Adana Eczacı Odası Sosyal Sorumluluk Komisyonu ve Koşu Grubu organizasyonu ile düzenlenen  ‘Kolon Kanserine Farkındalık Koşusu’na ADEO Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve eczacılar katılarak mücadeleden asla vazgeçilmemesi mesajı verildi.

MÜCADELEDEN ASLA VAZGEÇME

Eski Baraj Yaşar Kemal Koşu ve Yürüyüş Parkurunda bir araya gelen eczacılar önce ısınma hareketi yapıp, ardından koşmaya başladı.

Kolon Kanserine Farkındalık yaratmak için bu etkinliği düzenlediklerini söyleyen Adana Eczacı Odası(ADEO) Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Sigara ve alkol kullanım alışkanlığı tüm diğer kanser türlerindeki gibi değiştirilebilir risk faktörlerindendir. Meslektaşlarımız bugün birçok rahatsızlık gibi kanseri önlemede de sporun önemine dikkat çekmiş, tanı alan hastalara ise moral vermek amaçlı “mücadeleden vazgeçme” mesajı vermiştir. Sağlıklı beslenme ve spor yapmanın, kanserin yanında diyabeti, kalp ve damar hastalıklarını ve hatta depresyonu önleyici, rahatsızlıkları kontrol etmede etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle haftada en az üç gün 30-60 dakika orta tempolu yürüyüş yapılmasını öneriyoruz”

ECZANELERİMİZDE AYDINLATICI BİLGİ VERİLMEKTEDİR

Son bir yıldır, yani koronavirüs salgınının hayatımıza girişinden bu yana erken tanı konulabilir, erken tedavi edilebilir birçok hastalığın gözardı edildiğini de ifade eden ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, “Bu dönem sağlık kuruluşlarına gidilemiyor. Ya da insanlar kendi hastalık durumlarının farkında değiller. Biz de Kolon Kanseri farkındalık ayı nedeniyle eczacılar en yakın sağlık danışmanı ve halk sağlığını düşünen birinci basamak sağlık kuruluşları olarak da Kolon Kanseriyle ilgili farkındalık yaratmak ve kolay teşhis edilebilir, erken teşhis edildiğinde tedavi şansı daha yüksek olan Kolon Kanseriyle ilgili hastalar için farkındalık yaratmak istedik. Özellikle düzenli kontrolle beraber şiddetli karın ağrıları, nedensiz kilo kaybı, gaitada kan gibi herhangi bir bulgu, belirti fark ettiklerinde zaman geçirmeden mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna, hekime başvurmalıdır. Hastalarımız eczanelerimize geldiklerinde bizler danışmanlarımızla aydınlatıcı bilgiler vermekteyiz.”

SAĞLIKLI BESLENME VE SPOR ÖNEMLİ

Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Ülkemizde kalın bağırsak kanser taramaları; 50-70 yaş arasındaki kişilere Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti ile 2 yılda bir ücretsiz olarak yapılmakta, ayrıca bu yaş grubunda her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Ailede kalın bağırsak rahatsızlığı öyküsü olan bireylerde 40 yaşından itibaren taramaya başlanmaktadır. Kanseri önlemek için düzenli sporun ve sağlıklı beslenmenin önemi unutulmamalı, yakalandığımız hangi kanser türü olursa olsun onunla mücadele etmekten asla vazgeçmemeliyiz!.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim