Konveksiyonel fırın; cafe, otel, bar, restoran gibi profesyonel olarak nitelendirilen işletme mutfaklarında kullanılan bir fırın çeşididir. Bu fırını diğer fırınlardan ayıran belli başlı özellikler vardır. Konveksiyonel fırınlar diğer fırınlardan pişirme bölümü özellikler ile ayrılır. Konveksiyonel fırının temel özelliği, fırının içerisinde yer alan bir bölümde ortaya çıkan ısının fan aracılığı ile birlikte pişirme kısmına hava transferi ile pişirme işlemini sağlamasıdır. Konveksiyonel bir fırından verimli sonuçlar alabilmek için tepsisini fırına koymadan önce mutlaka fırını ısıtmanız gerekir.

Bu durumu ön ısıtma adı verilir. Böylece hazırladığınız tepsiyi fırına koyduğunuz zaman düşecek olan sıcaklık kolay bir şekilde tolere edilebilir. Böylece pişireceğiniz ürün, ihtiyacı olan pişirme sıcaklığında kolay bir şekilde pişecektir. Ön ısıtma işlemi uyguladığınız konveksiyonel fırında ürünleriniz daha kolay ve rahat bir şekilde pişecektir. Cafe Mutfak ürünleri içinden seçeceğiniz kaliteli ve güvenilir ürünler, hızlı ve başarılı bir pişirme deneyimi yaşamanızı sağlar.

Endüstriyel Konveksiyonel Fırın Nedir, Nerelerde Kullanılır

Konveksiyonel Fırın Neden Tercih Edilir?

Otel, bar, restoran, kafe gibi işletmelerin profesyonel mutfakları için endüstriyel mutfak terimi kullanılır. Bu profesyonel mutfaklarda kullanılan ürünler içinde ise; endüstriyel konveksiyonel fırın,

endüstriyel bulaşık makinesi, buz makineleri, endüstriyel ocaklar ve çok daha fazlası yer alır. Cafe Mutfak endüstriyel mutfak ürünleri, uzun yıllar kullanabileceğiniz kaliteli ürünler ile tanışmanızı sağlıyor.

Sanayi tipi mutfak malzemeleri içinde bulunan ve işletmeler için oldukça önemli olan ürünlerden biri de konveksiyonel fırınlardır. Bu fırınların en temel özelliği fırının içerisinde ayrı bir bölümde ısı üretilmesidir. Bu ısıyı fan aracılığı ile pişirme kısmına hava ile transfer ederek, pişirme işlemini gerçekleştirir. Konveksiyonel fırınlarda pişirme işlemi öncesi tepsi koymadan hemen önce ön fırın ısıtılır. Bu durum diğer ev tipi fırınlarda olduğu gibi eşit olmayan pişirme durumunu ortadan kaldırır. Isı eşit yayılır ve istenen her bölge eşit pişer.

Ön ısıtma yapılan pişirme işleminde ürünler daha kısa süre içinde tüketime hazır hale gelir. Bazı fırın modellerinde ön ısıtma işlemi fırının içinde bulunan özellik sayesinde kendi tarafından gerçekleştirilir. Endüstriyel fırın çeşitleri, dayanıklı malzemelerden üretilir. Konveksiyonel fırınlar tüm mayalı hamur ve börek, kuru pasta ve ekmek çeşitlerini pişirmek için ideal bir seçimdir. Bunun en önemli sebebi ise bu fırınlarda pişirilen ürünlerin daha çok kabaracak olmasıdır.

Daha parlak bir görünüm de sunan fırınlar tüm endüstriyel mutfaklarda kullanılır. Bu fırınların tek dezavantajı hamur işlerinin içindeki nemi almasıdır. Bu sebeple konveksiyonel fırınlar tercih edilecekse sıcak satış yöntemi uygulanmalıdır. Bu da ürün tezgâhta azaldıkça yedekleme yapılmasını ifade eder.

 

Konveksiyonel Fırınlarda Hangi Ürünleri Pişirmek Önerilmez?

Konveksiyonel fırınlarda pişirilmesi önerilmeyen bazı ürünler bulunur. Bu ürünler arasında; baklava, pide, pizza ve simit ilk sırada yer alır. Bu ürünler taban fırınlarda pişirildiğinde çok daha iyi sonuçlar alınır. Görünüm ve lezzet açısından konveksiyonel fırınlarda bu ürünlerin pişirilmesi önerilmez. Bu ürünleri pişirirken kombi fırın seçenekleri tercih edilebilir. Kombi fırınlar, konveksiyonel ve buharlı fırının ortak özelliklerini taşır. Kombi fırınlar, iki farklı fırının özelliklerini tek üründe birleştirdiği için birçok üründe başarılı sonuçlar verir.

Editör: Haber Merkezi