ABD istihbaratı Dugina cinayetinin arkasında Ukraynalıların olduğunu söyledi

New York Times'ta yer alan bir habere göre , ABD'deki istihbarat teşkilatları, Ukrayna hükümetinin bazı bölümlerinin, Ağustos ayında Moskova yakınlarında bomba yüklü bir araba saldırısına ve önde gelen bir Rus milliyetçisinin kızı Darya Dugina'nın ölümüne izin verdiğine inanıyor.

Gazetenin Çarşamba günü bildirdiğine göre, Ukrayna'nın suç ortaklığı iddiasıyla ilgili değerlendirme geçen hafta ABD hükümeti içinde paylaşıldı.

İstihbarat hakkında konuşan ABD'li yetkililer, Ukrayna hükümetinin hangi unsurlarının göreve izin verdiğine inanıldığı, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini veya Başkan Volodymyr Zelenskyy'nin bunu imzalayıp imzalamadığını açıklamadı. Raporda, Ukrayna'nın eylemi ve ABD'nin tepkisi hakkında bilgi verilenlerin, gizli bilgileri ve hassas diplomasi konularını tartışmak için anonimlik koşulu hakkında konuştukları belirtildi.

29 yaşındaki milliyetçi bir Rus televizyon kanalının yorumcusu Dugina, Rusya'nın Ukrayna'nın " özel servislerini " sorumlu tuttuğu bir saldırıda Ağustos ayında arabasında patlayan bomba sonucu hayatını kaybetmişti .

Ukrayna hükümeti o sırada müdahaleyi reddetti ve ABD istihbarat değerlendirmesi hakkında soru sorulduğunda, Zelenskyy danışmanı Mykhailo Podolyak bu inkarları yineledi.

Podolyak, The New York Times'a verdiği demeçte, "Bir ülkede ya da başka bir ülkede savaş sırasında herhangi bir cinayetin beraberinde bir tür pratik önem taşıması gerektiğinin altını tekrar çizeceğim" dedi. “Taktik veya stratejik bazı özel amaçları yerine getirmelidir. Dugina gibi biri, Ukrayna için taktik veya stratejik bir hedef değil.”

ABD'li yetkililer ayrıca gazeteye, ordu, güvenlik servisleri ve Zelenskyy'nin ofisi de dahil olmak üzere Ukrayna hükümetindeki rakip güç merkezlerinin tam bir resmine sahip olmadıklarını söyledi. Bu, Ukrayna hükümetinin bazı bölümlerinin komplodan neden haberdar olmayabileceğini açıklayabilir.

New York Times, ABD'nin saldırıda yer almadığını, önceden bilgisi olmadığını ve sonrasında Ukraynalı yetkililere “uyardığını” belirterek, ABD'nin plandan haberdar olsaydı cinayete karşı çıkacağını da sözlerine ekledi.

Editör: Güven BOĞA