Ekoloji Birliği, Meclis’e sunulan Elektrik Piyasası Kanununun sermaye gruplarının doğayı talan etmesinin önünü açan bir yol temizliği olduğunu ifade ederek geri çekilmesi istendi.

TBMM’ye sunulan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifie dönük tepkiler sürüyor. Kanunu doğa ve yaşam alanlarını yer altı, yer üstü demeden sermaye gruplarının talan ve yağma etmesine yönelik bir yol temizliği olarak değerlendirilen Ekoloji Birliği “İktidar, halkın talepleri yerine kapitalistlerin çıkarlarına göre hareket ediyor. Yıllardır maden ve enerji yasaları değiştirildi, sermaye gruplarını ve iktidarı hala memnun etmiyor. Halkın mücadelesi sonucu ortaya çıkan engelleri de kapsayan yeni düzenleme ile maden ve enerji şirketlerine dikensiz gül bahçesi sunuluyor. Bu kabul etmiyoruz; talan ve yağma teklifinin geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

“İKTİDAR BİZİM DEĞİL SERMAYE GRUPLARININ TALEPLERİNİ DİKATTE ALACAKTIR”

Ekoloji Birliği olarak Meclis’te yapılan görüşmelere katılmak istediklerini ancak sermaye gruplarının temsilcilerinin katıldığı görüşmelerde kendi konuşmalarının engellendiği aktarılan açıklamada şöyle denildi:

“Ekoloji Birliği olarak yasa teklif maddelerinin tek tek olumsuzluklarını belgeleyerek rapor haline getirdik ve teslim ettik. Ancak biliyoruz ki, iktidar, bizim görüşlerimizi değil sermaye gruplarının görüş ve taleplerini dikkate alacaktır.”

“ŞİRKETLERE DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ SUNULUYOR”

Ülke genelinde 766 maden sahasının ihale edilmeye başlandığını düşünüldüğünde yeni teklifin daha iyi anlaşılacağı ifade edilen açıklamada; “Meclis’e sunulan yeni “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” telifi alt komisyon tutanakları da göstermiştir ki sektör temsilcileri ve iktidar tam bir uyum içinde, maden, enerji, petrol şirketlerinin önündeki engel olarak duran mülkiyet hakları, koruma kanunları ve kamusal denetimler ortadan kaldırılmaya, kamu çıkarları şirketlere devredilmeye çalışılmaktadır Teklifte şirketlerin yatırımlarında altyapı hizmetlerinin kamu tarafından sağlanması öngörülüyor. Yani şirketler hem doğa ve yaşam alanları kirletecek, yaşanmaz yapacak hem de bunun olması için altyapı halkın parasıyla karşılayacak. Bu da iktidarın sermaye gruplarıyla ilişkisini ortaya koymaktadır. Şirketlere dikensiz gül bahçesi sunuluyor” denildi.

TEKLİFİN GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI

Bugüne kadar çıkarılan ve uygulanan maden ve enerji yasalarının sermaye gruplarına olanaklar tanıyan bir özellik taşıdığını hatırlatan Ekoloji Birliği, yasayla halkın mücadelesi sonucu geri adım atmak zorunda kalan şirketlere doğayı daha rahat talan etmesinin yolunun açılacağını belirtti.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Maden ve enerji yasasında yapılmak istenen değişiklikle tarım alanları, ormanlar, dereler, göller, denizler daha fazla kirlenecek; iklim değişikliği hızlanacaktır. Bu yasa teklifi de göstermektedir ki, sorun yalnızca ekolojik yıkım değil, kapitalizmim bir saldırısıdır. Bu nedenle yasa teklifinin geri çektirilmesi için emek, demokrasi mücadele güçleri ile ekoloji mücadelesi veren güçler birlikte hareket etmek zorundadır. Bu gerçeklikle yasa teklifinin geri çekilmesini sağlamak için Ekoloji Birliği olarak mücadele birliğine çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilisim