Eğitim Sen Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri İsmail SAĞDIÇ “Sendikal hak ve özgürlükler mücadelemizde, hukuksal çalışmalarımızın oldukça önem taşıdığına, her hukuksal kazanımın, sendikal hakların etkinlik alanının genişletilmesine ve örgütlenme özgürlüğünün geliştirilmesine olanak sağladığına inanıyoruz.” 2014-2020 yıllarına ait hukuki kazanımlarıyla ilgili çıkardıkları kitapçık ile ilgili sitemize bilgi verdi.

İsmail SAĞDIÇ; “Ülkemizde bugün yargının vesayet altına alınması, hukuksuzluk ve keyfiyet; hukuk kurallarının objektif işlemesinin ve yargının bağımsızlığının önemini bir kez daha göstermiştir. Özellikle 15 Temmuz ve sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında yapılan ihraçlar, basın yayın organlarının kapatılması, en temel hukuk kuralarının bile asgari olarak dahi işletilmemesi ve buradan yola çıkılarak inşa edilmeye  çalışılan tek adam tek parti rejimi karşısında hukukun ve hukuki mücadelenin emek, demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin önemli bir alanı olduğunu göstermiştir. 

30 yıldır sürdürdüğümüz sendikal hak ve özgürlükler mücadelemizde hukuk alanındaki mücadelemizin önem taşıdığına inanıyoruz. Sendikal hakların etki alanının genişlemesine ve örgütlenme özgürlüğümüzün ilerlemesinde hukuki mücadelenin geliştirici rolünün farkındayız. Bu yolda önemli bir mesafe kat ettiğimizi de düşünüyorum.

Sendikaların hukuk alanındaki kazanımları siyasal iktidarların baskılarının, yasa ve hukuk tanımaz tutumunun, keyfiyetinin önüne geçmektedir. Ayrıca sendikaların hukuki mücadelesi sadece üyelerinin haklarını ve özgürlüklerini korumayla sınırlı da olmuyor. Bu alanda kazanılan her dava işkolundaki üye olsun olmasın bütün emekçiler için bir kazanıma dönüşüyor.

Bu bilinçle hareket eden sendikamız 2014-2020 arasındaki hukuki kazanımlarımızın bir bölümünü geçtiğimiz aylarda bir kitapçık olarak yayımladı. Bu kitapçığa olan ilgiden hareketle Kasım 2020’ de Hukuki Kazanımlarımız kitapçığımızı güncelleyerek yeniden yayınladık.

Hukuki Kazanımlarımız kitapçığımızda özlük haklarımıza dair, sendikal hak ve özgürlüklerimizin ihlal edilmesine dair, Genel kazanımlarımız, Diğer kazanımlarımız ve yükseköğretim alanında açmış olduğumuz davalar ve kazanımlara dair bölümler var.

Bunun bütün iş yerlerinde emekçilerin hak ve özgürlüklerini kullanma, farkındalık yaratma ve hukuki mücadelenin emek ve demokrasi mücadelesindeki öneminin kavranması konusunda bir araç olacağını düşünüyorum.” dedi

Raporu Okumak İçin Tıklayın
Editör: TE Bilisim