Dr. Kafeel Khan, Müslüman karşıtı vatandaşlık yasasını eleştirdiği için yedi ay hapis yattıktan sonra Salı günü serbest bırakıldı.

Tartışmalı bir vatandaşlık yasasını eleştirdiği için yedi aydan fazla hapis cezasına çarptırılan Hintli bir doktor, kuzey Uttar Pradesh eyaletindeki bir mahkemenin hapsedilmesini "yasadışı" olarak nitelendirmesinin ardından serbest bırakıldı.

Dr Kafeel Khan, El Cezire'ye esaret altındayken fiziksel olarak işkence gördüğünü söyledi, buna kıyafetlerinin çıkarılması ve günlerce dövülmesi ve yiyecekten mahrum bırakılması da dahil.

"Bütün aile için çok zordu. 65 yaşındaki annem koronavirüs pandemisinin zirvesinde mahkemeleri ziyaret etmek zorunda kaldı" dedi.

Dr Khan, bir ay önce Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetilen Uttar Pradesh'te (UP) yetkililerin kışkırtıcı kabul ettikleri bir konuşma nedeniyle Ocak ayında tutuklandı. Daha sonra, bir kişinin bir yıl boyunca ücretsiz tutulabileceğini öngören Ulusal Güvenlik Yasası (NSA) uyarınca suçlandı.

Konuşmasında 1,4 milyar nüfuslu ülkenin karşı karşıya olduğu kötü beslenme, sağlık tesislerinin eksikliği ve işsizlik krizi gibi önemli konulara odaklandı.

Bu sefer beni gerçekten kırmak istediler. DR KAFEEL KHAN

Ancak Khan'ın, komşu Güney Asya ülkelerinden Müslümanların Hindistan vatandaşlığı kazanmasını yasaklayan Vatandaşlık Değişikliği Yasası'na (CAA) yönelik eleştirisi, ona hükümetin öfkesini kazandırmış görünüyordu.

Yasanın Aralık ayında geçirilmesi, yaklaşık 200 milyon ile Hindistan'ın en büyük azınlığı olan çoğunlukla Müslümanların önderliğinde ülke çapında protestoları ateşledi.

'Dininden dolayı hedef alındı'

UP'nin başbakanı olan ve Müslüman karşıtı açıklamalarıyla tanınan Yogi Adityanath, kuzey eyaletindeki CAA karşıtı protestolara karşı bir baskı emri verdi.  Hindistan Uluslararası Af Örgütü'nün kınadığı polis eyleminde iki düzineden fazla Müslüman öldürüldü.

Khan, başkent Yeni Delhi'ye yaklaşık 125 km uzaklıkta bulunan Aligarh Muslim Üniversitesi öğrencilerinin önünde yaptığı konuşmada "Bu vahşet zamanında kim konuşacak, biz de sessiz kalırsak sesini kim yükseltecek?" söyledi.

Eleştirmenler ve aile üyeleri, 38 yaşındaki çocuk doktorunun, Birleşmiş Milletler tarafından "temelde ayrımcı" olarak nitelendirdiği yasaya karşı çıkmayı seçtiği için hedef alındığını söylüyorlar.

UP polis departmanı şikayetinde Dr. Khan'ı "diğer dini topluluklara karşı uyumsuzluk tohumları ekmekle" suçladı.

Ancak 1 Eylül Salı günü Allahabad Yüksek Mahkemesi polisle aynı fikirde değildi ve "konuşmanın tam olarak okunmasının hiçbir yerde Aligarh kentinin [UP'de bulunan] huzur ve sükuneti tehdit etmediğini" söyledi.

Bir zulüm geçmişi

Dr Khan, davası muhalefet üzerindeki devlet baskısının sembolü haline geldiğinden, son üç yılda yaklaşık 500 gün hapis yattı.

Ve o tek değil. Barışçıl CAA karşıtı protestoların arkasındaki birçok aktivist, hükümetin azınlık karşıtı olduğu iddia edilen politikalarına karşı çıktıkları için hâlâ parmaklıklar arkasında.

Editör: TE Bilisim