Merkür'ün yörüngesindeki bir anomaliyi açıklamaya yönelik girişimleri kaydeden nadir belge, "20. yüzyılın en büyük bilim adamının zihnine yapılan büyüleyici bir dalış".

Fizikçi, genel görelilik teorisini geliştirirken Merkür'ün yörüngesindeki bir anormalliği açıklamaya çalışırken, Albert Einstein'ın hesaplamalarının önemli bir dizisi, 3 milyon avroya kadar göz sulandıran bir tahmin için açık artırmaya çıkarılacak.

Christie's France ve müzayede evi Aguttes, el yazmasını 23 Kasım'da 2 milyon - 3 milyon avroluk bir tahminle Paris'te açık artırmaya çıkaracak, genel görelilik teorisinin gelişiminde çok önemli bir aşamayı belgelediğini ve “şüphesiz en Müzayedede şimdiye kadar sunulan değerli Einstein el yazması”.

Haziran 1913 ile 1914 başları arasında Einstein ile arkadaşı ve işbirlikçisi İsviçreli mühendis Michele Besso tarafından yazılan el yazması, Einstein'ın elinde 26 sayfa ve Besso'nun 25 sayfası olmak üzere 54 sayfadır ve her ikisi tarafından üç sayfa yazılmıştır. Denklemler ve hesaplamalarla kaplı, kapsamlı düzeltmeler ve üstü çizili, çiftin, Einstein'ın alan denklemlerinin erken versiyonunu kullanarak on yıllardır bilim camiasını alt üst eden bir problem olan Merkür gezegeninin yörüngesindeki anormallikle mücadele ettiğini görüyor. genel görelilik kuramı.

Einstein'ın hesaplarından sayfalarca Kasım'da açık artırmaya çıkacak.
Einstein'ın hesaplarından sayfalarca Kasım'da açık artırmaya çıkacak. Fotoğraf: Christie's Images Ltd

Merkür'ün yörüngesinde gezegenin güneşe en yakın olduğu nokta olan günberi, güneş sistemindeki diğer cisimlerin etkisiyle zamanla yavaş yavaş kayar. Einstein ve Besso'nun denklemleri gözlemlenen kaymanın sonucunu vermiş olsaydı, teori ispatlanmış olurdu. Ancak el yazması hesaplama hataları içeriyordu - Einstein 28. sayfada güneşin kütlesinin değerinde bir hata yaptı. Daha sonra 1913'te teorik tutarlılığından endişe ederek bu yaklaşımı bir kenara bıraktı.

Besso, taslağı Zürih'ten ayrılırken yanında götürdü. Christie's, "Müsveddenin neredeyse mucizevi bir şekilde bize ulaşması onun sayesinde: Einstein muhtemelen gördüklerini çalışan bir belge olarak saklamak zahmetine girmezdi," dedi. El yazması, şu anda Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nde Einstein arşivlerinde bulunan, 1912'nin sonları/1913'ün başlarına ait bir defterle birlikte, genel görelilik teorisinin doğuşunu belgeleyen, günümüze ulaşan iki eserden biridir.

Einstein, Eylül 1915'te yaklaşıma geri döndü, nihayet yeni teorisi için geçerli alan denklemlerini kurdu ve bunları Kasım 1915'te dört makalede yayınladı. Üçüncü makale, yeni teorisinin Merkür'ün anormal günberisini açıkladığını gösterdi. Einstein-Besso el yazması kanıtlamayı ummuştu.

Christie's, “Evrenin işleyişine ilişkin insan anlayışı sonsuza dek değişti” dedi. “Genel görelilik, bugün hala keşfedilmekte olan yerçekimi zaman genişlemesi, ışık sapması ve yerçekimi dalgaları da dahil olmak üzere, evrenin işleyişine dair insan anlayışını dönüştürmek için geldi.”

Christie's'den Adrien Legendre, “Einstein'ın bu döneme ve daha genel olarak 1919'dan önceki imzalarına son derece ender rastlanır” dedi. "Einstein'ın çalışmalarına olağanüstü bir bakış açısı ve 20. yüzyılın en büyük bilim adamının zihnine büyüleyici bir dalış sağlıyor."

Editör: TE Bilisim