UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Uluslararası Mangrov Ekosistemini Koruma Günü münasebetiyle mesajında ​​bu kritik kıyı bölgeleri hakkında daha fazla küresel farkındalık çağrısında bulundu.

Dünyadaki mangrovların dörtte üçünden fazlasının şu anda tehdit altında olduğu tahmin ediliyor ve “onlarla birlikte onlara bağlı olan tüm hassas dengeler” dedi . 

Restorasyon projesi 

Azoulay, önümüzdeki ay UNESCO'nun yedi Latin Amerika ülkesinde  yeni bir mangrov restorasyon projesi başlatacağını duyurdu: Kolombiya, Küba, Ekvador, El Salvador, Meksika, Panama ve Peru.

Proje, yerel topluluklara ekonomik fırsatlar getirecek . Aynı zamanda yerel ve yerli halklar ile bilim topluluğu arasında  bilgi alışverişini ve paylaşımını da kolaylaştıracaktır .

“Koruma ve restorasyonun ötesinde, küresel farkındalığa ihtiyacımız var . Bu, sadece okullarda değil, mümkün olan her yerde halkı eğitmeyi ve uyarmayı gerektiriyor” dedi. 

Bu ruh, UNESCO'nun şu anda dünyayı gezen Tayland Ulusal Bilim Müzesi için tasarladığı bir sergide yansıtılıyor, "çünkü mangrovların gizemlerini göstererek ve açıklayarak onları sürdürülebilir bir şekilde koruyabileceğiz" diye ekledi. 

Güzellik ve kırılganlık 

Bayan Azoulay, herkesin mangrov ekosistemlerinin değeri, güzelliği ve savunmasızlığının farkına varmaya ve onları korumaya adamaya çağrıldığı Uluslararası Gün'ün amacının altını çizdi . 

Karmaşık bir habitatta iç içe geçmiş köklerden dalların uçlarına kadar birçok tür beslenmeye ve üremeye gelir ve birlikte var olan en gelişen ekosistemlerden birini oluşturur. Ve biz insanlar, kıyı erozyonunu yavaşlatan ve birçokları için bir besin kaynağı olan bu ortamlara bağımlıyız” dedi.  

BM kültür şefi, mangrovları kitaplarından birinin sembolü haline getiren Kolombiyalı şair Tomás González'den de söz etti. 

Azoulay , doğanın temel birliğine bir geri dönüşü çağrıştıran İspanyolca “mangrov” kelimesi olan Manglares adlı şiir koleksiyonundan alıntı yaptı:

“Öyle ki ağaçlar önce ortaya çıkıyor, sonra bulanıklaşıyor ve havayla, arkadaki manzara, çamurluklarla birleşiyor; böylece sümsük kuşu tuz, güneş, parıltı serpiştirilmiş bir anda denize dalar; / ve böylece deniz önce ışıldasın, sonra tekrar karayla birleşsin”. 

UNESCO, Jeoparklar , Dünya Mirası alanları ve Biyosfer rezervleri gibi girişimler yoluyla dünyanın mangrovlarını ve diğer “mavi karbon ekosistemlerini” korumak için çalışmaktadır. Ancak Bayan Azoulay, saatin işliyor olduğu konusunda uyardı. 

“Ancak iklim acil durumu karşısında zaman azalıyor ve daha da ileri gitmemiz gerekiyor, çünkü mangrovlar aynı zamanda kaybetmeyi göze alamayacağımız karbon yutaklarıdır” dedi. 

Editör: TE Bilisim