Dünya Sağlık Örgütü, Fransa, Almanya ve Brezilya'daki rekor enfeksiyonların ortasında Covid-19 pandemisinin bitmekten çok uzak olduğu konusunda uyardı. 

Son derece bulaşıcı Omicron suşu dünya çapında azalmadan yayılırken, Newcastle Üniversitesi'nde Klinik Halk Sağlığı Profesörü Allyson Pollock, France 24'e “Vakalara bakmak çok kafa karıştırıcı bir tablo, çünkü çok hafif olan insanları içeriyor. hastalık ve hatta hiçbir semptomu olmayabilir." 

Profesör Pollock, hastaneye kabul oranlarını "çok güven verici" buluyor ve "çok daha iyi bir göstergenin hastanelerde ve yoğun bakımda gerçekte ne olduğu" sonucuna varıyor.

DSÖ, küresel vakaların bir haftada %20 artması nedeniyle omikron’un son Covid varyantı olmayacağını söyledi.

  • Kıdemli bir WHO yetkilisi olan Dr. Bruce Aylward, yüksek düzeyde bulaşmanın virüsün çoğalma ve mutasyona uğraması için daha fazla fırsat verdiği ve başka bir varyantın ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyardı.
  • Yeni enfeksiyonlar, yaklaşık 19 milyon toplam bildirilen vaka ile geçen hafta küresel olarak %20 arttı.
  • DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreysus, “Bu pandemi hiçbir yerde sona ermedi” dedi.

Salı günü Dünya Sağlık Örgütü, bazı ülkelerde omikron varyantı azalırken pandeminin sona ermeyeceğini ve virüs mutasyona uğradıkça dünya çapındaki yüksek enfeksiyon seviyelerinin muhtemelen yeni varyantlara yol açacağı konusunda uyardı.

“Birçok insanın omicron’un son varyant olduğunu, bundan sonra bittiğini söylediğini duyuyoruz. DSÖ’nün Covid-19 teknik sorumlusu Maria Van Kerkhove, Cenevre’deki bir koronavirüs güncellemesi sırasında, “Ve durum böyle değil, çünkü bu virüs dünya çapında çok yoğun bir seviyede dolaşıyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yeni enfeksiyonlar, geçen hafta yaklaşık 19 milyon toplam bildirilen vaka ile küresel olarak %20 arttı. Ancak Van Kerkhove, bildirilmeyen yeni enfeksiyonların gerçek sayıyı çok daha yüksek hale getireceğini kaydetti.

Kıdemli bir WHO yetkilisi olan Dr. Bruce Aylward, yüksek düzeyde bulaşmanın virüsün çoğalma ve mutasyona uğraması için daha fazla fırsat verdiği ve yeni bir varyantın ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyardı.

Aylward, “Bu şeyin çalışmasına izin vermenin sonuçlarını tam olarak anlamıyoruz” dedi. ″Şu ana kadar kontrolsüz iletim alanlarında gördüklerimizin çoğu, ortaya çıkan değişkenler ve ilerledikçe yönetmemiz gereken yeni belirsizlikler için bir bedel ödediğimiz oldu.”

Van Kerkhove, maske takmayı ve fiziksel mesafeyi azaltma gibi halk sağlığı önlemlerini gevşetmenin şimdi zamanı olmadığını söyledi. Hükümetleri, virüsü daha iyi kontrol altına almak için bu önlemleri güçlendirmeye ve yeni varyantlar ortaya çıktıkça gelecekteki enfeksiyon dalgalarını önlemeye çağırdı.

Daha fazla yatırım

Van Kerkhove, “Bunu şimdi yapmazsak bir sonraki krize geçeceğiz” dedi. ″Şu anda içinde bulunduğumuz krizi sona erdirmemiz gerekiyor ve bunu şu anda yapabiliriz. Bu yüzden bilimi terk etmeyin. İşe yarayan, bizi ve sevdiklerimizi güvende tutan stratejileri terk etmeyin” dedi.

Van Kerkhove, hükümetleri, mutasyona uğrayan virüsü izlemek için gözetim sistemlerine daha fazla yatırım yapmaya çağırdı. “Bu endişenin son çeşidi olmayacak,” diye vurguladı.

Aralık ayında, Güney Afrikalı bilim adamlarından oluşan bir ekip, omikron ile enfekte olmuş kişilerin delta varyantına karşı bağışıklık korumasını artırmış olabileceğini tespit eden küçük bir çalışma yayınladı . Giderek artan bir araştırma grubu, omicron ile enfekte olan kişilerin genellikle delta ile enfekte olan insanlar kadar hastalanmadığını da bulmuştur. Güney Afrikalı bilim adamları, artan bağışıklık koruması ve daha az şiddetli hastalık birlikte ele alındığında virüsün toplum için daha az rahatsız edici hale gelmesine neden olabileceğini yazdı.

Ancak Beyaz Saray baş tıbbi danışmanı Dr. Anthony Fauci Pazartesi günü, omikron’un pandeminin son dalgasını işaret edip etmeyeceğini tahmin etmek için çok erken olduğunu söyledi.

Fauci, Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos Gündemi’ne video konferans yoluyla verdiği demeçte, “Durumun böyle olmasını umardım, ancak bu yalnızca önceki varyantın bağışıklık tepkisinden kurtulan başka bir varyant bulamazsak durum böyle olur” dedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreysus, bazı ülkelerde yeni enfeksiyonların zirveye ulaştığını ve bu da omikron dalgasının en kötüsünün bittiğine dair umut verdiğini söyledi. Ancak Tedros, henüz hiçbir ülkenin ormandan çıkmadığını ve sağlık sistemlerinin eşi görülmemiş enfeksiyon dalgasından hala baskı altında olduğunu söyledi.

Tedros, “Sistemin üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilmeniz için herkesi enfeksiyon riskini azaltmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çağırıyorum” dedi. 

″Şimdi pes edip beyaz bayrağı sallamanın zamanı değil.”

DSÖ, dünya çapında eşit olmayan aşı dağılımının gelişmekte olan ülkelerde düşük bağışıklama oranlarına yol açtığı ve geniş popülasyonları yeni varyantların ortaya çıkmasına karşı savunmasız bıraktığı konusunda defalarca uyardı. DSÖ, her ülke için 2021 yılı sonuna kadar nüfusunun %40′ını aşılamayı hedeflemişti. Ancak DSÖ’ye göre 92 ülke bu hedefe ulaşamadı.

Tedros, “Bu pandemi hiçbir yerde sona ermedi ve küresel olarak omicron’un inanılmaz büyümesiyle, yeni varyantların ortaya çıkması muhtemel, bu yüzden izleme ve değerlendirme kritik olmaya devam ediyor.” Dedi.

Editör: TE Bilisim