Protestocular, Başkan Guillermo Lasso'nun ürünlerinin fiyatına saygı duymasını ve Başkanlık kampanyası sırasında vaat ettiği prodüksiyonları finanse etmek için kredi oluşturmasını talep ediyor.

Ekvador'un üretken ve sosyal sektörleri Pazartesi günü protesto gösterileri düzenledi ve diğer taleplerin yanı sıra akaryakıt fiyatlarının dondurulmasını talep ederek Guayas, Las Ríos, Manabí ve Carchi eyaletlerinde yollara düştü.

Telesur'a göre, ilk yollar Guayas'ın çeşitli yerlerinde meydana geldi ve burada ağır araçlardan yanan lastiklere kadar her şey kullanıldı.

Ekvador Gıda Egemenliği için Ulusal Tarım Cephesi (Fenasae), pirinç yetiştiricileri, şeker kamışı yetiştiricileri ve çiftlik sahiplerinden oluşan grupları mücadele günü için seferber etti.

Bu ve diğer üreticiler, Başkan Guillermo Lasso hükümetinin ürünlerinin fiyatına saygı duymasını ve Başkanlık kampanyası sırasında vaat ettiği yapımları finanse etmek için kredi oluşturmasını talep ediyor.

Eşsiz Kırsal Sosyal Güvenlik Ortakları Federasyonu (Feunassc) lideri Luis Pilalot, basına diyaloğa açık olduklarını, ancak Hükümetin müzakere için oturmak için bir koşul olarak yakıtı dondurmak zorunda olduğunu açıkladı.

Bu ürünlerin fiyatlarındaki artışın “küçük ve orta ölçekli üreticilerin ekonomisini daha da fazla vurduğunu” açıkladı. Zararına çalışıyoruz ve yakın bir iflasa gideceğiz” dedi.

Daha sonra, Yürütme'den yanıt alamazlarsa, protestoyu radikalleştirmek için Ekvador Yerli Milliyetler Konfederasyonu (Conaie), İşçilerin Üniter Cephesi (FUT) ve diğer örgütlere katılacaklarını da sözlerine ekledi.

FUT, Hükümete karşı protestolara öncülük ediyor

Üniter İşçi Cephesi (FUT) liderleri 20 Ekim 2021'de Quito, API’de bir yürüyüşe öncülük ediyor

Üniter İşçi Cephesi (FUT), 20 Ekim Çarşamba günü öğleden sonra, hükümetin politikalarını, özellikle de Yürütme'ye iade edilen emek reformunu protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi ve iki güç arasındaki gerilimi serbest bıraktı.

Protestoculara göre yürüyüş, Ulusal Meclis'te yeni bir İş Kanunu'nun sunulmasıyla sona erecekti.

FUT başkanı Ángel Sánchez'e göre, belge "insana uygun koşullarda ve adil bir maaşla insana yakışır iş" önerisini içeriyor. Sendikacılar turlarına saat 15:30 civarında başladılar ve yukarıda bahsedilen öneriyi sunmak için Ulusal Meclis başkanı Guadalupe Llori tarafından kabul edilmeyi planlamışlardı.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Çarşamba günü, akaryakıt fiyatlarındaki zammı protesto etme planları üzerine yerli grupları ve sendikaları "darbeci" ve "komplocular" olarak damgaladı.

Sosyal kuruluşlar ve polisler gündemde

Yüzlerce hükümet destekçisi , Quito'nun merkezindeki Plaza de la Independencia'ya Başkan Guillermo Lasso'ya desteklerini göstermek için geldi. Plaza Grande'yi neredeyse dolduran taraftarlar "Lasso Presidente" diye bağırıyorlar.

Bu arada, 10:00'da Başkan Lasso , örgüt ve toplumsal hareketlerin temsilcileriyle bir toplantı yapacak. Görüşmenin ardından saat 11.00'de Başkan Lasso'nun Plaza de la Independencia'da toplanan taraftarları selamlaması bekleniyor.

Hükümete göre Kement, saat 15.00'te polis memurlarıyla "Ulusal Polise desteklerini göstermek için" bir görüşme yapacak. O zaman, cumhurbaşkanı Yasama Sarayına çağrılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Sekreteri Eduardo Bonilla, Başkan Lasso'nun Anayasal Garanti Komisyonu'nun kendisini 'Pandora Belgeleri' konusunda araştırdığı Ulusal Meclis'te görünmeyeceğini yineledi.

Bonilla, PRIMICIAS'a verdiği demeçte, "Başkan, Komisyondan gelen tüm soruları yanıtladı ve ek sorular varsa, komisyon üyelerini (Carondelet'in) Saray'a davet ediyor" dedi.

Editör: TE Bilisim