Dünya Sağlık Örgütü, yeni koronavirüs varyantı Omicron olarak adlandırıyor ve onu 'endişe verici bir varyant' olarak tanımlıyor.

Küresel yetkililer, Güney Afrika'da tespit edilen yeni bir koronavirüs varyantına alarmla tepki gösterdi; araştırmacılar, mutasyonun aşıya dirençli olup olmadığını bulmaya çalışırken, sınır kontrollerini sıkılaştıranlar arasında Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık da vardı.

İngiltere'nin Güney Afrika ve komşu ülkelerden uçuşları yasaklaması ve oradan dönen yolcuları karantinaya almasından saatler sonra, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aceleci önlemlere karşı uyardı ve Güney Afrikalı bir bilim adamı Londra'nın kararını “aşı ırk ayrımcılığının” bir belirtisi olarak nitelendirdi.

DSÖ ayrıca B.1.1.529 suşunu diğer türlerden daha hızlı yayılabileceğini söyleyerek "endişe verici bir değişken" olarak sınıflandırdı. Güney Afrika'daki enfeksiyonlar son haftalarda keskin bir şekilde arttı ve şimdi omikron olarak adlandırılan varyantın saptanmasıyla aynı zamana denk geldi.

Örgüt, ilk olarak bu hafta tanımlanan varyanta karşı aşıların ne kadar etkili olduğunu belirlemenin haftalar alacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim