Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerle işbirliği mekanizmasının şeffaflığını artırmayı öngören Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) reformu için bir teklif paketi hazırladı. Bu, Perşembe günü Reuters tarafından taslak belgeye istinaden açıklandı.

19 Ekim tarihli belgenin metni, yeni koronavirüs salgınının en başında DSÖ tarafından sağlanan verilerin şeffaf olmaması nedeniyle Çin'e yönelik eleştirilerin ortasında, diğer AB üye devletlerinin temsilcileriyle istişarelerde bulunulduktan sonra Alman hükümeti tarafından hazırlandı. DSÖ'nün finansman, yönetişim ve yasal yetki eksikliklerini ele almak için çok aylık bir plan içeriyor.

Paket, DSÖ'nün üye ülkelerin Uluslararası Sağlık Tüzüklerine uyumunu izleme mekanizmasının şeffaflığını artırmak için gerekli önlemleri alacağını varsaymaktadır. Bu önlemler, Üye Devletler arasında sağlıkla ilgili acil durumlar hakkında hızlı bilgi alışverişinin sağlanmasını içermelidir. 

Belgede, örgütün mevcut zayıflıklarına rağmen AB'nin WHO'yu sağlık krizleriyle mücadelede kilit bir rol olarak tanıdığı belirtiliyor. Belgede bahsedilen sorunlar arasında AB, kuruluşun öngörülebilir ve sürdürülebilir finansmanının eksikliğine ve genel olarak çalışmalarının şeffaf olmamasına dikkat çekiyor.

Ajans, AB ülkeleri sağlık bakanları tarafından proje tartışmalarının önümüzdeki hafta video konferans formatında yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Daha sonra Kasım ayı ortasında DSÖ toplantısında sunulması bekleniyor.

Alman hükümeti, ajansla yaptığı görüşmede belgenin içeriği hakkında yorum yapmayı reddetti ve nihai versiyonun henüz sunulmadığı gerçeğini belirtti. 

Editör: TE Bilisim