Deniz çöpü ve plastik kirliliği konusunda bilgi bombardımanı altındayız, ancak sorun hakkında ne kadar bilgimiz var?

İklim değişikliği veya ozon tabakasının incelmesi gibi diğer gezegensel zorlukları düşünün. Etraflarında olgunlaşmış araştırma alanları gelişerek, bilim insanlarının bu sorunlara neden olan gazların nereden geldiğini ve her yıl atmosfere ne kadar ulaştığını belirlemelerine izin verdi.

Ancak plastik kirliliği söz konusu olduğunda, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde plastik atıkların nasıl ve nerede üretildiği, yönetildiği, işlendiği ve bertaraf edildiği hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Sonuç olarak, çevrede biriken çöp miktarını sınırlamak için uğraşıyoruz.

2040 yılına kadar yaklaşık 710 milyon ton plastik atık çevreye salınacak

Science'ta yayınlanan araştırmamız, mevcut ve gelecekteki plastiklerin dünyadaki kara ve su kütlelerine akışını tespit etmek, izlemek ve modellemek için güçlü bir çaba içeriyordu. Deniz ortamına giren plastiğin 2040 yılına kadar iki katına çıktığını ve dünya hareket etmediği sürece karada ve su kütlelerinde 1,3 milyar tondan fazla plastik atığın atılacağını bulduk.

Bu çöpün nasıl üretildiğini ve dağıtıldığını belirleyerek, plastik tufanın en iyi nasıl azaltılacağını da keşfettik. Bu süreçte, cephede, dünyanın gelgitle başa çıkmanın en iyi umudu olabilecek kirlilik kriziyle mücadele eden bilinmeyen kahramanları bulduk.

Sayılarla dünyanın plastik sorunu

Yıllar süren küresel plastik akışları hakkında birikmiş bilgiyi birleştiren Plastikten Okyanusa (P₂O) adlı bir model geliştirdik. Atıkların mevcut üretim, kullanım ve yönetimimizi gelecekte öngörülenlerle karşılaştırıyor.

Atıklarınızı bahçede veya sokakta yakıyor musunuz? Nehire mi düşürdün? Bu soruların her ikisine de hayır yanıtı verdiyseniz muhtemelen israfı toplanan 5.5 milyar kişiden birisiniz. Kalan iki milyar arasında olsaydınız, toplanmamış atıklarınızla ne yapardınız? Alacakaranlıktan sonra yakındaki bir dere, uçurum kenarı veya belki de ormanda garip torbayı kullanabilir misiniz?

Pandemi sırasında tek kullanımlık plastik tüketimi artmıştır. 

Çoğu zaman, toplanmamış plastik atıklar maliyetsiz ve etkili bir bertaraf yöntemi olarak ateşe verilir. Modelimiz, 2040 yılına kadar kümülatif olarak 2,2 milyar tondan fazla plastiğin yakılacağını, karada ve nehirlerde ve denizlerde 480 milyon tondan fazla olması beklenen 850 milyon tondan çok daha fazla yakılacağını gösteriyor.

Plastik ürünlerin kaynaklarını tedarik zincirinden ve çevrelerindeki kaderinden takip ettikten sonra, su kirliliğinin azaltılmasına neyin yardımcı olabileceğini araştırdık. En etkili tek müdahalenin, şu anda atıklarının toplanmadığı iki milyar insana hizmet sağlamak olduğunu tespit ettik.

Ancak, test ettiğimiz dokuz müdahalenin hiçbiri sorunu kendi başına çözmedi. Sadece toplama kapsamının artırılmasına ek olarak, tek kullanımlık ve geri dönüştürülemez plastik için talebin azaltılması ve mekanik geri dönüşüm için iş durumunun iyileştirilmesi gibi müdahaleleri de içeren entegre bir yaklaşım başarılı olabilir. Plastik kirliliğinden en fazla muzdarip ülkeler için, bu bilgi ileriye yönelik bir yol sunabilir.

Ancak, dünyanın çalışmamızda önerilen türden uyumlu ve acil eylemi gerçekleştirdiği en iyi senaryomuzda bile, 2040 yılına kadar yaklaşık 710 milyon ton plastik atık çevreye salınacaktır bu da plastik kirlilik seviyelerinde önümüzdeki yirmi yıl içinde hiçbir eylem olmadan gerçekleşecek olanlara kıyasla% 80 azalma anlamına gelecektir.

Atık toplayıcılar günü kurtarabilir mi?

11 milyon çöp toplayıcı

Çalışmalarımız ayrıca düşük ve orta gelirli ülkelerde 11 milyon çöp toplayıcının katkılarına da ışık tuttu. Bu kayıt dışı çalışanlar, günlük hayatta kalmak için geçim kaynağı sağlamak amacıyla, geri dönüşüm için plastikler de dahil olmak üzere atık maddeleri toplamaktadır. Model, dünya çapında geri dönüşüm için toplanan tüm plastik atıkların % 58'inden sorumlu olabileceğini tahmin ediyor - birleştirilmiş resmi toplama hizmetlerinin bir araya getirdiği tüm yüksek gelirli ülkelerde elde ettiklerinden daha fazlası.

Bu resmi olmayan atık toplama sektörü olmasaydı, nehirlere ve okyanusa giren plastik kütlesi çok daha büyük olurdu. Çabaları, sadece muazzam katkılarını tanımak için değil, aynı zamanda şu anda katlandıkları korkunç güvenlik standartlarını iyileştirmek için belediye atık yönetimi planlarına entegre edilmelidir.

Plastik kirliliğinin kaynakları, stokları ve akışları hakkında kapsamlı bir temel tahmin oluşturmak ve daha sonra geleceğe yansıtmak çok büyük bir görev olmuştur. Katı atık söz konusu olduğunda, verilerin mevcudiyeti, doğruluğu ve uluslararası uyumluluğu herkesin bildiği gibi yetersizdir.

Plastik ürünler dünya çapında on binlerce şekil, boyut, polimer tipi ve katkı kombinasyonunda meydana gelir. Atıkların yönetilme şekline, plastik ürünlerin nasıl tüketildiğine ve atık haline geldiğinde onu yönetmek için kullanılan altyapı ve ekipman türlerine ilişkin kültürel tutumlarda da önemli farklılıklar vardır.

Modelleme çabamız, bu karmaşıklığı basitleştirmek ve yaygınlaştırmak için hassas ve sıkıcı bir egzersizdi. Bulgularımızın ne kadar güvenilir, doğru ve kesin olabileceğini anlamak için, 1970'lerde iklimin insan etkisine ne kadar duyarlı olduğunu tahmin eden ilk modelleri düşünün.

Umarım bugün sunduğumuz güçlü kanıt tabanı, küresel bir stratejiyi ve güçlü yerel önleyici eylemi bilgilendirecektir. Plastik kirliliği sorunu bir nesil içerisinde önemli ölçüde kontrol edilebilir. Peki, harekete geçmeye hazır olan var mı?

Costas Velis

Leeds Üniversitesi Kaynak Verimliliği Sistemleri Öğretim Görevlisi

Ed Cook

Leeds Üniversitesi, Dairesel Ekonomi Sistemleri Araştırma Görevlisi

Editör: TE Bilisim