Asgari Ücrette Zam Oranı İnsan Onuruna Yaraşır Olmalı

Türk-İş 4.Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, asgari ücrete yapılacak zam oranının insan onuruna yaraşır olması gerektiğini söyledi ve ekledi “Yeni yıldan itibaren geçerli olan asgari ücret bir nebze olsun çalışan emekçinin nefes aldırmıştı. Ancak, akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve temel gıda ürünlerine gelen peş peşe zamlar asgari ücreti eritti. Yapılacak zam mevcut şartlar göz önüne alınarak yapılmalı” dedi.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİN 2 BİN 137 LİRA ÜZERİNDE

Türk-İş Konfederasyonu’nun uzun yıllardır yaptığı 4 kişilik bir ailenin aylık açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını paylaşan Edip Gülnar, “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.391,17 TL’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 20.818,14 TL’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.313,12 TL’ye yükseldi. Türkiye gerçekleri böyleyken, ücretli, maaşlı, yevmiyeli çalışanlar ile esnaf, emekli ve öğrencilerin içinde yaşadığı fiili hayat pahalılığı, enflasyon bugün sıfırlansa bile gelirleri artmadığı sürece aynı kalacaktır. Üstelik fiyatlar hızla tırmanmaya devam ediyor” dedi.

İŞÇİNİN GERÇEK TEMSİLCİSİ TÜRK-İŞ’TİR

Asgari ücrete yapılacak zam oranının ne olması gerektiği konusunda, ilgili, ilgisiz bazı kesimlerin  görüş belirttiğine ve bu görüşlerin özellikle çalışan kesim üzerinde büyük bir beklenti oluşturduğuna dikkat çeken Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Çalışan emekçi kesiminin gerçek temsilcisi Türk-İş’tir. Asgari ücrete zam konusu gündeme geldiğinde Konfederasyonumuzun değerli Başkanı Sayın Ergün Atalay, hiçbir zaman hayali rakamlar üzerinde görüş bildirmedi, ilk günden beri “İdeal rakamın enflasyonun yansıtılması” olduğunu iade etti. Hükümetin bu yönde bir karar almasını bekliyoruz” diye konuştu.

ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNÜN AÇIN

İşveren kesiminin sendikaları öcü gibi gördüğünü bu algının kalkması gerektiğini bir kez daha yenileyen Gülnar, sendikanın olduğu iş yerinde verimin daha da artacağına dikkat çekti. Edip Gülnar, tüm iş yerlerinde örgütlenmenin önünün açılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını da istedi.

Editör: TE Bilisim