AL-MUKALLA: Yerel Yemenli yetkililer Arab News'e verdiği demeçte, BM örgütlerinin savaşın harap ettiği ülkede programlarını kestiği için binlerce Yemenli, Afrikalı göçmen ve ülke içinde yerinden edilmiş insan hayati sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin dört bir yanındaki binlerce sağlık çalışanına ve sağlık tesisine verilen desteği keserek ülkenin insani krizini daha da kötüleştirdiğini duyurdu.

"Eşi görülmemiş bir mali boşluk nedeniyle, @ WHO ve sağlık ortakları # Yemen'deki sağlık hizmetleri iş gücüne mali desteklerini sürdüremedi. 10.000'e yakın sağlık çalışanı bu durumdan etkilendi. DSÖ Yemen ofisi Twitter'da yaptığı açıklamada, bu desteğin devam etmesini sağlamak için her zamankinden daha fazla fon gerekiyor ”dedi.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) Yemen'deki ofisi, fon eksikliği ve ülkeye gelen Afrikalı göçmen sayısındaki keskin düşüş nedeniyle Afrikalı göçmenlerin akışını izlemek de dahil olmak üzere operasyonlarını azaltma konusunda benzer bir açıklama yaptı.

“IOM, programlamasını sahadaki gerçeklere ve mevcut fonlara göre uyarlıyor. Yemen'deki IOM sözcüsü Olivia Headon, COVID-19 salgınının bir sonucu olarak, Yemen'e göçün Mart ayından bu yana büyük ölçüde azaldığını belirterek, Afrikalı göçmenlerin sayısının son birkaç ayda bir öncekine göre yüzde 90 azaldığını sözlerine ekledi. Güney Yemen illerindeki göçmenlerin giriş noktalarında örgütün faaliyetlerini azaltmasının bir başka nedeni.

“IOM'nin Yemen'deki sağlık yardımı ciddi şekilde yetersiz finanse edildi ve bu tür mali kısıtlamalar nedeniyle sağlık programımıza yeniden odaklanmak zorunda kaldık. Ne yazık ki, bu hem göçmenler hem de yerlerinden edilmiş insanlar için yardımı etkiledi ”dedi.

Yerel Yemenliler, BM insani yardım kesintilerinin etkilerini hissettiler. Yemenli yetkililer Arab News'e, BM tarafından finanse edilen tesislerdeki düzinelerce sağlık çalışanının işten çıkarıldığını ve birçok hastayı tedavi görmek için yüzlerce kilometre yol kat etmeye zorladığını söyledi.

Nüfusun yoğun olduğu merkezi Marib ilinde sağlık yetkilileri, DSÖ Yemen tarafından kesilen sağlık yardımının, binlerce ülke içinde yerinden edilmiş kişiye ve savaş yaralılarına hizmet sunma kabiliyetleri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

Marib Sağlık Bakanlığı ofisi müdürü Dr. Abdul Aziz Al-Shadadi Salı günü yaptığı açıklamada, Marib'de en az bir düzine tıp uzmanının işten çıkarıldığını ve bunun da eyaletteki üç tesisteki birçok bölümün kapatılmasına yol açtığını söyledi.

Al-Shadadi, “BM organının yetersiz desteğinin kesilmesi üzerimizde eşi görülmemiş bir baskı oluşturdu” diyerek, Marib'in Harib bölgesindeki ameliyat ve anne ve çocuk bölümlerinin finansman yetersizliği nedeniyle kapatıldığını ekledi. “Büyük bir baskı ile karşı karşıyayız. Husiler oradaki sağlık tesislerinin kontrolünü ele geçirdikten sonra El-Bayda ve Jouf'tan binlerce hasta alıyoruz ”dedi.

IOM çalışanları, Arab News'e, ülke Etiyopya'da şiddetten kaçan yeni bir göçmen dalgasına hazırlanırken, örgütün onlara bu ayın sonunda sözleşmelerini sona erdireceğini bildirdi.

IOM sözcüsü, örgütün Afrikalı göçmenlerin ve fonların sayısındaki keskin düşüş nedeniyle göçmenler için kilit bir giriş olan güneydeki Shabwa eyaletindeki saha ekiplerini üçten bire indireceğini söyledi. IOM rakamlarına göre bu yıl Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında Yemen'e gelen toplam göçmen sayısı, geçen yılın son üç ayında 27.260 göçmenle karşılaştırıldığında 1.703'tür.

Bununla birlikte, Shabwa sakinleri, ilin kıyılarına sürekli bir göçmen akışından bahsediyor. Sakinlerden biri, göçmenlerin kendisine, ülkelerinde çatışmadan kaçan çok sayıda Etiyopyalı'nın Somlia'da Bosaso'da toplandıklarını ve Yemen'e yelken açacaklarını söyledi.

Shabwa'daki yerel yetkililer, IOM eyaletteki operasyonları azalttığı için göçmen akınıyla başa çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi. “Afrikalı göçmenlerin akışı son 20 yıldır hiç durmadı. Bir hükümet yetkilisi, BM'nin göçmenler için kamplar inşa etmesini, onları beslemesini ve geri dönüş için koşulların iyileştirilmesini istiyoruz ”dedi.

Editör: TE Bilisim