COVID-19 karantinalarına ve kısıtlamalarına rağmen, tartışmasız en yaygın insan hakları ihlallerinden birini ortadan kaldırmak için çalışan ortak bir BM ve Avrupa Birliği (AB) programı aracılığıyla yaklaşık 650.000 kadın ve kız çocuğuna toplumsal cinsiyete dayalı şiddet hizmetleri sağlandı.

Bu, Spotlight Initiative'in Cuma günü New York'ta yayınlanan 2020-21 etki raporunda ayrıntıları verilen başarılardan sadece biri. 

Zorlukların üstesinden gelmek, ortakların küresel kriz sırasında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik gölge salgınını ele almak için programları nasıl hızla ayarladıklarını ayrıntılarıyla anlatıyor. 

Hükümetleri toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada destekleyen BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous, “ COVID-19 , küresel olarak kadın haklarına karşı sürekli ve yeni tepkiler bağlamında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti artırmaya devam ediyor” dedi. 

"Şimdi, elde edilen kazanımları korumak ve geri dönüşlere karşı önlem almak için her zamankinden daha fazla konsantre eyleme ihtiyacımız var."

Taban desteği 

Spotlight Girişimi kadınlara ve kızlara karşı her türlü şiddeti sona erdirmek için dünyanın en büyük hedefli çabadır. 

Pandemi sırasında hizmetleri artırmanın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının değişen ortama hızla uyum sağlamasına ve teledanışmanlık ve yardım hatları gibi çevrimiçi hizmetleri güçlendirmesine yardımcı oldu. 

Fonlar, bugüne kadar tahsis edilen 146 milyon dolar ile daha fazla yerel ve taban örgütünü desteklemek için kaydırıldı.   

Erkekleri ve erkek çocukları hedefleme 

Ek olarak, yaklaşık 880.000 erkek ve erkek çocuğa pozitif erkeklik, saygılı aile ilişkileri, şiddet içermeyen çatışma çözümü ve ebeveynlik konularında eğitim verildi. 

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) İcra Direktörü Henrietta Fore, dünya çapındaki bazı faaliyetler hakkında bilgi verdi.  

“Malavi'de eğitimciler, gençler ve özellikle erkek çocuklar arasında farkındalık yaratmak için toplum kuruluşları ve medya ortaklarıyla birlikte çalışıyoruz. Bu çabalar, raporlamayı artırmaya ve kız çocuklarına ve kadınlara daha hızlı ve daha etkili destek sağlamaya yardımcı oluyor” dedi. 

Daha güçlü yasaları teşvik etmek 

Tüm toplumlarda var olan kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet, genellikle diğer insani krizlerle birleşir ve yalnızca pandemi sırasında yoğunlaşır. 

BM Kalkınma Programı (  ) başkanı Achim Steiner, güçlü stratejiler ve yasal çerçevelerin toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sona ermesini garanti etmese de “bu küresel belada bir diş açmak için gerekli olduğunu” belirtti.  

Örneğin Spotlight Initiative, 17 Latin Amerika ülkesinin kadın cinayetlerini ceza yasalarına tam olarak dahil etmesine ve failleri ciddi şekilde cezalandıran hükümler eklemesine yardımcı oldu. 

“Ayrıca, yasa koyucuların ve politika yapıcıların pandeminin ortasında, en iyi sonucu derhal çizmelerini sağlamak için bir COVID-19 küresel müdahale toplumsal cinsiyet izleyicisi kurarken, örneğin BM Kadınları ile işbirliği yaparak binlerce parlamenterle birlikte çalıştık. kadınlara yönelik şiddetle ilgili pratikler ve fiilen harekete geçme yeteneği ve 1000'den fazla yerel ve tabandan kadın örgütü ile birlikte çalışmak” dedi. 

İleriye götürmek 

AB ve BM, şimdiye kadar elde edilen başarıların üzerine inşa etmek için, girişim yoluyla kazanılan pratik deneyime dayanan bir bilgi merkezi, uygulama topluluğu ve “savunuculuk aracı”nı birleştiren bir Spotlight Küresel Platformu geliştirmeye karar verdi. 

AB Delegasyonu Büyükelçisi Olaf Skoog, dünya çapında kadınlara ve kızlara yönelik şiddet vakalarının yıkıcı olmasına rağmen, ortaklığın etkileyici sonuçlar verdiğini söyledi. 

“Her zaman söyleriz, daha iyi bir dünya yapacaksak, önce evde başlamalıyız. Ve burada BM'de, günlük olarak dünyanın büyük çatışmalarını çözmeye çalışmakla meşgulüz. Ancak bunun bir kısmı, kendi toplumlarımızdaki şiddetle mücadelede çok etkili olmamız gerekiyor” dedi. "Ve hiçbir toplum bu kötü durumdan muaf değildir."

Editör: TE Bilisim