Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 27 Temmuz Pazartesi yaptığı açıklamada, beş yaşın altındaki çocuklarda potansiyel olarak ölümcül hepatit B'nin küresel prevalansının 2019'da yüzde birin altına düştüğünü - 1980'lerde ve 2000'lerin başında aşı öncesi on yılların yüzde beşinden çok daha fazla altına düştüğünü bildirdi.

İlerleme Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde (SDG'ler) beş yaşın altındaki çocuklarda hepatit B bulaşmasını bu yıl yüzde birin altına düşürmek kritik bir hedefe ulaşılması olarak işaret ediliyor.

Haberler, her yıl 28 Temmuz'da, karaciğer kanseri de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa neden olan viral bir enfeksiyon olan hastalık hakkında farkındalık yaratmak için anılan Dünya Hepatit Günü ile çakışıyor. 2020 teması - “Hepatitsiz gelecek” - anneler ve yeni doğanlar arasında beş ana suştan biri olan karaciğere saldıran hastalığı önlemeye odaklanıyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus , “Hiçbir bebek aşılanmadığı için sadece hepatit B'den ölmek için büyümemelidir” dedi . “Bugünün kilometre taşı, gelecek nesillerdeki karaciğer hasarı ve karaciğer kanseri vakalarını önemli ölçüde azalttığımız anlamına geliyor.”

Anneden çocuğa bulaşmanın önlenmesi esastır

Tedros, annenin çocuğa hepatit B bulaşmasını önlemek, hastalığı kontrol etmek ve hayat kurtarmak için en önemli stratejidir.

DSÖ, hamile kadınları test etmek, ihtiyacı olan kadınlara antiviral profilaksi sağlamak ve hepatit B aşılaması ve tüm önemli doğum dozu aşısına erişimi genişletmek için birleşik ve yoğun çabalar çağrısında bulunmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 250 milyondan fazla insan kronik hepatit B enfeksiyonu ile yaşıyor. Bebekler özellikle savunmasızdır ve yaşamlarının ilk yıllarında hepatit B ile enfekte çocukların yüzde 90'ı kronik taşıyıcılar haline gelir. Her yıl, hastalık yaklaşık 900.000 hayat bundan dolayı yaşamını kaybettiği iddia ediliyor.

Aşı "doğum dozu" na daha fazla erişim gerekiyor

Bebekler yüzde 95'in üzerinde koruma sağlayan güvenli ve etkili bir aşı ile hepatit B'den korunabilir.

DSÖ, tüm bebeklerin doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede - tercihen 24 saat içinde - ilk dozda hepatit B aşısı ve ardından en az iki ilave doz almasını önermektedir. Çocukluk döneminde üç doz kapsama alanı, 2000 yılında yüzde 30 olan 2019'da dünya çapında yüzde 85'e ulaştı.

Bununla birlikte, doğumdan sonraki 24 saat içinde ilk kritik doza erişim düzensizdir. Küresel kapsam yüzde 43'tür. Kapsama doğu Akdeniz bölgesinde yüzde 34'e ve Afrika'da sadece yüzde 6'ya düşüyor.

DSÖ Küresel HIV, Hepatit ve CYBE Programları Direktörü Meg Doherty, “Hepatit B aşısının zamanında doğum dozuna erişiminin artırılması, anneden çocuklara bulaşmayı önleme çabalarının temel taşıdır” dedi. Hepatit B aşısının doğum dozunun henüz kullanılmadığı Sahra altı Afrika'da, “korumanın mümkün olduğunca erken sağlanması bir önceliktir”.

COVID-19 ilerlemeyi engelliyor

Imperial College London ve WHO tarafından yapılan yeni bir modelleme çalışması, COVID-19'un DSÖ'nün hepatit B aşılama programına getirdiği aksamaların , küresel stratejideki hedeflere ulaşma çabaları üzerinde ciddi bir etkisi olabileceğini buldu.

En kötü senaryoda, çalışma 2020-2030 yılları arasında doğan çocuklarda 5.3 milyon ek kronik enfeksiyonun ve daha sonra bu çocuklar arasında bir milyon ek hepatit B ile ilişkili ölümlerin görülebileceğini öngörmektedir. 

Hepatit C, bir kez ölümcül, şimdi son derece iyileştirilebilir

Cenevre'den yapılan basın toplantısında konuşan Dr. Tedros, 325 milyon insanın Hepatit B veya C ile yaşadığını söyledi. Her yıl 1,3 milyon insan bu hastalıklardan hayatını kaybediyor.

2016 Dünya Sağlık Asamblesi'nde ülkeler tarafından benimsenen ilk  küresel hepatit stratejisi , 2030 yılına kadar viral hepatite son verilmesini ve yeni enfeksiyonların yüzde 90 ve ölüm oranının yüzde 65 azaltılmasını gerektiriyor.

“Hepatit eliminasyonundan bahsetmek bile bir zamanlar hayal gibi görünebilirdi” diyen Tedros, “ancak yeni ilaçlar hepatit C'yi yaşam boyu süren ölümcül bir hastalıktan çoğu durumda 12 haftada iyileştirilebilir.” Dedi. 

İlaçlar birçok ülkedeki hastalar için çok pahalı kalırken, BM sağlık şefi, özellikle 60 milyon insanın Hepatit C için test edildiği ve tedaviye bağlandığı Mısır'da “inanılmaz” ilerleme vakalarına işaret etti. Ayrıca, tüm önemli doğum dozu da dahil olmak üzere çocuklukta aşılama kapsamının yüksek olduğu Asya'da hepatit B'nin ortadan kaldırılmasında ilerleme kaydedilmiştir. 

Yüksek, orta ve düşük gelirli ülkelerde hepatit C için 12 haftalık bir tedavinin ortalama maliyeti sorulduğunda, Dr. Doherty, fiyatın bugün 3.000 dolardan 60 dolara düştüğünü söyledi. 

Hepatit sadece bir sağlık sorunu değil.

“Birçok yönden, şimdi hepatit C'yi sonlandırmamızı sağlayacak fiyatlarımız var” dedi. “Bu aslında bir tedavi.” Şimdi amaç, henüz virüs bulaşmış olarak tanımlanmayan "kayıp milyonlarca insanı" bulmak ve onları virüsün geçmemesi için test etmek ve tedavi etmektir.

COVID-19 bu hedefi sadece daha göz korkutucu hale getirdi. Tedarik zincirleri ve hizmetler kesintiye uğradığında, kaynaklar yön değiştirdiğinde ve politik odak pandemiyi içermeye kaydırıldığında, kazanılanları kaybetme riski gerçek bir risk altındadır.

Tedros, “Birçok hastalık gibi, hepatit sadece bir sağlık sorunu değil, çok büyük bir sosyal ve ekonomik yüktür” dedi.

Editör: TE Bilisim