Okyanus, iklimi düzenleyen ve milyarlarca insana geçim kaynağı sağlayan gezegenin en büyük ekosistemidir. Ama sağlığı tehlikede. Haziran ayında gerçekleştirilecek olan ikinci BM Okyanus Konferansı , insanlığın deniz yaşamına ve geçim kaynaklarına vermeye devam ettiği zararı gidermek için önemli bir fırsat olacak.

Üye Devletlerden, sivil toplum kuruluşlarından ve üniversitelerden gelen delegelerin yanı sıra “Mavi Ekonomiyi” sürdürülebilir bir şekilde geliştirmenin yollarını arayan girişimcilerin katılımıyla, 27 Haziran ile Portekiz'in Lizbon kentinde gerçekleşecek bu etkinliğin umutları var. 1 Temmuz, Okyanus için yeni bir döneme işaret edecek.

1. Çözümlere odaklanma zamanı

2017'deki ilk Konferans, dünyayı Ocean'ın sorunlarına karşı uyarmada bir oyun değiştirici olarak görüldü. BM Genel Sekreteri'nin Okyanus Özel Elçisi Peter Thomson'a göre , Lizbon “bu sorunlara çözüm bulmakla ilgili olacak”.

Etkinlik, uluslararası topluluğa, su asitlenmesi, kirlilik, yasadışı balıkçılık ve habitat ve biyoçeşitlilik kaybıyla mücadele de dahil olmak üzere, okyanusların sürdürülebilir yönetimi için yenilikçi, bilime dayalı çözümlerin benimsenmesi için baskı yapması için bir alan sağlamak üzere tasarlandı.

Bu yılki konferans aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma için Birleşmiş Milletler Okyanus Bilimi On Yılı (2021-2030) için hırs seviyesini belirleyecek. On Yıl, konferansın ana teması olacak ve daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir Okyanus vizyonunu ortaya koyan birkaç önemli etkinliğin konusu olacak.

BM , Kuruluşun insanlar ve gezegen için daha adil bir gelecek planı olan Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündeminin bir parçası olarak, bu on yılda ulaşılması gereken 10 okyanusla ilgili hedef belirledi . Kirliliği ve asitlenmeyi önleme ve azaltma, ekosistemleri koruma, balıkçılığı düzenleme ve bilimsel bilgiyi artırma eylemlerini içerir. Konferansta, etkileşimli diyaloglar, bu sorunların birçoğunun nasıl ele alınacağına odaklanacak.

Lizbon'da genç girişimciler, diyaloğun önemli bir parçası olan kritik sorunlara yenilikçi, bilime dayalı çözümler üzerinde çalışan gençlerin rolü ön planda olacak.

24 - 26 Haziran tarihleri ​​arasında, genç girişimcilerin ve yenilikçilerin profesyonel eğitim sağlayarak ve mentorlar, yatırımcılar ve özel sektör ile eşleştirme sağlayarak girişimlerini, projelerini ve fikirlerini büyütmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir platform olan Gençlik ve İnovasyon Forumu'na katılacaklar. , ve hükümet yetkilileri.

Forum ayrıca, beş katılımcıdan oluşan ekiplerin yeni okyanus çözümleri yaratmak ve önermek için birlikte çalışacağı bir "Innovathon" da içerecek.

2. Bahisler yüksek

Okyanus hepimize oksijen, yiyecek ve geçim kaynağı sağlar. Hayal edilemez biyolojik çeşitliliği besler ve gıda ve enerji kaynakları aracılığıyla doğrudan insan refahını destekler.

Okyanus, bir yaşam kaynağı olmasının yanı sıra, iklimi stabilize eder ve sera gazları için dev bir yutak görevi görerek karbonu depolar.

BM verilerine göre, yaklaşık 680 milyon insan, alçak kıyı bölgelerinde yaşıyor ve 2050 yılına kadar yaklaşık bir milyara ulaşacak.

Ayrıca, son analizler, bu on yılın sonuna kadar okyanusa dayalı endüstrilerde 40 milyon kişinin istihdam edileceğini tahmin ediyor.

3. Kenya ve Portekiz'e Bakış

Konferans Portekiz'de gerçekleşse de, kıyı nüfusunun yüzde 65'inin kırsal alanlarda yaşadığı ve geçim kaynakları için öncelikle balıkçılık, tarım ve madencilikle uğraşan Kenya tarafından ortaklaşa ev sahipliği yapıyor. 

Kenya, Samburu İlçesinde ikamet eden Bernadette Loloju için okyanus, ülkesinin insanları için önemlidir, çünkü ihtiyaç duydukları birçok malı almalarını sağlar. “Okyanus, balık dahil birçok canlı organizmayı içerir. Aynı zamanda bize yemek verir. Mombasa şehrine gittiğimizde plajın tadını çıkarıyoruz ve yüzüyoruz, mutluluğumuza katkıda bulunuyoruz” dedi.

BM Çevre Programı ( UNEP ) Dünyanın Genç Şampiyonu kazanan Nzambi Matee de aynı vizyonu paylaşıyor. Nzambi, Kenya, Nairobi'de yaşıyor ve geri dönüştürülmüş plastik atıklardan sürdürülebilir, düşük maliyetli inşaat malzemeleri üreten Gjenge Makers'ın kurucusu.

Bayan Matee, okyanustan, balıkçılar tarafından avlanan plastik atıkları alıyor ve kaldırım tuğlalarına dönüştürüyor – “Okyanustan gelen plastik atıkları geri dönüştürme işim, birlikte 300.000 tuğla üretmiş olan 113'ün üzerinde genç ve kadını istihdam etmemi sağladı. Ben geçimimi okyanustan sağlıyorum ve bu nedenle okyanus benim için hayat” dedi.

Okyanus tutkusu, yaklaşık dört milyon kilometrelik kesintisiz kıyı şeridine sahip en büyük kıyı Avrupa Birliği Üye Ülkesi olan ve dolayısıyla Atlantik havzasında merkezi bir rol oynayan bir ülke olan Portekiz ile paylaşılıyor.

Associação Natureza Portekiz'de (ANP) Koruma ve Politika Direktörü Catarina Grilo, “BM Okyanuslar Konferansı'ndan beklentilerimiz, bunun sadece taahhütle değil, eylemle ilgili bir konferans olacağı yönünde” diyor. Dünya Yaban Hayatı Fonu ( WWF ). ANP, deniz koruma, sürdürülebilir balıkçılık ve okyanus koruma alanlarında çeşitli projeler yürütmektedir.

“New York'taki bir önceki konferans, okyanusların insanlığın refahı için rolü hakkında farkındalık yaratmak için gerçekten iyi bir andı. O zamanlar Üye Devletlerden ve devlet dışı kuruluşlardan çok sayıda gönüllü taahhütlerimiz vardı, ancak şimdi kelimelerden eylemlere geçme zamanı ”.

4. Okyanus ve küresel iklim özünde bağlantılıdır

Okyanus ve küresel iklim, birçok yönden birbirini büyük ölçüde etkiler. İklim krizi varoluşsal bir tehdit oluşturmaya devam ederken, bilim adamlarının yakından izlediği bazı önemli ölçütler var.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün ( WMO ) son iklim değişikliği raporuna göre , artan oranda eriyen buz tabakaları nedeniyle küresel ortalama deniz seviyeleri 2013 ve 2021 yılları arasında yılda ortalama 4,5 mm arttı.

Okyanus, insan faaliyetleri tarafından üretilen CO2'nin yaklaşık yüzde 23'ünü emer ve bunu yaptığında, deniz suyunu asitleştiren kimyasal reaksiyonlar meydana gelir. Bu, deniz ortamlarını riske sokar ve su ne kadar asidik olursa, o kadar az CO2 emebilir.

Lizbon'daki Oceano Azul Vakfı'nda proje yöneticisi olan Samuel Collins, konferansın bu Kasım ayında Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleştirilecek olan COP27'ye bir köprü görevi göreceğine inanıyor.

“Okyanus temelde iklimin ayrılmaz bir parçasıdır. Gezegendeki yaşam alanının yüzde 94'ünü barındırıyor. Hepimizi şoke eden istatistikler elde edebilirim.” diyor 27 yaşındaki İskoç.

“Dükkândan satın aldığımız ürünlerin bu kadar ucuz olmasının nedeni, nakliyenin evlerimizdeki malların yüzde 90'ını taşımasıdır, bu yüzden ister karayla çevrili bir ülke olun, ister karayla çevrili bir ülke olun, okyanusa bağlı olmamızın birçok nedeni var. olumsuzluk. Yeryüzünde Okyanustan etkilenmeyen hiçbir canlı organizma yoktur”.

5. Yardım etmek için ne yapabilirsiniz?

ANP'den Catarina Grilo ve biyolog Nuno Barros'un yanı sıra Oceano Azul Vakfı'ndan Sam Collins'in de aralarında bulunduğu bazı uzmanlara, karar vericilerin ve dünya liderlerinin harekete geçmesini beklerken vatandaşların sürdürülebilir bir mavi ekonomiyi desteklemek için neler yapabileceklerini sorduk. İşte günlük hayatınıza dahil edebileceğiniz bazı fikirler:

  1. Balık yiyorsanız, beslenmenizi  açısından çeşitlendirin , her zaman aynı türü yemeyin. Ayrıca en iyi yırtıcıları tüketmekten kaçının ve yediklerinizin sorumlu kaynaklardan geldiğinden emin olun.
  2. Plastik kirliliğini önleyin : Deniz kirliliğinin yüzde 80'i karadan kaynaklanırken, kirliliğin denize ulaşmasını durdurmak için üzerinize düşeni yapın. Yeniden kullanılabilir ürünler kullanarak, tek kullanımlık ürünleri tüketmekten kaçınarak ve atıklarınızı uygun çöp kutularına attığınızdan emin olarak yardımcı olabilirsiniz.
  1. Sahilden çöp toplayın ve çöp atmayın. Ancak çevresel ayak izinizi azaltmak için atabileceğiniz herhangi bir adımın okyanusa dolaylı olarak yardımcı olacağını da düşünün.
  2. İster sokaklarda olsun, ister karar vericilere mektup yazarak, dilekçeleri imzalayarak veya ulusal veya küresel düzeyde karar alıcıları etkilemeyi amaçlayan kampanyaları destekleyerek olsun, çözümleri savunmaya devam edin.
Editör: TE Bilisim