60'tan fazla ülke, yaban hayatı ve iklimi Covid sonrası iyileşme planlarını hayata geçirmek ve çalışmalarının merkezine koymak için girişimlerde bulunacağının sözünü verdi.

Dünya liderleri, doğanın Dünya üzerindeki tahribatını durdurmak için "anlamlı eylem" in bir parçası olarak, yüzyılın ortalarında kirliliği bastırma, sürdürülebilir ekonomik sistemleri benimseme ve plastik atıkların okyanuslara atılmasını ortadan kaldırma sözü verdiler.

10 maddelik bir taahhüt

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Justin Trudeau, Jacinda Ardern ve Boris Johnson, beş kıtadan 64 lider arasında, iklim krizi ve yaşamı sürdüren ekosistemlerin yaygın yıkımı nedeniyle insanlığın gezegensel olağanüstü durumda olduğu uyarısında bulunuyor. Doğa ile dengeyi yeniden sağlamak için hükümetler ve Avrupa Birliği, insan sağlığı ve refahının temelini oluşturan sistemlere verilen zararı önlemek için 10 maddelik bir taahhütte bulundular.

İrlanda'nın Cork ilçesindeki bir plajda plastik şişeler ve diğer çöpler. 

Taahhütler, ormansızlaşmayı azaltmak, sürdürülemez balıkçılık uygulamalarını durdurmak, çevreye zararlı sübvansiyonları ortadan kaldırmak ve önümüzdeki on yıl içinde sürdürülebilir gıda üretim sistemlerine ve döngüsel ekonomiye geçişi başlatmak için yenilenmiş bir çabayı içeriyor. Liderler, taahhüdü gelecek nesillerin çevresel yıkım konusunda harekete geçme isteklerini yargılayacakları bir "dönüm noktası" olarak tanımlıyor.

İklim krizi, ormansızlaşma

28 Eylül Pazartesi günü New York'ta sanal olarak başlatılan Leaders 'Pledge for Nature'ın tüm imzacıları , vahşi yaşamı ve iklimi salgın sonrası ekonomik iyileşme planlarının merkezine koymayı taahhüt etmiş ve iklim krizi, ormansızlaşma, ekosistem bozulması ve kirliliği ele alma sözü vermiştir.

Duyuru, 30 Eylül Çarşamba günkü büyük bir BM biyolojik çeşitlilik zirvesinden önce, neredeyse New York'tan ev sahipliği yapacak ve Paris tarzı bir uluslararası doğa anlaşması müzakerelerinin bir parçası olacak. Bu haftanın zirvesindeki konuşma aralıkları aşırı talep edildi ve 116'dan fazla eyalet ve hükümet başkanı olayı ele almak istiyor.

Biyoçeşitlilik kaybı

“Bilim, biyoçeşitlilik kaybının, kara ve okyanus bozulmasının, kirliliğin, kaynakların tükenmesinin ve iklim değişikliğinin görülmemiş bir hızda hızlandığını açıkça gösteriyor. Bu hızlanma, yaşam destek sistemlerimizde geri dönüşü olmayan zararlara neden oluyor ve yoksulluk ve eşitsizliklerin yanı sıra açlık ve yetersiz beslenmeyi ağırlaştırıyor ”diye okuyor.

Biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve restorasyonu için iddialı küresel anlaşmalara ve hedeflere ve birçok yerel başarı öyküsüne rağmen, küresel eğilimler hızla yanlış yönde devam ediyor. Dönüştürücü bir değişime ihtiyaç var: Eskisi gibi basitçe devam edemeyiz. "

Liderler ayrıca çevresel suçları sona erdirmeyi ve yasadışı vahşi yaşam ve kereste kaçakçılığına karışan organize suç gruplarını durdurmayı taahhüt ediyorlar.

Boris Johnson, Pazartesi günkü projenin açılışında konuşacak.

Başbakan şöyle diyecek: “Bu sözleri eyleme dönüştürmeli ve onları ivme kazanmak, iddialı hedefler ve bağlayıcı hedefler üzerinde anlaşmak için kullanmalıyız.

"Şimdi harekete geçmeliyiz - hemen şimdi. Titremeyi ve ertelemeyi göze alamayız çünkü bugün biyolojik çeşitlilik kaybı oluyor ve korkutucu bir hızla gerçekleşiyor. Kontrol edilmeden bırakılırsa, sonuçlar hepimiz için felaket olacaktır. Yok olma sonsuza kadar sürer - bu yüzden eylemimiz hemen olmalı. "

2030 yılına kadar

Ayrıca, Birleşik Krallık topraklarının% 30'unun 2030 yılına kadar doğa için korunacağını, yani Lake District ve South Downs milli parklarının toplamı olan 400.000 hektarlık fazladan bir alanın korunacağını duyuracak.

Yüksek gelgitler tarafından getirilen plastik, İngiltere, Londra'daki Canary Wharf'ın önü. 
Fotoğraf: Dan Kitwood / Getty Images

Taahhüdün diğer imzacıları arasında Bangladeş, Butan, Kolombiya, Kosta Rika, Fiji, Kenya, Seyşeller ve Meksika liderleri yer alıyor. ABD, Brezilya ve Çin başkanları - Donald Trump, Jair Bolsonaro ve Xi Jinping - Xi'nin küresel biyoçeşitlilik görüşmelerine öncülük etmesine rağmen sözünü imzalamadılar.

Ekosistemlere zarar vermez.

Bu ayın başlarında BM , mercan resiflerini koruma, doğal yaşam alanlarını koruma plastik ve kimyasal atıkları uygun seviyelere düşürme hedefleri de dahil olmak üzere, dünyanın arka arkaya ikinci on yıl boyunca doğal dünyanın kaybını yavaşlatmak için tek bir hedefi tutturamadığını duyurdu .

Son haftalarda Dünya'daki doğanın durumu hakkında bir dizi lanetleyici rapor ve çalışma yapıldı, bunlara WWF ve Londra Zooloji Derneği'nin (ZSL) Yaşayan Gezegen Raporu 2020 küresel memeliler, kuşlar, balıklar ve amfibiler popülasyonlarını buldu. sürüngenler 1970 ile 2016 arasında ortalama% 68 oranında düştü.

BM'nin biyolojik çeşitlilik başkanı Elizabeth Maruma Mrema, dünya liderlerinin yeni taahhüdünü memnuniyetle karşıladı ve bunu, "taahhüdün aciliyeti, birliği ve hırsı" nedeniyle devam eden müzakerelere "ilham verici bir katkı" olarak nitelendirdi.

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Üzerine Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES) başkanı Sir Robert Watson, taahhüdü "olağanüstü" olarak nitelendirdi ve liderlerin doğal dünyanın yok edilmesi ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında kurduğu bağlantıları övdü. Ancak Sir Watson, büyük çaplı kirletenlerin imzaları olmadan nelerin mümkün olduğu konusunda uyardı.

ABD, Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya

Guardian, “Sera gazı emisyonları nedeniyle iklim değişikliğine neden olan ve / veya biyolojik çeşitliliğini yok eden dünyadaki en önemli ülkelerin çoğu bu taahhüdün imzası değil. ABD, Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya gibi ülkeler olmadan Paris İklimi hedefine ulaşmada veya biyolojik çeşitlilik kaybını durdurup nihayetinde tersine çevirmede başarılı olamayız ”dedi.

WWF International genel müdürü Marco Lambertini şunları söyledi: “Liderlerin Doğa Taahhüdü, en yüksek siyasi düzeyden gerçek liderlik sergileyen ve 2030'a kadar biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmeyi taahhüt eden ülkeler için çok önemli bir anı işaret ediyor. önümüzdeki BM biyoçeşitlilik zirvesinde bu hedef üzerine. "

Editör: TE Bilisim