Bu, domuzlarda solunum hastalıklarında belirgin bir artışla çakıştı, bu da orijinal bir G4 virüsünün domuzları enfekte etmeye özellikle iyi adapte olduğunu ve Çin'deki diğer domuz gribi virüslerini büyük ölçüde değiştirdiğini ve şu anda dolaşımda olan sorunlu G4 virüslerinin serisine yol açtığını gösteriyor. .

G4 virüsleri tarafından insan enfeksiyonu potansiyeli testleri endişe verici sonuçlar doğurdu. Gelincikler, insanlara benzer reseptör modellerine sahiptir, insanlara benzer influenza hastalığı sergiler ve influenza virüslerini kendi aralarında iletebilir. Bu onları bir grip virüsünün insanlardaki potansiyel etkilerini incelemek için iyi bir model yapar.

Mevcut grip aşılarının bu yeni virüslere karşı koruyacağı anlaşılıyor. EPA EFE

Test edildiğinde, G4 virüsleri gelinciklerde test edilen diğer tiplerden daha ciddi hastalıklara neden oldu ve ayrıca hem doğrudan temas hem de solunum damlacıkları tarafından kolayca bulaştı. Bu, G4 virüslerinin insanlarda ciddi hastalığa neden olma potansiyeline sahip olduğunu ve aramızda kolayca yayıldığını gösterir.

Daha sonra yazarlar, son yıllarda insanlarda hastalığa neden olan grip virüslerini tanıyan antikorların - bir grip aşısının son versiyonuna yanıt olarak üretilenler de dahil olmak üzere - G4 virüslerini tanıyacağını kabul etti. İnsan popülasyonunun bu virüslere karşı önceden var olan çok az bağışıklığa sahip olduğunu veya hiç bağışıklığı olmadığını öne sürdüler.

Ne kadar endişeli olmalıyız?

Domuz çiftliği çalışanlarından (domuzlarla yakın ve düzenli teması olan) ve daha geniş popülasyondan alınan kan örnekleri daha sonra G4 virüslerini tanıyan antikorların varlığı açısından test edildi. Şaşırtıcı bir şekilde, çiftlik işçilerinin örneklerinin% 10'u ve genel popülasyondan örneklerin yaklaşık% 4'ü bu tür antikorlar içermiştir. Bu, G4 virüslerinin zaten insanlara bulaştığını gösteriyor. Son yıllarda pozitif örneklerin sıklığının ve dolayısıyla enfeksiyon sıklığının arttığı kaydedildi.

Bu nedenle, G4 virüsleri, potansiyel olarak pandemik bir virüs için korktuğumuz tüm özelliklere sahip gibi görünüyor - insan solunum hücrelerine etkili bağlanma ve replikasyon, gelincik modelinde yüksek virülans ve bulaşma ve diğer grip virüslerinden veya aşılardan mevcut bağışıklığın olmaması. Bununla birlikte, domuz işçileri ve diğerlerinde görünüşte fark edilmemiş ancak önemli düzeyde enfeksiyon, şu anda, bu virüslerin genellikle ciddi hastalığa veya kolayca yayılmaya neden olmadığını düşündürmektedir. Ancak, enfekte insanlara halihazırda yüksek oranda adapte olmuş, sık insan-insan yayılması ve / veya artan şiddeti için sadece küçük uyarlamalar gerektiren virüsleri temsil edebilirler. Gerçek bir endişe kaynağı gibi görünüyorlar.

Çoğu pandemik müdahale planlaması grip merkezli olmakla birlikte, COVID-19 bu planlamanın genişletilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu makale, belki de COVID-19'un fethedilmesinden önce bile, bir sonraki pandemi için daha sağlam planlama ihtiyacının başlaması gerektiğini hatırlatır. Aşırı olaylar genellikle ömür boyu bir kez olarak tanımlanır. Pandemilere bu şekilde davranmayı göze alamayız. Sars, Mers, H1N1 ve şimdi COVID-19, son 20 yılda ortaya çıktı ve pandemik virüslerin endişe verici bir düzenlilikle ortaya çıktığını ve muhtemelen devam edeceklerini gösteriyor.

Andrew Preston

Biyoloji ve Biyokimya Okuyucu, Bath Üniversitesi

Editör: TE Bilisim