Batı Avrupa'daki aşırı sıcaklık, Fransa ve İspanya'da yıkıcı orman yangınlarına, İtalya ve Portekiz'de benzeri görülmemiş kuraklığa neden oluyor ve Birleşik Krallık, Salı günü Londra'nın Heathrow havaalanında 40 santigrat derecenin biraz üzerinde şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı kaydetti.

Önümüzdeki haftanın ortasına kadar sıcaklıkların normalin üzerinde kalması beklenirken, Dünya Metroloji Örgütü ( WMO ), sıcak hava dalgalarının 2060'larda daha sık meydana geleceği konusunda uyardı.

BM hava ajansı, modelin, insan faaliyetlerine atfedilebilecek gezegenin gözlemlenen ısınmasıyla bağlantılı olduğunu ve gezegenin geleceği için ciddi endişeler yarattığını söyledi.

Risk altındaki hasatlar

“Tarım üzerinde önemli etkiler görmeyi bekliyoruz. Avrupa'daki önceki sıcak hava dalgaları sırasında hasatın büyük bir kısmını kaybettik. Ve mevcut durumda -Ukrayna'daki savaş nedeniyle zaten küresel gıda krizini yaşıyoruz- bu sıcak hava dalgasının tarımsal faaliyetler üzerinde daha fazla olumsuz etkisi olacak", diye uyardı WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas bir basın toplantısında. en son ekstrem hava bulgularını Cenevre'de başlatmak için.

Bazı ülkelerde, COVID-19 pandemisinin ardından ancak tam olarak iyileşmeye başlayan turizm de dahil olmak üzere bazı ekonomik sektörler sonuç olarak acı çekiyor.

Daha fazla ısınma kaçınılmaz

Bay Taalas, “ İklimdeki olumsuz eğilim, iklim azaltmadaki başarımızdan bağımsız olarak en azından 2060'lara kadar devam edecek ” dedi.

“Buzulların erimesiyle ilgili oyunu çoktan kaybettik. Buzulların erimesinin önümüzdeki yüzlerce, hatta binlerce yıl devam etmesini bekliyoruz… Deniz seviyesinin yükselmesi aynı dönemde devam edecek” dedi.

Bay Taalas, Salı günkü terzilik seçiminde gazetecilere verdiği demeçte, aşırı hava koşullarıyla ilgili artan endişeleri yansıttığını ve Avrupa genelinde artan sayıda kırmızı alarmın ortaya çıktığını kabul ederek kısa kollu giymeyi ve kırmızı ve mavi kravat takmayı tercih ettiğini söyledi.

WMO, gazetecilere Avrupa'daki sıcak hava dalgasının gelecek hafta ortasına kadar bitmeyebileceği konusunda bilgi verdi.

Hava kirliliği

WHO , sıcak hava dalgasının aynı zamanda bir tür atmosferik kapak görevi gördüğünü , kirleticileri hapsederek ve hava kalitesini düşürerek, özellikle yaşlılar gibi savunmasız insanlar için olumsuz sağlık sonuçlarıyla birlikte hareket ettiğini açıkladı. Avrupa'daki 2003'teki büyük sıcak hava dalgasında yaklaşık 70.000 kişi öldü. 

DSÖ'nün halk ve çevre sağlığı direktörü Maria Neira, "İklim değişikliği sağlığımızı sadece doğrudan sonuçları olan ısı dalgaları ile değil, aynı zamanda artan hastalık seviyeleri gibi diğer temel sağlık alanları ile de birçok yönden etkiliyor" diye uyardı.

Tarımsal üretim seviyeleri risk altında olduğu gibi gıda ve suya güvenilir erişimin tehlikede olduğunu ve kesinlikle su kıtlığı olacağını açıkladı.

Küresel nüfusun %99'unun DSÖ tarafından belirlenen sağlık standartlarını karşılamayan hava soluduğunu ve bunun kronik solunum ve kardiyovasküler rahatsızlıkları büyük ölçüde etkilediğini söyledi.

Hırs anahtardır

"Buna en iyi çözüm, yine, bu küresel ısınmanın nedenleriyle mücadele konusunda çok hırslı olmak olacaktır .

Net sıfır karbon emisyonuna ulaşma mücadelesini ve temiz, yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli geçişi de etkileyecek olan iklim değişikliğinin insan sağlığını çok fazla etkilediği konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Önümüzdeki haftalarda devam eden sıcak hava dalgası ve artan talebe ayak uydurabilmek için sağlık sistemlerine yönelik sonraki zorluklar nedeniyle yaşlılar ve önceden sağlık sorunları olanlar arasında daha fazla ölümden korkuluyor.

Editör: TE Bilisim