EMEK PARTİSİ ADANA İL ÖRGÜTÜ, “ZAMLAR GERİ ALINSIN!” BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ.

Adana Büyükşehir Belediyesinin yanında ki parkta gerçekleştirilen basın açıklamasına KESK/Haber-Sen, HDP, Anadolu Der destek verdi.

Emek Partisi adına basın açıklamasını İl Başkanı Avukat Sevil Aracı Bek okudu.

Bek’in okuduğu basın açıklaması şu şekilde;

“Pandemi sürecinin başladığı dönemden itibaren hükümet, salgının yarattığı ekonomik ve sosyal faturayı emekçilerin sırtına yıkarak kendi sorumluluğunu örtbas etmeye çalışmış; açıkladığı ekonomik paketler ile emekçilere değil, patronlara destek sunarak emekçileri dünden daha fazla işsizliğin, yoksulluğun içerisine sürüklemiştir. Emekçiler bu süreçte bir yandan yetersiz önlemler ile zorunlu mesai ve hızlandırılmış bantlarda çalıştırılırken, diğer yandan da ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği gibi dayatmalarla yüz yüze bırakılmıştır.

Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde dahi Adana’da temel ihtiyaçların üretildiği fabrikalar dışında yaklaşık 700 işletme çalışmaya devam etmiştir. Yine bu süreçte AKP Hükümeti, işçilerin ve emekçilerin, ücretli izin, ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık, yaygın test, Covid-19’un iş kazası sayılması ve evde kalma koşullarının sağlanmasına dair birçok talebini kulak ardı etmiştir. Kısa çalışma ödeneği adı altında işsizlik fonunu yağmalayan hükümet, mini istihdam paketi ile ücretsiz izin uygulamalarını meşrulaştırmış, ücretsiz izin dayatması ile emekçiler 1.168 lira ile yaşamaya mecbur bırakılmıştır.

Hükümet, yine salgın koşullarında işçilerin kazanılmış hakları olan kıdem tazminatını fona devretmeyi gündeme getirmiş ancak emekçilerden gelen tepkiler sonucu şimdilik bu tasarıyı geri çekmiştir. Bütün bu saldırılar hükümetin tek kaygısının salgının yayılmasını önlemek olmadığını, asıl amacın salgın koşullarını fırsata çevirerek sermayeye kalkan oluşturmak olduğunu bir kez daha göstermiştir. 

Normalleşme süreci ile birlikte de zaten yetersiz olan önlemler yerini tamamen önlemsizliğe bırakmış, halk kendi kaderine terk edilmiştir. Salgının hem sosyal, hem ekonomik maliyeti halkın sırtına yıkılmış, emekçiler virüse yakalanmak ile aç kalmak arasına sıkıştırılmıştır.

Yapılan zamlar

Bu olumsuz tabloya bir de belediyeden gelen acı haber eklenmiş, Adana Büyükşehir Belediyesi şehrimizde 8 Eylül gününden itibaren ulaşıma yüzde 7 ila 33 oranında zam yapıldığını duyurmuştur. Yapılan zamlarla birlikte, dolmuşlarda kartsız biniş 3.50 TL'den 4 TL'ye; kart ile biniş 2.95 TL' den 3.50 TL' ye, öğrenci 1,90 TL'den 2,05 TL'ye; özel halk otobüslerinde kart ile sivil 2,80 TL'den 3,35 TL'ye, öğrenci 1,70 TL'den 1,90 TL'ye; belediye otobüslerinde ise sivil 2.25 TL'den 2.90 TL'ye, öğrenci 1.40 TL'den 1.50 TL' ye, çıkarılmıştır.  

İşsizliğin en yoğun yaşandığı şehirlerden biri olan Adana, açıklanan ulaşım zamları ile memleketin en pahalı ulaşım ücretlerine sahip illerinden biri haline gelmiştir. Başka büyükşehirlerde yapılan mesafeye göre ücretlendirme uygulaması ise halen Adana’da hayata geçirilmemiştir. Yapılan ulaşım zamları halkın geniş kesimlerinin mağduriyetine mağduriyet eklemiştir. 

Emekçilerin ekmeğinden elinizi çekin!

Bir işçi ailesinde aileden sadece bir kişinin günde yalnızca iki defa toplu ulaşım aracı kullanacağını hesap etsek dahi aylık ulaşım gideri ortalama 210 lirayı bulmuş durumdadır. Bir kişinin ulaşıma harcadığı minimum gider bu iken ailenin tümünün ulaşım araçlarını kullanmak zorunda olduğunu düşündüğümüzde hesap kabarmakta, ulaşıma güç yetmez hale gelmektedir.

Emekçiler zaten ay sonunu getiremezken bir de ulaşıma zam yapmanın açıklaması “özür dilemek” olamaz.  Ulaşım ücretleri yerel yönetimler tarafından kar amacı güdülmeden belirlenmelidir. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı bu karar halkçı belediyecilik anlayışının tam karşısındadır.

Öte yandan yine geçtiğimiz günlerde ilimizde ekmek fiyatlarına da zam yapılmış, 1,25 TL olan ekmek 1.50 TL’ye çıkarılmıştır. Yapılan zamlar ile emekçiler, yiyecekleri ekmeği, verecekleri yol parasını dünden daha çok düşünür olmuş ve artan giderleri karşılayamayacak duruma gelmiştir. Ekmeğe yapılan zam da derhal geri alınmalıdır.

Emek Partisi Adana İl Örgütü olarak emekçileri, salgının ve krizin yükünün sırtlarına yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye; Adana Büyükşehir Belediyesi’ni halkın taleplerine kulak vererek ulaşım zamlarını derhal geri çekmeye çağırıyoruz. 

Ulaşım haktır, kar amacı güdülmemelidir!

Emekçilerin ekmeğinden elinizi çekin!

Yapılan zamlar geri alınsın!”

Editör: TE Bilisim