Belarus'ta cumartesi ve pazar günleri cumhurbaşkanlığı açılışı, seçim sahtekarlığı ve şiddete karşı protestoları takip ettikleri için 15 gazeteci tutuklandı. Bu gazetecilerin çoğu tahliye edildi, ancak 15 gazeteci hala cezaevinde. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) serbest bırakılmaları talep eder.

26 ve 27 Eylül tarihlerinde, Minsk, Grodno ve Mahilou'da Belarus'taki kitlesel gösterileri takip eden 15 gazeteci tutuklandı. Çoğu serbest bırakıldı, ancak aralarında 26 yaşındaki Rus gazeteci Anastasia Alshanskaya'nın da bulunduğu dördü hapiste. Hâlâ tutuklu bulunan diğer on bir gazetecinin listesine katılıyorlar.

EFJ, Belarus'taki bağlı kuruluşu Belarus Gazeteciler Derneği'ne (BAJ) katıldı ve bu 15 gazetecinin derhal serbest bırakılmasını talep etti:

  1. Siarhei Shchurko
  2. Yauhen Merkis
  3. Maksim Nestserkau
  4. Mikalai Maminau
  5. Andrei Yakimush
  6. Zmitser Salauyou
  7. Ales Lubianchuk
  8. Dzianis Hancharenka
  9. Pavel Patapau
  10. Maria Hryts
  11. Alena Dounar
  12. Anastasia Alshanskaya
  13. Uladzimir Laptsevich
  14. Artur Pagasyalı
  15. Ihar Remzik

BAJ gözlemine göre , 9 Ağustos'taki hileli cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana, Belarus'ta 206 gazeteci sadece işlerini yaptıkları için gözaltına alındı.

EFJ ve BAJ , henüz herhangi bir yaptırım uygulamayan AGİT ve Avrupa Birliği'ni Belarus'taki basın özgürlüğü ihlallerinden sorumlu olanları cezalandırmaya çağırıyor .

Editör: TE Bilisim