Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sitesinde 'Aklınla Verimli Yaşa' adlı 'tasarruf' tavsiyelerinde bulundu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in “Daha çok kullananların biraz daha tasarrufa riayet etmesini istiyoruz. Evlerimizde özellikle 1 derecelik sıcaklık değişikliği, yani 23 yerine 22 derecede evinizi ısıtmanın aylık faturanıza etkisi yüzde 7 olur. Yazın da eğer klimayla soğutuyorsanız, 18 derecede soğutacağınıza 19 derecede soğutmuş olsanız yüzde 7 faturanıza katkı var. Bunu 7'den 70'e herkesin yapması gereken, adeta bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz. Hem bu kaynaklarda dışa bağımlıyız hem de gereksiz yere bu enerjiyi üretebilmek için kaynak tüketiyoruz” açıklamaları büyük tepki çekmişti.

AKLIMLA NASIL VERİMLİ YAŞARIM?

Yaşam standartlarınızdan taviz vermeden enerji tüketiminizi azaltarak hem cebinizi hem çevreyi hem de geleceğinizi koruyabilirsiniz.

Nasıl mı?

Enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önleyerek! Gelin, hayatımızda büyük önem taşıyan ve bize nice zorluklarla ulaşan enerjiyi evde, yolda, işte, okulda daha verimli kullanalım, aklımızla verimli yaşayalım!

Evde Enerji Verimliliği

EVLERDE ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTMANIN İPUÇLARI

Enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde kolayca uygulanabilecek önlemlerle hem enerji tüketiminden hem de maliyetten tasarruf edebiliriz.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi temiz kaynaklardan sağlamak, kalkınma yolundaki ülkemizin ilk hedeflerinden biridir.


Tüketim alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler bizlere çok şey kazandırır.
Yapılan araştırmalarda yalıtımsız binaların, pencereleri, duvarları, merdivenleri, tavanları ve zemin döşemeleri bile ısı kaybında önemli bir yere sahiptir. Binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkmaktadır. 
Evlerde elektriği, elektrikli ev aletlerinde ve aydınlatmada kullanmaktayız. Evlerde kullandığımız elektriğin temsili gösterimi aşağıdaki şekildedir:

%30 Buzdolabı ve Derin Dondurucu
%12 Aydınlatma
%9 Çamaşır makinesi
%9 Isıtıcılar
%7 Televizyon
%4 Bulaşık Makinesi
%3 Kurutucu
%26 Diğer

Bu paylaşım birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin evinizde klima kullanmıyorsanız ısıtma ve soğutma için elektrik kullanımını neredeyse sıfıra indirgeyebiliriz. Ya da evinizde ütü çok miktarda yapılıyorsa diğer kısmındaki elektrik kullanım payını yükseltebiliriz.

Yatırım gerektirmeyen, basit yöntemlerle hem satın alırken hem de kullanırken evlerde tüketilen enerjiyi en aza indirmek mümkündür. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNİ SATIN ALIRKEN VE KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK ÖNLEMLER

  • KLİMALAR

Satın alırken:


- Klimanın üzerinde   işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, klimanın güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir. 
- Klimanın üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin. 
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu klimaya ait olduğunu kontrol edin. 
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun. 
- Klima alımında, klima kapasitesinin ve kurulacağı yerin seçiminde mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Bir çok klima firması bu hizmeti ücretsiz sağlamaktadır. 
- Klima alırken önce hangi tip klima alınacağına uzman kişinin onayı ile karar verilmelidir. 
- Uygun kapasite seçimi verimli klima kullanımı için çok önemlidir. Daha büyük bir klima her zaman daha iyi anlamına gelmez. 
- Özellikle ısıtma işlevine de sahip klima satın alırken, yaşadığınız yerin hangi iklim bölgesinde bulunduğu dikkate alınmalıdır. 
- Klimanın verimliliği göz önünde bulundurulmalı, dur-kalk (on-off) çalışan klimalar yerine çok daha tasarruflu inverter tip klimalar tercih edilmelidir. 
- Klimanın ses düzeyine dikkat edilmeli düşük ses seviyesinde cihazlar seçilmelidir. 
- Klimanızın filtreleri düzenli temizlik için kolay çıkarılır olmalıdır. Filtreler üretici tavsiyesine uygun aralıklarla temizlenmelidir. 
- Klimanın kumandası kolay kullanımlı, termostat ayarı kolay görülür olmalı ve zaman ayarlı açma kapama imkanı olmalıdır. 
- Benzer klimaları karşılaştırırken, verimi yüksek klimalar tercih edilmelidir. 
- Isıtma klima ile yapılacaksa istenen dış ortam şartlarında ısıtma yapabilen ısı pompalı modeller tercih edilmelidir. 

Kullanırken::
- Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Bu sıcaklık Türkiye koşullarında 24°C’lerdedir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini %10 arttıracaktır. 
- Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın. 
- Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın. 
- Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz. 
- Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya vb. ile kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalıdır. 
- Klimanızı amacı dışında, örneğin kurutma, yiyecek ısıtma/soğutma için, kullanmayınız. 
- Filtrelerin kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizlenmesi ve yetkili servisler tarafından periyodik bakım yapılması klimanızın ömrünü uzatacaktır. 
- Klimanızın zamanlayıcısını kullanarak ev boşken klimanın otomatik olarak kapanmasını ve sizin geldiğiniz saatte çalışarak evin serinlemesini sağlayabilirsiniz.
 

  • MUTFAK ASPİRATÖRÜ

Satın alırken: 
- Aspiratörün üzerinde  işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, aspiratörün güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir. 
- Aspiratörün üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin. 
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu aspiratöre ait olduğunu kontrol edin. 
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun. 
- Satın aldığınız aspiratörün ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun. 
- Mutfağınızın ya da kullanacağınız yerin ölçülerinden hareketle, uygun emiş gücüne sahip aspiratörü tercih edin. 
- Her zaman daha yüksek enerji verimliliği sınıfına sahip aspiratörleri tercih edin. Daha verimli aspiratörler, fiyatı yüksek olmasına rağmen kullandığınız sürece enerji maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar. 
- Aspiratörü satın almadan önce montaj yerinizin uygun olup olmadığını kontrol edin. Ocağınızın üzerinden 65 cm yüksekliğe monte edilmelidir. 
- Bacalı ya da bacasız kullanım tercihinize göre aspiratörün ihtiyacınıza uygun olup olmadığını kontrol edin. 

Kullanırken: 
- Aspiratörün filtrelerini belirli aralıklarla temizleyin / yıkayın. 
- Bacalı aspiratör kullanımı esnasında çekilen havanın dışarıya sağlıklı bir şekilde verilebilmesi ve aspiratörün belirtilen performansla çalışabilmesi için havalandırma borularını belirtilen kurallara göre yerleştirin. Bacanın çapına uygun boru seçmeye ve borunun kıvrılmamasına özen gösterin. 

  • FIRIN


Satın alırken:
- Fırının üzerinde işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, fırının güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir.
- Fırının üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin.
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu fırına ait olduğunu kontrol edin.
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun.
- Satın aldığınız fırının ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip fırınları tercih edin. Daha verimli fırınlar, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji tüketir. Böylece, fırınınızı kullandığınız sürece enerji maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar.

Kullanırken:
- Fırınları yanıcı ortamlardan uzağa yerleştiriniz.
- Pişirme sürecinde, fırın kapağını gerekmedikçe açmayınız.
- Donmuş bir yiyeceği fırında pişirmeden önce çözülmesini sağlayınız.
- Fırını, pişirme süresinden birkaç dakika önce kapatınız.

  • ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNASI(HAVA TAHLİYELİ)

Satın alırken: 
- Çamaşır kurutma makinesinin üzerinde işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, çamaşır kurutma makinesinin güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir. 
- Çamaşır kurutma makinesinin üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin. 
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu çamaşır kurutma makinesine ait olduğunu kontrol edin. 
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun. 
- Satın aldığınız çamaşır kurutma makinesinin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun. 
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip çamaşır kurutma makinelerini tercih edin. Daha verimli çamaşır kurutma makineleri, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji tüketir. Böylece, çamaşır kurutma makinesini kullandığınız sürece enerji maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar. 

Kullanırken: 
- Kurutma işleminden önce, çamaşırları çamaşır makinesinde iyice sıkınız. Sıkma devir sayısı yüksek olduğu zaman, kurutma süresi de kısalır ve enerji tüketimi azalır. 
- Tavsiye edilen maksimum dolum miktarını aşmayınız. 
- Her kurutma işleminden sonra filtrelerin temizlenmesine özen gösteriniz. 
- Kurutma işlemi sırasında, makinenin bulunduğu ortamı iyi havalandırınız. 
- Aynı cins ürünleri birlikte kurutunuz. 
- Kurutma işlemi sırasında gerekmedikçe makinenin kapağı açmayınız. 

  • ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNASI(YOĞUŞTURUCULU)


Satın alırken: 
- Çamaşır kurutma makinesinin üzerinde işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, çamaşır kurutma makinesinin güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir. 
- Çamaşır kurutma makinesinin üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin. 
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu çamaşır kurutma makinesine ait olduğunu kontrol edin. 
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun. 
- Satın aldığınız çamaşır kurutma makinesinin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun. 
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip çamaşır kurutma makinelerini tercih edin. Daha verimli çamaşır kurutma makineleri, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji tüketir. Böylece, çamaşır kurutma makinesini kullandığınız sürece enerji maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar. 

Kullanırken: 
- Kurutma işleminden önce, çamaşırları çamaşır makinesinde iyice sıkınız. Sıkma devir sayısı yüksek olduğu zaman, kurutma süresi de kısalır ve enerji tüketimi azalır. 
- Tavsiye edilen maksimum dolum miktarını aşmayınız. 
- Her kurutma işleminden sonra filtrelerin temizlenmesine özen gösteriniz. 
- Kurutma işlemi sırasında, makinenin bulunduğu ortamı iyi havalandırınız. 
- Aynı cins ürünleri birlikte kurutunuz. 
- Kurutma işlemi sırasında gerekmedikçe makinenin kapağı açmayınız. 

  • ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNASI(GAZLI)


Satın alırken: 
- Çamaşır kurutma makinesinin üzerinde işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, çamaşır kurutma makinesinin güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir. 
- Çamaşır kurutma makinesinin üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin. 
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu çamaşır kurutma makinesine ait olduğunu kontrol edin. 
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun. 
- Satın aldığınız çamaşır kurutma makinesinin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun. 
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip çamaşır kurutma makinelerini tercih edin. Daha verimli çamaşır kurutma makineleri, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji tüketir. Böylece, çamaşır kurutma makinesini kullandığınız sürece enerji maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar. 

Kullanırken: 
- Kurutma işleminden önce, çamaşırları çamaşır makinesinde iyice sıkınız. Sıkma devir sayısı yüksek olduğu zaman, kurutma süresi de kısalır ve enerji tüketimi azalır. 
- Tavsiye edilen maksimum dolum miktarını aşmayınız. 
- Her kurutma işleminden sonra filtrelerin temizlenmesine özen gösteriniz. 
- Kurutma işlemi sırasında, makinenin bulunduğu ortamı iyi havalandırınız. 
- Aynı cins ürünleri birlikte kurutunuz. 
- Kurutma işlemi sırasında gerekmedikçe makinenin kapağı açmayınız. 

  • ÇAMAŞIR MAKİNASI


Satın Alırken:
Çamaşır makinesinin üzerinde işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, çamaşır makinesinin güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir.
- Çamaşır makinesinin üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin.
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu çamaşır makinesine ait olduğunu kontrol edin.
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin
olduğuna emin olun.
- Satın aldığınız çamaşır makinesinin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip ve daha az su tüketen çamaşır makinelerini tercih edin. Daha verimli çamaşır makineleri, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji ve su tüketir. Böylece, çamaşır makinesini kullandığınız sürece enerji ve su maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar.

Kullanırken:
- Çamaşır makinesini, kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırın (Tam kapasiteyi pratik olarak, çamaşırların üzerine bastırıp, çamaşır ile tambur arasındaki boşluğun yaklaşık bir karış olması ile belirleyebilirsiniz).
- Az kirli çamaşırlarınızı düşük sıcaklıklarda yıkayarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. 
- Yıkamayı güçleştireceği için fazla deterjan koymayın.
- Çamaşırlarınız az kirli ya da çamaşırlarınızın miktarı az ise ekonomik/ hızlı programları tercih edin.
- Çok kirli ve lekeli olmayan çamaşırlarınız için ön yıkama ve yüksek sıcaklık kullanmayın.
- Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde kurutacaksanız, yıkama programınız için önerilen sıkma devrini tercih edin.

  • BULAŞIK MAKİNASI

Satın Alırken:
Bulaşık makinesinin üzerinde  işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, bulaşık makinesinin güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir.
- Bulaşık makinesinin üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin.
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu bulaşık makinesine ait olduğunu kontrol edin.
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun.
- Satın aldığınız bulaşık makinesinin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip ve daha az su tüketen bulaşık makinelerini tercih edin. Daha verimli bulaşık makineleri, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji ve su tüketir. Böylece, bulaşık makinesini kullandığınız sürece enerji ve su maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar.

Kullanırken: 
- Bulaşık makinenizi, kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırın.
- Az miktarda bulaşık yıkarken ekonomik programları tercih edin.
- Bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce bulaşıklardaki kaba atıkları temizleyin.
- Yüksek sıcaklıkta yıkama gerekmedikçe, bulaşıklarınızı düşük sıcaklıklarda yıkamayı tercih edin.
- Ön yıkama programlarını sadece gerekli olduğu durumlarda tercih edin.
- Yıkama programı seçerken, makinenin tanıtım broşüründe belirtilen program bilgilerini dikkate alın.
- Bulaşıkları makineye doğru bir şekilde yerleştirin, böylelikle makinenizin enerji tüketimini, yıkama ve kurutma performansları açısından en iyi şekilde kullanmış olursunuz.

  • BUZDOLABI

Satın Alırken:

Buzdolabının üzerinde  işareti olmasına dikkat edin. Bu işaret, buzdolabının güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir.
- Buzdolabının üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin.
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu buzdolabına ait olduğunu kontrol edin.
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun.
- Satın aldığınız buzdolabının ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip buzdolaplarını tercih edin. Daha verimli buzdolapları, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji tüketir. Böylece, buzdolabını kullandığınız sürece enerji maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar.

Kullanırken:
- Buzdolabını; fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından ve güneş ışınlarından uzağa yerleştirin.
- Buzdolabını yerleştirirken arkasında ve yanlarında boşluk bırakın.
- Buzdolabınızın kapılarını mümkün olduğunca az açın ve uzun süre açık tutmayın. Bu sayede enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Buzdolabına koymadan önce, gıdaların fazla olan ambalajlarını çıkarın. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabınız gıdaları serin tutmak için daha çok enerji harcayacaktır.
- Buzdolabına sıcak yiyecek veya içecek koymayın. Aksi halde üniteniz ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışarak daha fazla enerji tüketecektir.
- Buzdolabının derin dondurucusundaki donmuş bir malzemeyi, kullanmadan bir gün önce derin dondurucudan çıkartıp buzdolabınıza koyun ve orada çözülmeye bırakın.
- Sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın, aksi halde dolabın içindeki nem oranı artarak buzdolabının daha fazla çalışmasına neden olacaktır.

  • TELEVİZYON

Satın Alırken:
- Televizyonun üzerinde   işareti olmasına dikkat edin.
Bu işaret, çamaşır makinesinin güvenli ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösterir.
- Televizyonun üzerinde enerji etiketi olmasına dikkat edin.
- Enerji etiketindeki marka ve model bilgilerinin, üzerinde bulunduğu televizyona ait olduğunu kontrol edin.
- 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bulunması gereken kullanma kılavuzu ve garanti belgesinin olduğuna emin olun.
- Satın aldığınız televizyonun ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.
- Her zaman daha yüksek enerji sınıfına sahip televizyonları tercih edin. Daha verimli televizyonlar, fiyatı yüksek olmasına rağmen daha az enerji tüketir. Böylece, televizyonunuzu kullandığınız sürece enerji maliyetinden tasarruf etmenizi sağlar.

Kullanırken:

- Evde kullanılan televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi elektronik aletler stand-by (bekleme) konumunda da elektrik tüketmeye devam eder (ilgili mevzuata* göre ekran boyutuna bağlı olarak açık konumdaki yıllık enerji tüketiminin %5-7’si). Bu elektronik aletleri kullanılmadığı zamanlarda stand-by konumunda bırakmayın, açma - kapatma düğmelerinden kapatın, hatta fişlerini prizden çekin.
- Televizyonunuzun konumunu belirlerken, televizyon ekranının ön tarafından güneş ışığını almayacak şekilde, mümkünse ışığı ekranın arkasından alacak şekilde ayarlayın. Bu sayede televizyonunuzun kontrast ayarını yükseltmeden kullanabilirsiniz ve böylece enerji tasarrufu sağlarsınız.
- Bekleme konumunda çekilen elektrik gücü düşük olsa da uzun süre bu konumda bırakılan elektronik aletlerin tükettikleri elektrik enerjisi çok büyük boyutlara ulaşabilmektedir.   

  • AYDINLATMA

• 2 adet kompakt florasan lamba 1 adet LED lambanın yaktığı kadar enerji tüketir. LED lambalar daha uzun ömürlüdür.
 • Kullanmadığınız odaların lambalarını kapatın.
• Işık miktarını kontrol edilebilme özelliği olan lambalar tercih edin. Bu lambalar, elektrik tasarrufuna yardımcı olur.
• Ampullerin kir ve tozlarını kuru bezle temizleyin. Tüp biçimi şoresan lambalarda kullanılan manyetik balastların yerine elektronik balast kullanılması halinde balastlarda enerji kayıpları yüzde 30 civarında azaltılabilir.
• Daha fazla aydınlatmaya ihtiyaç duyulan bölümlerde, eğer mekân uygunsa çok sayıda düşük güçlü lamba yerine yüksek güçlü lamba kullanın.                                                                 
• Yüksek verimli uygun ışık kaynağı ve ışığı verimli kullanan armatürler seçin. Armatürlerin bakımlarını düzenli olarak yapın.
• Işık geçişini engelleyen abajurlar kullanmayın.
• Aydınlatmayı; okuma, çalışma ve güvenlik için gerekli alanlara yoğunlaştırın. Diğer alanlarda aydınlatmayı azaltın, aşırı aydınlık ve karanlık alanlar oluşturmayın. Genel aydınlatma yerine kısmi aydınlatmayı tercih edin.
• Merdiven aydınlatmasında düşük güçlü lambalar kullanın. Genel kullanım alanlarında mevcudiyet sensörlü aydınlatma tercih edin.
• Odalarınızı açık renkli boyayarak aydınlatma ihtiyacınızı azaltın.
• Özel günler dışında dekoratif aydınlatma yapmayın.
• Gündüzleri elektrikle aydınlatma yerine, gün ışığından faydalanmaya çalışın.
• Klasik lamba düğmelerini yeni ve modern olanlarıyla değiştirin.
• Dış alanların ışıklandırılması kontrol edildiği takdirde enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu yüzden, saat kurulumu ile ışıklandırma yapın veya hareket sensörü ekleyin.

  • SAÇ KURUTMA MAKİNESİ


Ortalama olarak bir saç kurutma makinesinin 15 dakika çalışması, 75 Watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketir. Saçlarınızı kuruturken dikkat etmeniz gerekenler;
• Saçlarınızı mümkün olduğunca havlu ile iyice kurulandıktan sonra saç kurutma makinesi kullanın.
• Saç kurutma makinenizin sıcaklık seçeneğini en düşük seviyeye ayarlayarak saçlarınızı kurutun.
Unutmayın! Saç kurutma süresini yüzde 10 azaltarak, yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

  • ELEKTRİK SÜPÜRGESİ

Evlerimizde temizlik icin en sık kullandığımız elektrikli alet elektrik süpürgesidir. Süpürge seçimi ve kullanımında enerji verimliliğine dikkat edilmesi durumunda, enerjiden yüzde 10’a kadar tasarruf edilebiliyor.
• Elektrik süpürgesi seçerken elektrik enerjisi kullanımındaki verimliliğe dikkat edin. Aynı emme gücünü sağlayan farklı marka ve modellerden gücü en düşük olanı tercih edin.
• Torbalı süpürgeler yerine su hazneli süpürgeler kullanın.
• Elektrik süpürgesinin torbasını sık sık boşaltın ve dolduğunda değiştirin. Böylece süpürgenin emme gücü yükseleceği için daha verimli ve daha kısa sürede temizlik sağlamanız mümkün.
• Emiş kaybını önlemek için fırça ve boruları temizleyin, gerekirse değiştirin.
• Yılda en az bir kez motor bölümünü açıp, buradaki toz ve pamukçukları temizleyin.

  • ÜTÜ


Küçük ev aleti olduğu için belki çok fazla enerji tüketeceğini düşünmediğimiz ütüleri seçerken bile dikkate almamız gereken önemli detaylar bulunuyor. Bu nedenle ütü seçerken;
• Elektrik enerjisi kullanımında verimliliği yüksek,
• Kurulu gücü düşük,
• Buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek,
• Termostat ayarlı, şebeke suyu kullanımına uygun,
• Kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilen,
• Taban malzemesi çizilmeyen bir kaplamaya sahip,
• Kumaş üzerinde rahat kayan ütüleri tercih etmeye özen gösterin.
Bu tür ütüleri tercih etmenin, en az yüzde 10 tasarruf sağlayacağı öngörülüyor. Ütü seçiminizi yaptıktan sonra sıra onu en doğru ve verimli şekilde kullanmak için yapılması gerekenlere geliyor.
• Ütülemeden önce çamaşırlarınızı düzgün şekilde askıya asın. Bu, çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar.
• Çamaşırları nemli olarak ütüleyin.
• Ütü kullanırken termostat ayarını kumaş cinslerine göre en düşük düzeyde ayarlayın. Bu durumda su, damlacıklar halinde kumaş üzerinde kalıyorsa buhar ayarı kısılmalıdır.
• Ütüleme işini, ütüyü yeniden ısıtma gerekmeyecek şekilde planlayın.
• Ütü fişini, ütüleme işi bitmeden birkaç dakika önce prizden çekin, son çamaşırınızı ütünün içinde kalan ısı ile ütüleyin. Çünkü 1500 Watt bir ütüden 5 dakika tasarruf etmek, 15 Watt bir
ampulü 8 saat bedava çalıştırmak demektir.

ISINMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Isı Yalıtımının Faydaları:
• Mantolama binanın içinde havanın dengeli dağılımını sağlayarak yaşam kalitenizi yükseltir, ısınmak için kullandığınız enerji miktarını azaltarak enerji tasarrufu yapmanızı sağlar ve binanızın ömrünü uzatır. Isı yalıtımına harcanan para, sağladığı enerji tasarrufu ile kendisi 3-5 yıl gibi kısa bir sürede amorti eder.
• Yakıt tüketimini ve dolayısıyla da atık gazları azaltarak, çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.
• Isı yalıtımlı binalarda daha küçük kapasiteli kombi ve daha küçük radyatörler kullanılabilir. Bu yüzden ısı yalıtımına harcadığınız para, ısıtma tesisatına harcayacağınız paradan da tasarruf edilmesini sağlar.
• Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engelleyerek, binanın depreme karşı dayanıklılığını arttırır.
• Isı yalıtımı ile evlerimizde ısınma için harcadığımız enerjiyi %50 oranında azaltabiliriz.

Isınmada Basit Önlemler:
• Diğerlerinden daha fazla güneş alan pencerelerinizin perdelerini açarak güneşten daha fazla yararlanın.
• Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olur. Tek camlı pencerelerden kaynaklanan ısı kaybı, yalıtımsız bir evden gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20’sidir. Çift cam kullanarak, bu kaybınızı yarıya indirebilirsiniz.
• Pencerenizin ve kapılarınızın kenarları ndan olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın.
• Kış aylarında, güneşli günlerde perdeleri açın. Güneş çekildikten sonra ise perdeleri mutlaka kapatın. 
• Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayın. Kapalı ve uygun perdeler pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler.
• Kapı çerçevesi etrafındaki çatlakları kesinlikle onarın.
• Radyatörlerden çıkan ısı, radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Bu ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirin.
• Tatil veya diğer sebeplerle evinizde bulunmadığı nız dönemlerde ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kısın ya da kapatın.
• Isıtıcınızın veya radyatörlerinizin önüne veya üzerine kesinlikle eşya (mermer, çamaşır vb.) koymayın.
• Radyatör bağlantı borularında su sızın-tısı olmadığından emin olun.
• Odalarınızı havalandırırken ısıtıcınızı mutlaka kapatın.
• Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın.

Türkiye Doğalgaz Tüketimi

2020 yılında Türkiye genelinde konutlarda hane başına merkezi sistemlerde ortalama tüketim 964 m3’tür. Hane başı tüketim bir önceki yıla kıyasla 20 m3 (-%2) civarında azalmıştır.
Hane başı tüketimin bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla düştüğü Mart 2020’de ortalama tüketim 137 m3 (-%12) azalmıştır. Hane başı birim tüketimin en fazla arttığı ay olan Kasım 2020’de ise hane başı tüketim Kasım 2019’a kıyasla %43 artarak 69 m3 olmuştur.

Geçtiğimiz yıl en fazla hane başı ortalama tüketimin gerçekleştiği il Hakkari (1484 m3) olmuştur. Hane başı ortalama tüketimin en fazla olduğu diğer iller sırasıyla Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum’dur. İlk 5 sırada yer alan illerin tamamı Doğu Anadolu Bölgesinde yer alırken, özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde yer alan illerin ortalama tüketimleri Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. 2020 yılında hane başı birim tüketimin en az olduğu 5 il sırasıyla Antalya, Mersin, Osmaniye, Muğla ve Hatay olmuştur. Başkent Ankara sıralamada 11’inci, İstanbul 61’inci ve İzmir ise 72’nci sırada yer almaktadır.
 

Editör: Haber Merkezi