Gül şeklindeki mercanların bozulmamış durumu ve boyutları, onları değerli bir buluntu haline getiriyor.

Dünyanın en büyük mercan resiflerinden biri, Tahiti kıyılarında BM destekli bir bilimsel misyon tarafından keşfedildi. Perşembe günü çarpıcı bulguyu açıklayan UNESCO, dalgıçların 30 ila 65 metre arasındaki derinliklerde, yaklaşık üç kilometre boyunca uzanan büyük gül şeklindeki mercanları keşfettiklerini söyledi .

Erken belirtiler, derinliğinin onu küresel ısınmanın neden olduğu ağartmadan koruduğunu gösteriyor.

“Göz alabildiğine uzanan dev, güzel gül mercanlarına tanık olmak büyülüydü. Bir sanat eseri gibiydi, ”diyor Fransız fotoğrafçı ve dalış görevine liderlik eden #1Ocean kampanyasının kurucusu Alexis Rosenfeld.

Gömülü hazine

Dünyanın bilinen mercan resiflerinin büyük çoğunluğu sadece yaklaşık 25 metreye indiği için, derin konumu nedeniyle resif bulgusu oldukça sıra dışı.

Gül benzeri mercanların çapı iki metreye kadar çıkıyor ve resifin genişliği 30 metre ile 65 metre arasında.

BM bilim kuruluşu UNESCO , "Bu keşif, okyanusun 'alacakaranlık kuşağı' olarak bilinen ve bizim bilmediğimiz yerde, 30 metreden daha derinlerde çok daha büyük resifler olduğunu gösteriyor" dedi. 

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Tahiti kıyılarında muhteşem bir mercan resifi olabileceğinden şüphelenen bilim adamlarının “inanılmaz çalışmasına” selam vererek, tüm deniz yatağının sadece yüzde 20'sinin haritasının çıkarıldığını kaydetti. 

“Ayın yüzeyini derin okyanustan daha iyi biliyoruz” dedi. "Taiti'deki bu olağanüstü keşif, UNESCO'nun desteğiyle, altında yatan şey hakkındaki bilgimizi daha da genişleten bilim adamlarının inanılmaz çalışmalarını gösteriyor."

Derinlere sıçramak

Keşfi yapan keşif, UNESCO'nun okyanus haritalama girişiminin bir parçasıydı.

Bu boyuttaki mercan resiflerini bulmak önemlidir çünkü bunlar diğer organizmalar için önemli bir besin kaynağıdır ve bu nedenle biyolojik çeşitlilikle ilgili araştırmalara yardımcı olabilir.

Resiflerde yaşayan organizmalar tıbbi araştırmalar için de önemli olabilirken, sürdürülebilirlik açısından resifler kıyı erozyonuna ve hatta tsunamilere karşı koruma sağlayabilir.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) Dr. Laetitia Hedouin ve orada bulunan çevre araştırma kuruluşu CRIOBE, "Fransız Polinezyası 2019'da önemli bir ağartma olayı yaşadı, ancak bu resif önemli ölçüde etkilenmemiş gibi görünüyor" dedi. görevde.

Fransız Polinezyası Tahiti kıyılarında dünyanın en büyük mercan resiflerinden biri.© Alexis Rosenfeld Fransız Polinezyası Tahiti kıyılarında dünyanın en büyük mercan resiflerinden biri.

'Saf durum'

"Bu resifin böyle bozulmamış bir durumda keşfi iyi haber ve gelecekteki korumaya ilham verebilir. Daha derin resiflerin küresel ısınmadan daha iyi korunabileceğini düşünüyoruz."

Şimdiye kadar çok az bilim insanı 30 metreden daha derinlerdeki mercan resiflerini tespit edebilmiş, araştırmış ve inceleyebilmiştir. Ancak teknolojideki gelişmeler, bu derinliklerde daha uzun dalışların artık mümkün olduğu anlamına geliyor.

Ekip, resifi incelemek için toplamda yaklaşık 200 saat dalış gerçekleştirdi ve mercanların yumurtlamasına şahitlik edebildi. Önümüzdeki aylarda resif çevresindeki araştırmaları sürdürmek için daha fazla dalış yapılması planlanıyor.

Okyanus için eylem

UNESCO, okyanus araştırmalarından sorumlu BM kuruluşudur. 1960 yılında kurulan ve 150 ülkeyi kapsayan Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu, okyanus haritalaması ve tsunami uyarı sistemi gibi küresel programları ve çok sayıda bilimsel araştırma projesini koordine ediyor.

Ajans aynı zamanda 232 deniz biyosfer rezervi ve   Olağanüstü Evrensel Değere sahip 50 deniz Dünya Mirası alanı aracılığıyla eşsiz okyanus yerlerinin koruyucusudur.

UNESCO, 2021'den 2030'a kadar Birleşmiş Milletler  Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı'na liderlik ediyor  ve bu yıl, uluslararası işbirliğini ve eylemi güçlendirmek için birkaç büyük uluslararası zirveyi içeriyor.

Editör: TE Bilisim