Birleşmiş Milletler Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının dünya çapında zorla yerinden edilen insan sayısını ilk kez 100 milyonun üzerine çıkardığını söyledi.

BM'den BMMYK, "Çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulümden kaçmak zorunda kalan insan sayısı, Ukrayna'daki savaş ve diğer ölümcül çatışmalar nedeniyle ilk kez 100 milyonluk şaşırtıcı kilometre taşını aştı" dedi. Mülteci Ajansı.

UNHCR yaptığı açıklamada, "endişe verici" rakamın dünyayı, rekor sayıları kendi evlerinden kaçmaya zorlayan çatışmaları sona erdirmek için sarsması gerektiğini söyledi.

UNHCR, Etiyopya, Burkina Faso, Myanmar, Nijerya, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki şiddetin teşvikiyle 2021'in sonunda zorla yerinden edilen insan sayısının 90 milyona yükseldiğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra sekiz milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edildi ve altı milyondan fazla mülteci güvenlik aramak için sınırları geçmek zorunda kaldı Dimitar DILKOFF AFP

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etti ve o zamandan beri, ülke içinde sekiz milyondan fazla insan yerinden edildi, altı milyondan fazla mülteci ise sınırlardan kaçtı.

'Uyanma çağrısı'

UNHCR şefi Filippo Grandi, "Yüz milyon net bir rakam - hem ayık hem de endişe verici. Bu asla kırılmaması gereken bir rekor" dedi.

"Bu, yıkıcı çatışmaları çözmek ve önlemek, zulmü sona erdirmek ve masum insanları evlerinden kaçmaya zorlayan temel nedenlere değinmek için bir uyandırma çağrısı olarak hizmet etmelidir."

BM Mülteci Örgütü, dünya çapında zorla yerinden edilen insan sayısının Ukrayna, Etiyopya, Burkina Faso, Afganistan ve diğer bazı ülkelerdeki şiddet olaylarını tetiklediğini söyledi Daniel Beloumou Olomo AFP

100 milyon rakamı dünya nüfusunun yüzde birden fazlasına tekabül ederken, sadece 13 ülke dünyadaki zorla yerinden edilmiş insan sayısından daha büyük bir nüfusa sahip.

Rakamlar, mültecileri, sığınmacıları ve kendi ülkelerinde yerinden edilmiş 50 milyondan fazla insanı birleştiriyor.

Grandi, "Ukrayna'daki savaştan kaçan insanlara uluslararası tepki ezici bir çoğunlukla olumlu oldu" dedi.

"Merhamet canlıdır ve dünyadaki tüm krizler için benzer bir seferberliğe ihtiyacımız var. Ama nihayetinde insani yardım bir tedavi değil, hafifleticidir.

"Bu eğilimi tersine çevirmek için tek cevap barış ve istikrardır, böylece masum insanlar evlerinde akut tehlike veya güvencesiz kaçış ve sürgün arasında kumar oynamak zorunda kalmazlar."

UNHCR başkanı Filippo Grandi, Ukrayna mülteci krizine verilen yanıtın 'son derece olumlu' olduğunu ve dünyadaki diğer krizler için benzer seferberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi YASUYOSHI CHIBA AFP

UNHCR, 16 Haziran'da yayımlanacak olan yıllık Küresel Eğilimler Raporunda 2021'de zorla yerinden edilmeyle ilgili tüm verileri özetleyecek.

'Hiç bu kadar kötü olmamıştım'

Covid-19 pandemisinin başlamasından bu yana iki yıldan fazla bir süre sonra, en az 20 ülke, virüsü kısıtlamak için alınan önlemlere dayanarak çatışma, şiddet ve zulümden kaçan insanlar için sığınma erişimini hâlâ reddediyor.

Grandi Cuma günü bu ülkelere, temel bir insan hakkını ihlal ettiklerini söyleyerek salgınla ilgili kalan tüm sığınma kısıtlamalarını kaldırmaları çağrısında bulundu.

Ülke içinde yerinden edilenler veya mülteciler için küresel rakamlar, kısmen Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin etkisiyle 2021'in sonunda zaten yüksekti ve bu da birçok Afgan'ın ülkeyi terk etmeye çalışmasına neden oldu BÜLENT KILIÇ AFP

"Kovid-19'a yanıt verme bahanesiyle çıkarılan tedbirlerin, şiddet ve zulümden kaçan insanları ilticadan dışlamak ve sığınma talebini reddetmek için kılıf olarak kullanılmasından endişeliyim" dedi.

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) ve Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından geçen hafta yayınlanan ortak bir raporda, 2021'de yaklaşık 38 milyon yeni ülke içinde yerinden edilmenin rapor edildiği belirtildi. Bunlardan bazıları, yıl içinde birçok kez kaçmak zorunda kalan insanlar tarafından gerçekleşti.

Rakam, bir dizi doğal afet nedeniyle rekor kıran hareketin görüldüğü 2020'den sonra on yıl içinde ikinci en yüksek yıllık yeni ülke içinde yerinden edilme sayısını işaret ediyor.

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi ve Norveç Mülteci Konseyi'ne göre, 2021'de yaklaşık 38 milyon yeni ülke içinde yerinden edilme rapor edildi Ahmad al-ATRASH AFP

Raporda, geçen yıl, özellikle çatışmalardan kaynaklanan yeni ülke içinde yerinden edilmelerin 14,4 milyona yükseldiği ve 2020'ye göre yüzde 50'lik bir sıçramaya işaret edildiği belirtildi.

NRC başkanı Jan Egeland gazetecilere verdiği demeçte, "Hiç bu kadar kötü olmamıştı."

"Dünya yıkılıyor."

Doğal afetler, 2021'de 23,7 milyon bu tür hareketi teşvik ederek çoğu yeni ülke içinde yerinden edilmeyi hesaba katmaya devam etti.

Editör: TE Bilisim