İnsan hakları örgütleri, kuvvetin kötüye kullanılması yoluyla baskının protesto hakkını kullananların hayatlarını riske attığını yinelediler.

Conaie, protestocunun "travma" nedeniyle öldüğünü belirtti.

Ekvador Yerli Milliyetler Konfederasyonu (Conaie) bu Perşembe günü, ulusal grevin 11 gününde dört numara olan Guillermo Lasso Hükümeti'nin politikalarına karşı seferberliklerin ortasında başka bir protestocunun ölümünü kınadı.

Conaie, sosyal ağ Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kurbanın Ekvador'un başkentindeki protestolara güvenlik güçlerinin şiddetli baskısı sonrasında ölen 39 yaşındaki Henry Ernesto Quezada Espinoza olarak tanımlandığını belirtti.

Konfederasyon, "Henry Quezada Espinoza'nın Quito'daki El Arbolito parkında göğüs ve karına yönelik delici travma nedeniyle peletle öldürüldüğü doğrulandı" dedi.

Ayrıca, ulusal grevin bu gününde Ekvador polisinin göstericilere ayrım gözetmeksizin çok yönlü el bombaları attığını ve "çoğu ciddi olmak üzere yüzlerce yaralanmaya neden olduğu" konusunda da uyardı.

Fotoğraf: Conaie

İnsan Hakları Örgütleri İttifakı (DD.HH.) da olayı kınadı ve acilen soruşturma açılmasını ve "katliamın durdurulmasını" istedi.

Protestoları güç kötüye kullanarak bastırmak, ulusal grev sırasında protesto hakkını kullanmak için insanların canını ve bütünlüğünü riske atıyor” dedi.

İnsan Hakları Örgütleri İttifakına göre, Çarşamba günü itibariyle 49 insan hakları ihlali vakası, üç ölüm, 92 yaralanma, 94 tutuklama ve dört kaybolma meydana geldi.

Conaie, Ekvador hükümetine, baskıcı ve suç sayan eylemlerin derhal durdurulması, olağanüstü halin kaldırılması ve yeni kararnamelerin empoze edilmemesinin garanti edilmesi de dahil olmak üzere, diyalogun gerçekleşmesi için gerçek koşullar yaratması çağrısında bulundu.

Buna ek olarak, insani sığınma bölgelerine saygı gösterilmesi ve "tüm gündemin masaya yatırılması ve Hükümet için 'uygun olmayan' noktalar olmadığı, bunun yerine vatandaşın yaygarasına katılma çabaları" olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim