İSTANBUL - Ölüm orucundaki avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın eyleminin 83 milyon yurttaşın eylemi olduğunu söyleyen siyasi parti ve hak savunucuları, “Kulaklar sağır diller lal” diyerek, yetkililerin sessizliğine tepki gösterdi.  

Siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, “Adil yargılama” talebiyle ölüm orucunda olan ve Adli Tıp Kurumu raporuna rağmen tahliye edilmeyerek, hastanede zorla müdahale etme tehlikesi altında olan avukat Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik’in durumuna dikkat çekmek için bir araya geldi. Timtik’in tutulduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamaya, Halkaların Demokratik Partisi (HDP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Barış Anneleri İnisiyatifi, Marmara Tutuklu Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ve birçok sivil toplum örgütü katıldı. “Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın” pankartının yanı sıra  “Hukuk yok! Nefes alamıyoruz” ve “Yaşamı savunuyoruz” dövizleri açıldı. Açıklamada, sık sık “Ebru Aytaç onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. 

 KULAKLAR SAĞIR DİLLER LAL 

ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Ferat Boğatekin, iki haftaya aşkın bir süredir hastane önünden Timtik ve Ünsal’ın serbest bırakılıp, adil yargılanmaları için çağrıda bulunduklarını ama bütün çağrılarına rağmen siyasi otorite ve yargı makamından olumlu bir kararın çıkmadığın ifade etti. Yaşananlara “Kulaklar sağır diller lal olmuş” diyerek tepki gösteren Boğatekin, iktidarın yaşatma gibi bir uğraşı olmadığı dile getirdi. Adliye koridorlarında çalıştıkları Timtik ve Ünsal için siyasi otoriteye ve yargıya “Bu insanları yaşatalım” diyerek seslenen Boğatekin, “21’inci yüzyılda ölüm orucundan dolayı bir avukatın ölümü tarihe geçmesin” dedi. 

 AN BE AN İŞKENCE 

ÇHD’li Çiğdem Akbulut da, hastaneden avukatların sağlık raporlarını talep ettiklerini ancak hiçbir gerekçe gösterilmeden haksız ve hukuksuz bir şekilde raporların verilmediğini kaydetti. Timtik ve Ünsal’ın pandemi hastanelerinde tutulduğunu ve cezaevinden daha ağır şartlar altında tutulduklarına dikkati çeken Akbulut, psikolojik işkencenin de uygulandığını söyledi. Akbulut, “Her saat başı sağlık çalışanları tedavi ve yemek yeme dayatmasında bulunuyor. Ayrıca jandarmanın göz tacizi altında tutuluyorlar. An be an bin bir türlü işkence altındalar” diye konuştu. 

 83 MİLYONUN EYLEMİ 

HDP Bakırköy İlçe Örgütü Eşbaşkanı Ferdi Yamar ise, yargının siyasallaştığına dikkati çekerek, her gün yeni bir anayasal hakka saldırının olduğunu dile getirdi. Yamar, “Ebru ve Aytaç’ın eylemi sadece kendileri için yapılan bir eylem değil, aynı zamanda 83 milyonun sesi ve eylemidir. Eylemleri, adalet ve onur mücadelesidir. Bu eylemi destekliyor ve her an yanlarındayız. Tüm demokratik kitle örgütleri, avukatlara sahip çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim