Dünya Bankası, baş teknik ortak olarak DSÖ ile Dünya Bankası'nda Sekreterlik kurmak için DSÖ ile birlikte çalışacak

Cenevre,  -- COVID-19'un yıkıcı insani, ekonomik ve sosyal maliyeti, daha güçlü sağlık sistemleri inşa etmek ve pandemi önleme, hazırlık ve müdahale (PPR) için ek kaynakları harekete geçirmek için acilen koordineli eylem ihtiyacının altını çizdi.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu bugün, düşük ve orta gelirli ülkelere odaklanarak ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde pandemik PPR kapasitelerini güçlendirmek için kritik yatırımları finanse edecek bir finansal aracı fonun (FIF) kurulmasını onayladı. Fon, PPR için ek, özel kaynaklar getirecek, ülkeleri yatırımları artırmaya teşvik edecek, ortaklar arasındaki koordinasyonu geliştirecek ve savunuculuk için bir platform görevi görecek.

FIF, Dünya Bankası tarafından sağlanan finansman ve teknik desteği tamamlayacak, DSÖ'nün güçlü teknik uzmanlığından yararlanacak ve diğer kilit kuruluşlarla ilişki kuracaktır.

Amerika Birleşik Devletleri ve G20 Başkanlıklarının bir parçası olarak İtalya ve Endonezya'nın liderliğiyle ve G20 ve ötesinden geniş destekle, FIF için Birleşik Devletler'in katkıları da dahil olmak üzere 1 milyar ABD Doları'nın üzerinde mali taahhüt açıklandı. Devletler, Avrupa Birliği, Endonezya, Almanya, Birleşik Krallık, Singapur, Gates Vakfı ve Wellcome Trust.

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, “Dünya Bankası'nda yeni bir Finansal Aracılık Fonu için hissedarlarımızdan gelen geniş destekten memnuniyet duyuyorum” dedi. “Dünya Bankası, sağlık sistemlerini güçlendirmek için 100'den fazla gelişmekte olan ülkede aktif operasyonlarla PPR için en büyük finansman sağlayıcısıdır. FIF, bir sonraki pandemiye hazırlanmak için düşük ve orta gelirli ülkeleri ve bölgeleri desteklemek için mevcut kurumların çalışmalarını tamamlamak için ek, uzun vadeli finansman sağlayacaktır.”

“Pandemi önleme ve hazırlık için finansmana erişim çok önemlidir. DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19, finansal aracılık fonunun sağlıkta acil durumlara hazırlık ve müdahale için küresel mimarinin bir parçası olarak tutarlı bir şekilde ele alabileceği hazırlık kapasitelerindeki büyük boşlukları ortaya çıkardı” dedi. "DSÖ, bu iddialı vizyonu gerçekleştirmek için Dünya Bankası ile yakın işbirliği içinde yaptığı çalışmalara teknik liderlik sağlayarak FIF'te merkezi bir rol oynayacak."

FIF'in amacı, hastalık sürveyansı, laboratuvar sistemleri, sağlık işgücü, acil durum iletişimi ve yönetimi ve toplum katılımı gibi alanlarda ülke kapasitesini güçlendirmek için pandemik PPR'deki kritik boşlukları ele almak için finansman sağlamaktır. Ayrıca, örneğin veri paylaşımını, düzenleyici uyumlaştırmayı ve karşı önlemlerin ve temel tıbbi malzemelerin koordineli geliştirme, tedarik, dağıtım ve konuşlandırma kapasitesini destekleyerek, bölgesel ve küresel kapasitenin güçlendirilmesindeki boşlukların giderilmesine yardımcı olabilir.

Önümüzdeki haftalarda Banka ve DSÖ, FIF'in ayrıntılı kapsamını ve tasarımını geliştirmek için bağışçılar ve diğer ortaklarla yakın işbirliği içinde çalışacak.

Devam eden tartışmalar, paydaş katılımı ( LINK ) yoluyla sağlanan kapsamlı girdilerle bilgilendirilecektir. Hedef, 2022 sonbaharında FIF'i başlatmak.

Mali ve yasal platformu, program yönetimi ve operasyonel uzmanlığı ve FIF'lerin yönetimindeki deneyiminden yararlanan Dünya Bankası, FIF'in Mütevelli Heyeti olarak görev yapacak ve Banka ve WHO tarafından görevlendirilecek Sekreterliğe ev sahipliği yapacak. Teknik uzmanlığından yararlanan DSÖ, aynı zamanda FIF'in teknik danışma panelinin çalışmalarını desteklemeye ve koordine etmeye de öncülük edecektir. Dünya Bankası Grubuna ek olarak FIF tarafından finanse edilen projeler için uygulayıcı kuruluşların DSÖ, diğer çok taraflı kalkınma bankaları ve Birleşmiş Milletler ajanslarının yanı sıra diğer kuruluşları içermesi beklenmektedir.

FIF, Uluslararası Sağlık Tüzüğü (UST 2005) ve DSÖ için merkezi bir teknik role sahip ilgili izleme mekanizmaları bağlamında PPR için mevcut küresel sağlık mimarisini geliştirecektir.

FIF'in temel ilkeleri, karşılaştırmalı avantajlarından yararlanarak ve özel, hayırsever ve ikili kaynaklardan finansmanı katalize ederek PPR için uluslararası finansman sağlayan mevcut kurumların çalışmalarını tamamlamak olacaktır. Ayrıca, FIF'in ülkeleri PPR'ye daha fazla yatırım yapmaya teşvik etmesi, PPR çabalarının entegratörü olarak hizmet etmesi ve çeşitli mevcut kurumlar aracılığıyla çalışma esnekliğine sahip olması ve ihtiyaçlar ve kurumsal ortam geliştikçe zamanla uyum sağlaması bekleniyor. FIF'in yapısı kapsayıcılık ve çevikliği birleştirecek ve yüksek şeffaflık ve hesap verebilirlik standartlarıyla çalışacak.

Editör: TE Bilisim