HDP Mardin Milletvekili Pero DUNDAR; "İktidar partisi mensubu birçok milletvekili ve bakanın aile fertlerinin bürokraside üst düzey görevlere atandığına dönük bilgiler sıkça kamuoyuna yansımıştır. Tamamını saymak mümkün olmamakla birlikte konuya dair birkaç örnek vermek gerekirse AKP’li bir vekilin eşinin Kültür Turizm İl Müdür olarak atanması, eski bir bakanın eşinin bir başka bakanlıkta bakan yardımcılığına ablasının ise büyükelçiliğe atanması, AKP’li bir vekilin abisinin Sermaye Piyasası Kurulu başkanlığına atanması, AKP’li bir vekilin kardeşinin Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdür Yardımcısı olarak atanması, AKP’li bir vekilin yeğeninin Cumhurbaşkanlığı danışmanlığına atanması, Eski AKP’li vekillerin kamu bankalarının yönetim kurullarına 2018-2020 yılları arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadının atanması, yine AKP yönetimindeki belediyeler ile yerine kayyım atanan HDP belediyelerinde akraba, eş, dost atanmasını sayabiliriz. Üst düzey bürokraside kadrolaşmaya dönük son örnek ise Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na Sayıştay Başkanı’nın kardeşinin getirilmesidir." dedi

Konuya İlişkin Milletvekili Pero DUNDAR  Meclis Başkanlığına Meclis Araştırması açılmasını istediği başvuruda şu ifadelere yer verdi. 

AKP döneminde işi ehline vermek yerine akrabaya, yandaşa ve sadakat gösterene vermek temel politika olarak benimsenmiş, kurumsal atamalarda nepotizm temel politika haline getirilmiştir. Bu tarz uygulamalar daha önceki dönemlerde de sıklıkla karşımıza çıkmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte bu durum artık “yeni normal” halini almıştır. Tek adam rejiminin kurumsallaşmasıyla birlikte bürokrasiye yapılan atamalarda liyakatten ziyade sadakat temel kriter olmuştur. Nepotizm sonucu ortaya çıkan “kadrolaşma ağının” kurumsal kültürde meydana getirdiği yıkımın tespit edilmesi, bu ağ içerisinde yer alanların açığa çıkarılması, kamuda atama usul ve esaslarının yeniden belirlenmesi, nepotizmin yarattığı tahribatın önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’nci, İçtüzüğün 104’ncü ve 105’nci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim.

Editör: Haber Merkezi