Adana Barosu 31. Olağan Genel Kurulu 10-11 Temmuz 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. 

Divan başkanlığını önceki dönem Baro Başkanlarından Avukat Aziz Elbek’in yaptığı 31.Olağan Genel Kurulu 10 Temmuz Cumartesi Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde belirlenen gündemler çerçevesinde tamamlandı.

İlk günün açılış konuşmasını Baro Başkanı olması sıfatıyla Avukat Veli Küçük gerçekleştirdi.

Genel kurulda birçok avukat söz alarak konuşmalar yaptı. Bazı konuşmalarda ki vurgular ve eleştiriler salonda atmosferi yükseltti.

Ekoloji alanında fazlasıyla enerji ve zaman harcayan Avukat İsmail Hakkı Atal 10 Temmuz 2021 Tarihinde Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde ki kürsü konuşması başta olmak üzere Divan Başkanlığına sunduğu önergelerle de dikkat çekti.

Atal Adana Barosunun 31. Olağan Genel Kuruluna ilişkin değerlendirmesini içeren basın açıklamasını olduğu gibi yayınlıyoruz.

Mahkeme tarafından büyük ihtimalle iptal edilecek ve hukuki karmaşaya sebep olacak olan; Adana Barosunun 31. Olağan genel kurulunda divan oluşur oluşmaz genel kurulun ertelenmesi için önerge verdim. Zira Pandemi yasakları döneminde 10 aylık faaliyet raporu ve mali bütçeyi avukatlara tebliğ etmeden genel kurul ve secim yapmaya çalışan Adana Barosuna karşı açtığım davada hukuki yorum gerektirmeyen bir USUL -ŞEKIL sakatlığı var. Divan Bşk. Av. Aziz Erbek (ki kendisi tıpkı Veli Küçük gibi 2010-2012 yılları 2. Başkanlık döneminde çevre -ekoloji mücadelesinden Baroyu geri çekmesiyle-termik -nükleer enerji şirketlerinin işine gelecek enerji hukuku sertifika programı düzenlemesiyle -Çevre komisyonu olarak Sugözü termik santraline karşı basın açıklamamızı engellemek için Baro salonunu kilitlettirmesiyle muhalefetime mazhar olmuştu ) YASAYA AYKIRI şekilde, genel kurulun ve seçimin ertelenmesi önergemizi genel kurulda oylatmadı. Bu konuda muhalefet şerhimi yazdım.

Daha sonra gündemin 13.maddesinde  "mesleki sorunların görüşülmesi ve çözüm önerileri "başlığı altında 2 önerge daha sundum.

1. Önergeyle 259 meslektaşın imzasıyla   "Covid 19 salgınının  sebebi çevre -ekoloji problemleri olduğu bilimsel olarak tespit edildiğinden, Avukatlık Kanununun 95/21 md.si gereğince Adana Barosunun çevre davalarında davacı olması -sadece Çevre ekoloji davalarında  görevlendirilmek üzere genç, idealist, yabancı dili olan bir  meslektaşımızın Baro bünyesinde tam zamanlı olarak istihdam edilmesi -başkan vekilliği görevinin tüm yönetim kur. Üyeleri tarafından dönüşümlü olarak üstlenilmesi -kültürel, sportif faaliyetlerin masraflarının BARO BÜTÇESİNDEN DEĞİL katılımcıların kendisi tarafından karşılanması  "teklif edilmesi planlandı.

2. Önergeyle ise 33 meslektaşın imzasıyla "Baro organlarında görev alanların CMK ve adli yardım görevi alamayacağı -kendisi veya eşi üzerinde 200 asgari ücret tutarında gayrimenkulü olanların CMK ve adli yardım görevi alamayacağı -CMK sisteminde dışarıdan müdahale olanağı olmayan OCAS sistemine geçilmesi"  teklif edilmesi planlandı. Özellikle 2. önergeyi genç meslektaşlardan aldığım şikayetler doğrultusunda ve avukatlar arasında sosyal adaleti sağlayacak, işçi avukatları ekonomik olarak güçlendirecek bir önerge olarak hazırlamaya çalıştım. Ancak kendisi de bir PATRON AVUKAT olan Divan Bşk. Av. Aziz Erbek'in bu önergeleri de oylatmamak üzere direnciyle karşılaştık. Gerek ÇHD'li avukat arkadaşlarımın ve gerekse de milliyetçi gruptan avukat arkadaşlarımın önergelerimize verdiği destekle patron avukat Divan başkanının direnci kırıldı ve önergelerimiz tavsiye kararı olarak oylanıp genel kuruldan geçti. Simdi bize düşen görev (eğer 1.İdare mhk. Seçimleri iptal etmezse ) yeni seçilecek yönetim kurulunun ilk toplantıda tavsiye kararını Yönetim Kurulu kararı olarak uygulamaya koyup koymayacağını görmek; eğer zaman geçirmeye çalışan ve ilk YK toplantısında karar almayıp mevzuyu soğutmaya çalışan bir tavır gördüğümüz anda HEMEN -SIMDI -DERHAL Baro üyelerinin 1/5 imzasını toplayıp önerge içerikleri gündemiyle OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU toplamaktır. Destek veren Yurdagül Gündoğan, Şiar Rişvanoğlu, Mehmet Gökberk başta olmak üzere herkese sonsuz teşekkürler.

Av. İsmail Hakkı Atal

Editör: TE Bilisim