Egerton Ryerson, Kanada'daki yatılı okullar sisteminin tasarımına katkıda bulundu - yerli çocuklar için ücretsiz yatılı okullar. Görünüşe göre yerli çocukları Kanada kültürüne asimile etmek için oluşturulan sistem, çocukları ailelerinden uzaklaştırdığı, şiddete maruz bıraktığı ve hatta öldürdüğü için eleştiriliyor.

Pazar günü, protestocular Toronto'daki Ryerson Üniversitesi yakınında bulunan, Kanada'nın yerli halk için yatılı devlet okulları sisteminin mimarı Egerton Ryerson'ın heykelini devirdi .

Ryerson'ın heykeli kırmızı boyayla boyanmış ve tahrif edilmiş haldeyken, Kamloops Kızılderili Yerleşim Okulu'nun bulunduğu yerde 215 yerli çocuğun kalıntılarının bulunmasının ardından heykel yerde kaldı.

Bazı öğrenciler ve profesörlerin e-posta imzalarını Ryerson'dan "X Üniversitesi" olarak değiştirip Ryerson'ın adını kaldırmaya gittikleri için, tepki tüm üniversitede yankılandı.

Sosyal medyada paylaşılan video, zincirle yakalanan anıtın yere çekildiği anı gösteriyor.

British Columbia'da bulunan yatılı okulun yerinde çocuk kalıntılarının keşfi, yerli Tk'emlúps te Secwépemc topluluğu tarafından Mayıs ayı sonlarında açıklandı. Bulgular, aktivistler tarafından Egerton Ryerson figürüne karşı bir harekete yol açtı ve adını eğitimciden alan üniversite 4 Haziran'da durumu kabul eden ve soruşturma başlatan bir açıklama yaptı.

Ryerson Üniversitesi Ryerson Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mohamed Lachemi, "Öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz, personellerimiz ve mezunlarımızın bu ifşaatlarda hissettikleri derin kederi ve üzüntüyü paylaşıyor ve üniversitedeki Yerli topluluklara destek veriyorum" dedi. "Üniversitemizin uzlaşmasının önemli bir kısmı, adaşımız Egerton Ryerson'ın mirasını ve yatılı okulların kurulmasını içeriyor. Kasım ayında, Daimi Güçlü (Mash Koh Wee Kah Pooh Win) Görev Gücü, ABD'nin gerçeklerini incelemek için net bir yetkiyle kuruldu. bu mirasa geniş çapta ve açık bir şekilde danışmak ve üniversitemizin bu mirasa cevap vermek için alabileceği ilke ve önerileri geliştirmek."

Açıklama, Pazar olayına tepki gösteren Toronto polisi tarafından paylaşıldı ve "son olayların" "travmatik etkisine" rağmen , şiddet eylemlerine ve vandalizmlere müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Son zamanlarda Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve diğerleri gibi ülkelerde ırkçılığa karşı hareket yoğunlaştığından, aktivistler özellikle ırksal adaletsizlik açısından tartışmalı olduğuna inandıkları figürlerin heykellerini hedef alıyorlar. Anıt devirme dalgası, Kanada’nın ilk başbakanı John A. Macdonald'ın heykelinin Ağustos ayında tahrif edildiği 2020'de özellikle yoğundu ve İspanyol fatih Sebastian de Belalcazar'ın anıtı Eylül ayında daha sonra aynı kaderi gördü.

Ryerson'ın tüm bunlarla ne ilgisi var?

The Canadian Encyclopedia'ya göre Egerton Ryerson, 19. yüzyılda Kanada'da "ilk ve orta düzeyde ücretsiz, zorunlu eğitim sistemi kuran - Ontario'nun mevcut okul sisteminin öncüsü" olan Metodist bir bakan ve eğitimciydi. Yoksulluğun eğitime bir engel olmaması gerektiğine özellikle inanıyordu ve ülkenin ücretsiz ve zorunlu bir devlet okulu sistemine sahip olması konusunda ısrar etti.

Ücretsiz ve zorunlu eğitimin sesli bir savunucusu olmasına rağmen, Ryerson yatılı okul sisteminin tasarımında yer aldı ve yerli ve yerli olmayan öğrencilerin farklı eğitim sistemlerine sahip olması gerektiğine inanıyordu.

Ryerson'ın figürüyle ilgili tartışmalar 2021'den önce başladı. 2010'da Ryerson Üniversitesi, Ryerson'ın hem ülkenin eğitim sisteminde öncü rolünü hem de yatılı okulların "küfürlü" sistemine katılımını kabul eden ve ikincisini "zararlı bir hata" olarak nitelendiren bir bildiri yayınladı ". Adını ve heykelini üniversiteden kaldırma çağrıları ilk olarak 2017 yılında öğrenci sendikası tarafından dile getirildi.

X Üniversitesi'nin organizatörlerinden ve üniversitenin Yerli Öğrenci Derneği üyesi Sam Howden, Toronto'da heykelin devrilmesiyle sona eren Pazar günü yapılan gösterinin vandalizm olmadığını söyledi.

CP 24 tarafından alıntılanan "Bu bir tür suç eylemi değildi. Birçok farklı kişinin Egerton Ryerson yüzünden maruz kaldığı şiddete dikkat çekmek içindi" dedi. "Bunun kurumsal düzeyde değişimi gördüğümüz sürdürülebilir bir şey olmasını istiyorum - adı ve heykeli kaldırmak ve bu ülkede sömürgeci şiddet ve beyaz üstünlüğü hakkında daha geniş bir konuşma yapmak ve bu mekanizmaları yapmaya başlamak. "

Duygu herkes tarafından paylaşılmadı - en azından Ryerson'ı "iptal etmek" için ilk çağrılar ortaya çıktığında. Calgary Üniversitesi'nde fahri tarih profesörü Donald Smith, The Globe and Mail'de yayınlanan 2017 tarihli bir sütunda, Ryerson’ın "yerli karşıtı bir etiket" alması gerektiğine inanmadığını söyledi.

Smith, eğitimcinin "Hint yatılı okul sisteminin yaratıcısı olmadığını" öne sürdü, ancak yalnızca "yaşlı erkek öğrencilerin Avrupa tarzı tarımı öğrenebilecekleri Hint yatılı okulları hakkında kısa bir rapor" yazdı. Profesör ayrıca Ryerson'ın Ontario'daki First Nations topluluklarından biri olan Mississaugas of New Credit ile iyi bir ilişkisi olduğunu iddia etti.

Benzer bir görüş, The National Post için Ron Stagg ve Patrice Dutil tarafından 2021 sütununda da dile getirildi, yazarlar özellikle Ryerson'a toplulukta kendi adının verildiğini belirtti.

Op-ed, "Irkçı değildi ve Yerli halka karşı ayrımcılık yapmadı. Tam tersiydi! Genç bir adam olarak Mississaugas'ın evi olan Credit misyonuna atandı" yazıyor. "Aslında, Ryerson, Mississauga'ya yaptığı hizmetlerden dolayı evlat edinildi ve yakın zamanda ölen bir şefin adı olan “Cheechock” veya “Chechalk” adını aldı.

Editör: TE Bilisim