Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, alışılmadık derecede fazla sayıda mutasyon taşıyan yeni bir koronavirüs varyantı geliştiğini bildiriyor.

Toplantı, B.1.1.529 varyantının 'ilgi' veya 'endişe' olarak bir tanımlamayı garanti edip etmediğini belirleyecek.

Dünya Sağlık Örgütü , Güney Afrika'da tespit edilen ve şimdiye kadar tanımlanan en kötü Covid-19 varyantı olduğundan korkulan yeni bir varyantı değerlendirmek için Cuma günü toplanacak.

Toplantı, B.1.1.529 varyantının “ilgi” veya “endişe” varyantı olarak adlandırılıp tanımlanmayacağını belirleyecektir. Salı günü tanımlanan varyant, "son derece yüksek sayıda" mutasyon taşıması nedeniyle başlangıçta dikkat çekti.

Bazı dünya liderleri aceleyle yeni önlemler ve seyahat kısıtlamaları getirerek yanıt verirken, dünya genelindeki piyasalar belirsizlikten kaynaklanan düşüşlere tanık oldu.

Hintli sağlık yetkilileri Cuma günü devletleri alarma geçirerek Güney Afrika , Botsvana ve Hong Kong'dan gelen yolcuların "sıkı bir şekilde taranmasını ve test edilmesini" ve temaslılarını takip etmelerini ve test etmelerini istedi .

Sağlık sekreteri Rajesh Bhushan, tüm devletleri Covid pozitif gezginlerden alınan örneklerin test için hızla genom dizileme laboratuvarlarına gönderilmesini sağlamaya çağırdı.

Virüsün nasıl davrandığı

Sağlık bakanlığı, Yeni Zelanda'nın da yeni varyantla ilgili küresel tavsiyeleri yakından izlediğini söyledi. Başbakan yardımcısı Grant Robertson, yeni varyantın "hepimiz için gerçek bir uyandırma çağrısı olduğunu, bu salgının hala devam ettiğini" söyledi ve dikkatli devam edilmesi gerektiğini yineledi.

DSÖ'nün Covid-19 teknik sorumlusu Dr Maria Van Kerkhove Perşembe günü bir basın brifinginde şunları söyledi : “Bu [varyant] hakkında henüz pek bir şey bilmiyoruz. Bildiğimiz şey, bu varyantın çok sayıda mutasyona sahip olduğu. Ve endişe şu ki, bu kadar çok mutasyona sahip olduğunuzda, virüsün nasıl davrandığı üzerinde bir etkisi olabilir."

Bulaşıcı hastalık epidemiyoloğu, araştırmacıların "bu mutasyonların nerede olduğunu ve bunun daha bulaşıcı olup olmadığı veya bağışıklıktan kaçma potansiyeline sahip olup olmadığı açısından potansiyel olarak ne anlama gelebileceğini anlamak" için bir araya geleceğini söyledi.

Çok sayıda mutasyon, bir varyantı mutlaka daha bulaşıcı hale getirmez. Ağustos ayında, Güney Afrika'da C.1.2 olarak bilinen bir varyant hakkında benzer endişeler ortaya çıktı , ancak hiçbir zaman bir ilgi veya endişe varyantı olarak listelenmedi. Japonya'da bazı uzmanlar, ülkedeki vakalardaki belirgin düşüşün, onu “doğal yok olmaya” sürükleyen mutasyonlardan kaynaklandığına inanıyor.

Toplantıda DSÖ, B.1.1.529 varyantına Yunan alfabesinden bir isim verilip verilmeyeceğine karar verebilir . Varsa, bir sonraki uygun harf olan Nu olarak adlandırılması muhtemeldir.

Güney Afrika'ya seyahat etmeyi yasaklama

İngiltere , Cuma günü gece yarısından itibaren Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Zimbabve, Lesotho ve Eswatini'den uçuşları geçici olarak yasakladığını ve bu destinasyonlardan dönen yolcuların karantinaya alınması gerektiğini duyurdu. İsrail, vatandaşlarının Güney Afrika'ya seyahat etmesini yasaklayacağını söyleyerek davayı takip etti.

Birleşik Krallık kamu hizmeti kaynakları, daha bulaşıcı olmasından korkulan ve bağışıklıktan kaçma potansiyeline sahip olan varyantın "her ne pahasına olursa olsun korumamız gereken aşı programı için potansiyel olarak önemli bir tehdit" oluşturduğunu söyledi.

İngiltere sağlık sekreteri Sajid Javid, Perşembe günü geç saatlerde bir tweet 'te "daha fazla veriye ihtiyaç var, ancak şimdi önlem alıyoruz" diyerek İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'nın (UKHSA) araştırdığını doğruladı.  

UKHSA CEO'su Jenny Harries şunları söyledi: "Bu, bugüne kadar karşılaştığımız en önemli varyant ve bulaşıcılığı, şiddeti ve aşı duyarlılığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için acil araştırmalar devam ediyor."

İskoçya Perşembe günü geç saatlerde, Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Eswatini ve Zimbabwe'den gelen tüm varışların Cuma günü öğleden sonra kendilerini tecrit etmeleri ve iki PCR testi yaptırmaları gerektiğini, Cumartesi günü saat 4'ten sonra gelenlerin ise kalmaları gerekeceğini doğruladı. yönetilen bir karantina oteli.

"Tıbbi tavsiye değişmemiz gerektiğiyse, tereddüt etmeyeceğiz"

Avustralya sağlık bakanı Greg Hunt, DSÖ'nün onu yeni bir büyük değişken olarak sınıflandırması durumunda, araştırdığını ve Afrika ülkesinden gelen gezginlere sınırlarını hızla kapatacağını söyledi. Cuma sabahı gazetecilere verdiği demeçte, "Tıbbi tavsiye değişmemiz gerektiğiyse, tereddüt etmeyeceğiz" dedi.

Reuters'in bildirdiğine göre, piyasalar Cuma günü dünya hisse senetlerinin %0,7'lik bir düşüşe yönelmesiyle bir darbe aldı - yaklaşık iki aydaki en büyük haftalık düşüşü.

Güney Afrika randı %1, Japon Nikkei %2,4 ve Avustralya hisseleri ABD ham petrol vadeli işlemlerinde olduğu gibi erken işlemlerde %0,6 düştü. S&P 500 vadeli işlemleri %0.4 düşerken, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları üç ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Sydney'deki National Australia Bank'ta FX stratejisi başkanı Ray Attrill, "Tetikleyici, bu Covid varyantının haberi ... ve bunun ne anlama geldiğine dair belirsizlikti" dedi. "Önce ateş ediyorsun ve sonra bu tür haberler çıktığında soru soruyorsun."

32 olağandışı mutasyon

Perşembe günü, Güney Afrika sağlık bakanı Dr Joe Phaahla, yeni varyantın Johannesburg şehrine ev sahipliği yapan kuzeydoğu bir eyalet olan Gauteng'deki vakalarda son zamanlarda "üssel bir artış" sağlayabileceğini söyledi.

B.1.1.529'un, çoğu aşının bağışıklık sistemini Covid'e karşı hazırlamak için kullandığı virüsün parçası olan spike proteininde toplam 32 olağandışı mutasyon içerdiği düşünülmektedir.

Laboratuvarı varyantı değerlendiren Johannesburg'daki Witwatersrand Üniversitesi'nden bir virolog olan Penny Moore, “Warp hızında uçuyoruz” dedi . Reenfeksiyonlarla ilgili anekdot raporları olduğunu, ancak herhangi bir sonuç çıkarmak için çok erken olduğunu söyledi.

Profesör Tulio de Oliveira, salgın yanıt ve yenilik için Güney Afrika'nın merkezi müdürü, söz konusu haber “mutasyon düzeyde gerçekten endişe verici” olduğunu ve “büyük endişe” olarak varyantı nitelendirdi.

Delta gibi endişe verici varyantlar, artan bulaşıcılık, virülans veya klinik hastalıkta değişiklik ve halk sağlığı ve sosyal önlemlerin etkinliğinde azalma gösterir. İlgilenilen varyantlar, birden fazla kümede toplulukta bulaşmaya neden olduğu gösterilen ve birden fazla ülkede tespit edilen ancak daha öldürücü veya bulaşıcı olduğu henüz kanıtlanmamış olanlardır.

Durban KwaZulu-Natal Üniversitesi bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Richard Lessells, söz konusu mutasyonların sayısı ve virüs gelişmiş geçirme imkânını verebilir “virüsü nötralize ne kadar iyi etkileyebilir”.

Güney Afrika yaklaşık 100 vakayı B.1.1.529 olarak doğruladı, ancak varyant Botsvana ve Hong Kong'da da bulundu, Hong Kong vakası Güney Afrika'dan bir gezgin.

Varyantın önemi şu ana kadar bilinmiyor ve önümüzdeki günler ve haftalar ciddiyetini belirlemede anahtar rol oynuyor.

DSÖ'den Kerkhove, "Bu varyantın ne gibi bir etkisi olduğunu anlamamız birkaç hafta alacak" dedi ve varyantın "izleniyor" ve "izlenecek bir şey" olduğunu ekledi.

Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı genel müdür yardımcısı ve Birleşik Krallık hükümetine danışmanlık yapan Spi-M üyesi Ewan Birney, salgının kötüleşme riski taşıdığını söyledi.

Virüsün hücreleri enfekte etme ve yayılma yeteneği

Ülkeleri hızlı hareket etmeme hatasını tekrarlamamaya çağırdı. "Bunun gibi diğer durumlardan öğrendiklerimiz - bazıları iyi çıktı ve bazıları olmadı - biz [soruştururken] makul bir şekilde paranoyak olmanız gerekiyor" dedi.

Spike proteinindeki 32 mutasyon, Delta varyantıyla ilişkili sayının yaklaşık iki katıdır. Bu tür mutasyonlar, virüsün hücreleri enfekte etme ve yayılma yeteneğini etkileyebilir, ancak aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin patojene saldırmasını da zorlaştırabilir.

Ancak Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri başkanı John Nkengasong dikkatli olunması çağrısında bulundu. Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, "Orada çok fazla varyant var, ancak bazıları salgının gidişatı üzerinde hiçbir etkisi yok" dedi.

Editör: TE Bilisim